Du er her
Hjem > Kommunepolitikk > Anleggsarbeid uten system og ansvar?

Anleggsarbeid uten system og ansvar?

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Av Tormod Bjørnstad.

Hvordan skal vi forholde oss til større anleggsarbeider i kommunal regi? Hvem ivaretar en overordnet plan og koordinerer det hele? Hvem sørger for at alle berørte får tilstrekkelig informasjon og at alle kan følge seg trygge? Vi krevde at arbeidet i Skoklefallåsen måtte stanses da en stein raste ned. Er arbeidet så tilfeldig som det ser ut som?

Vi visste det skulle skje, det var bare et tidsspørsmål. Reguleringsplanen ble vedtatt i juni 2013, og i januar i år ligger det en dag en brosjyre i postkassen vår. Skanska informerer om at arbeidet i Skoklefallåsen skal starte. Første byggetrinn på 2 000 kvm skal stå ferdig om ett år.
Bort med trærne
Noen dager senere kommer tre mann med sag og fliskutter. De er effektive. Trærne legges rutinert i bakken. Skal alt ned? «De skal ikke ta bjørka også?», spør min kone nervøst. Hun snakker om et staselig bjørketre som ruver i landskapet. «Og de to grantrærne da?» Hun løper ned til arbeiderne. Takket være henne står bjørka ennå. Og ett av grantrærne. Men vil de overleve? Ingen gjenstående trær er beskyttet, dessverre.
På kort tid er skogen borte og maskinene gjør sitt inntog.
Bort med fjellet
En konsulent dukker opp og fotograferer huset vårt inn- og utvendig. «Arbeidene kan skade nabohusene, så vi må dokumentere status», sier han. «Skal det sprenges bort mye?» spør jeg. Det vet han ikke. Senere oppdager jeg at noen har satt en boks på veggen, den skal måle rystelsene.
Hvor mye stein skal bort? Tomten er kupert, og omsorgsboliger og aktivitetssenter krever universell tilgjengelighet. Sprengmassene skal brukes til veier og p-plasser, skriver Skanska.
Søk dekning!
Anleggsområdet er inngjerdet med et lavt, rødt plastgjerde. Jeg har faktisk ikke tenkt på behovet for sikring. Ingen andre heller, tydeligvis. To dager senere ruller en stor stein nedover åsen og inn i min nabos uthus. Til alt hell gjør den ikke stor skade. Men nå er jeg engstelig! Min andre nabo forteller at barna i familiebarnehagen hennes må gå i dekning når det skal sprenges. Er vi trygge?
Vi naboer krever øyeblikkelig stans i arbeidene, og blir hørt. Arbeidene stopper opp i en og en halv dag.
Nye gjerder
Så settes det opp et høyt nettinggjerder nederst i skråningen. Er gjerdet sterkt nok? Tåler det store steiner som ruller nedover? Noen mener tydeligvis det, for arbeidene gjenopptas.
Hvem har ansvar for sikringen? Hvilke bestemmelser arbeider man etter? Bør vi naboer også søke dekning når sirenen lyder?
Holdeplassen som ble borte
Anleggsområdet ligger bak bussholdeplassen på Hellvikskog. Plutselig ble busskuret stengt med markeringsbånd. Holdeplassen er flyttet står det på et lite skilt. Noen passasjerer løper oppover, andre nedover. Hvorfor ble ikke alle beboerne i området varslet om det? Hvor lenge skal holdeplassen være der den er nå? Er dette godkjent av Vegvesenet og Ruter?
Kan fortauet brukes?
Jeg er glad for at jeg ikke har barn i skolealder. Fortauet ved anleggsområdet er ikke stengt. Arbeidene er ikke skiltet heller. Men fortauet er i lange perioder sperret av biler. Om kort tid vil store lastebiler krysse fortauet for å kjøre ut og inn i området. Mange hundre barn og voksne skal til og fra barnehager, skoler og treningsanlegg hver dag. Hvilket fortau skal de bruke? Hvor skal de krysse veien? Er det lagt en plan? Jeg begynner å forstå hvorfor mine naboer kjører barna til og fra skolen.
Ansvar og informasjon
Den utførende entreprenøren har tatt kontakt med oss som er nærmeste naboer. De forsikrer at de ønsker et godt forhold til oss. Det forstår jeg.
Men det er mange entrepriser i dette store byggearbeidet. I løpet av tre uker har min kone og jeg fått brosjyre fra Skanska AS, hatt samtale med skogsarbeiderne, fått brev fra og deretter fotobesøk fra Cowi AS og til sist telefon fra Prolandskap AS. Vi er dessuten fortalt at vi burde følge med på bloggen til Skanska.
Men hvem har ansvaret for en helhetlig informasjon til alle ulike berørte parter? Og hvem sjekker at de mange kravene til sikkerhet virkelig blir ivaretatt? Hvem skal vi kontakte hvis vi har spørsmål?
Er det hele så fragmentert og tilfeldig som det virker?
Men en ting vet jeg: Det overordnede ansvaret tilhører byggherren, Nesodden kommune.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: