Du er her
Hjem > Kultur > Mor og datter stiller ut i Galleri Vanntårnet, Nesodden Kunstforening

Mor og datter stiller ut i Galleri Vanntårnet, Nesodden Kunstforening

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Av Trine Mauritz.

Indre og  Ytre Rom

Wenche Øyen og Ane Svenheden

Billedkunstneren Wenche Øyen (født 28. juli 1946 i Bærum) har sin utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo og fra Kunstakademiet i Oslo og Nederland. Wenche Øyen fant tidlig sitt personlige uttrykk. Et uttrykk hun har videreutviklet siden hun debuterte i 1972. Øyen har hatt en rekke separatutstillinger og har deltatt i kollektivutstillinger i både inn- og utland. Hun er innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet, Kulturrådet, Statoil, Oslo kommune, Stockholm kommune og Bislett høyskolesenter. Øyen har dessuten mottatt en rekke priser og utmerkelser i inn- og utland for sine illustrasjoner i barnebøker.

Wenche Øyen: Portrett
Wenche Øyen: Portrett

Utstillingen i Galleri Vanntårnet har Wenche Øyen og Ane Svenheden valgt å kalle «Ytre og Indre Rom». I utstillingen kommer Øyen til å vise landskap og akvareller i kafeen, første plan. Det blir frie oppdiktede portretter på andre plan og på øverste etage vil hun ha en retrospektiv visning fra oppdrag og levende modeller. Hun har blandt annet lånt portrett av Espen Skjønberg og Frank Robert fra Nationaltheateret, Bjørn Sundqvist fra Det Norske Teater og og Inger Hagerup fra Aschehougs forlag. Det blir portretter i forskjellige teknikker, olje, akvarell, pastell og tegning. Wenche sier at før hun begynte på S:H:K:S i 1963, tegnet og malte hun portretter, både frie og på oppdrag. 100 kr. For oljemaleri og 25. kr for tegning. Dette fortsatte hun med etter at hun startet på S:H:K:S og og senere på Statens Kunstakademi. Øyen sier hun klarte seg så vidt uten studielån. I 1972 malte hun et portrett av Talleiv Røisland ( Norsk kjent stevsanger) Det debuterte hun ( som det het den gangen) med på Statens Høstutstilling. I 1973 fikk hun antatt det samme maleriet på en internasjonal portrett utstilling i Paris. Av andre norske var Reidar Aulie, Bjarne Engebret og Håkon Stenstavold antatt på utstillingen. De var godt voksne mannlige billedkunstnere.

Tekstilkunstneren Ane Svenheden er født f.1974 i Oslo og oppvokst på Nesodden. Hun har vært bosatt i Stockholm siden 2000. I 1996 startet hun ved Institutt for industridesign, Arkitekthøgskolen i Oslo. Hun flyttet så til London for å fullføre studiene på Central St. Martins college of art and Design i 1999. Hun hadde i mellomtiden vært et år innomChelsea College of Art and Design, hvor hun arbeidet med skulptur. Som hovedoppgave jobbet jeg med prosjektet «Street furniture» på Oxford Street i London, sier Svenheden. Prosjektet ble utvalgt som eneste industridesign prosjekt som ble vist i Creativebritain festivalen som viste britisk media, kunst og design i en stor utstilling i London og Berlin.

Ane Svenheden: Tekstil
Ane Svenheden: Tekstil

Svenheden valgte enda en gang å utvikle sitt ståsted som kunstner. Nå var det materialet som fascinerte, og arbeidet tok en ny retning. Etter fire år ved HV skolen i Stockholm,  hvor hun la vekt på det tekstile, og i særdeleshet toving og filting var hun klar for en etterutdannelse ved Konstfac i Stockholm, Going Public XL Studiet er nylig avsluttet i 2015.  Gjennom sitt studie videreutviklet hun evnen til å se kunsten i et romlig og utsmykking relatert  perspektiv. I Galleri Vanntårnet viser Svenheden romlige filtarbeider. Hun kartlegger ullens egenskaper, og  jobber med både visuelle, akustiske og taktile opplevelser. Materialet i seg selv har  både tyngde og fall, og det er også formbart. Den tovede ullen har mange muligheter. ikke minst som varmende og lydabsorberende materiale.

http://www.anesvenheden.com/Levonline/Hem.html

________________________________________________________________________________

Info boks:

For å komme til Galleri Vanntårnet:
Nesoddbåten har avganger fra Aker Brygge 32 minutter over hver hele time.
(20 minutters båttur, 5 minutter med korresponderende buss 631 til Tangenåsen.)

__________________________________________________________________________________________________

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: