Du er her
Hjem > En bok - underveis > Fra de grønne ånders land

Fra de grønne ånders land

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Lest av Jørgen Lorentzen

Pascal Khoo Thwe
Pascal Khoo Thwe

Jeg sitter på biblioteket og skriver, både fordi det gir en behagelig atmosfære og bakgrunn til skrivingen, men også fordi på biblioteket finnes Nesoddens absolutt beste lunsjsted og hyggeligste serveringspersonale. Jeg følger i Pascal Khoo Thwe sine fotspor; skriving og mat passer godt sammen.

Boka jeg tenkte å skrive om er nemlig skrevet av den myamarske forfatteren og motstandsmannen Pascal Khoo Thwe. From the Land of Green Ghosts: A Burmese Odyssey som kom ut første gang i 2002, er Pascals odyssé fra et fascinerende stammesamfunn i østre del av Myanmar, via studieliv og motstandskamp etter militærets grusomme raid mot studenter i 1988, masterstudier i de greske tragedier, Shakespeare, Ibsen, Joyce, Orwell, fram til tilbakevendelse til Myanmar og sin egen landsby, hvor han nå er skribent og spesialist på engelsk litteratur, lokale urter og planter og en fantastisk kokk.

Pascals reise er nesten like fantastisk som Odyssevs’, men den er sann. Han vokste opp i en liten landsby kalt Phekon på grensa mellom Shan state og Karenni state i østre del av Myanmar, et område av utrolig fruktbarhet hvor alt gror – en jungel full av mystikk og mat, men også farer og gode gjemmesteder for både nasjonalistiske og kommunistiske mostandsgrupper. Padaung-folket, som Pascal tilhører, er imidlertid mest kjent for kvinnenes bruk av halsringer. I vår del av verden verserer fremdeles myten om at hvis kvinnene tar av seg ringene, så vil nakken brekke. Imidlertid har de fleste kvinnene i nyere tid tatt av seg halsringene uten slike omkostninger.

Langhalset veverske i fordypelse.
Langhalset veverske i fordypelse.

Det er en ytterst fascinerende verden Pascal vokser opp i, basert på en animistisk og shamanistisk verdensforståelse, hvor den katolske kirke tidlig kommer inn og får fotfeste, kombinert med militærregimets overtagelse i 1962 og deres korrupte og retorisk absurde, diktatoriske styresett. Han vokser opp med en bestefar som er leder for stammen og som hater militærregimet, og med en far som helt motsatt har tro på at regimet kan skape fred og velferd for landet. Alle disse diskursene henger på en merkelig måte sammen i Pascals fortelling, og de forteller oss om religioners mulige pragmatisme og hvordan man kan skape mening og samhørighet i en verden som egentlig er totalt uforståelig. For alt har en mening og alt henger sammen på forunderlige måter for Padaung-folket, og overgangen fra denne mytiske og mystiske verdensforståelse til et moderne studieliv i Cambridge i England er også en eiendommelig historie om endringene i Myanmars historie. Dette er historien om landet fortalt nedenfra, og bedre kan den ikke fortelles.

Det som også gjør boken så fascinerende er Pascals nesten distanserte og objektiviserende måte å fortelle på. Han forteller ikke med masse emosjoner og innlevelse, men med en edruelighet som gjør at det han forteller blir stående for leseren som enda mer utrolig. Vel, edruelighet er muligens et feil ord å bruke i denne sammenheng, for kvinnene i Padaung-folket legger spesielt stor vekt på evnen til å brygge hjemmelaget risvin, og så stor tro på dens kraft har de at Pascal fikk servert risvin sammen med morsmelken – og i alle årene deretter.

Myanmar har en historie full av kriger og motsetninger, som fremdeles gjelder, – pågående motsetninger mellom buddhister og muslimer, mellom lokale stammehærer og regimet både i Shan state og Kachin state i nord. Myanmar har verdens lengste vedvarende borgerkrig, og ennå er det ikke slutt. Det er gruoppvekkende å lese Pascals beskrivelser av militærregimets styresett og behandling av folket, og det er en lavmælt fortelling om hans heroiske innsats i motstandbevegelsen inntil han uten noen ting, bare en liten lapp, måtte flykte og fikk innreisetillatelse til England og begynne sine studier i engelsk litteratur på universitetet i Cambridge. At ett menneske kan skape og gjennomføre en slik odyssé er i seg selv nok til å lese boka. Hva driver enkeltmennesker, og hvordan er det noen som kan gjennomføre det tilsynelatende umulige?
Pascals fortelling er inspirerende på mange plan, og selv et liv på Nesodden kan få kraft av å lese Pascals burmesiske odyssé.

From the Land of Green Ghosts: A Burmese Odyssey, ISBN 9780060505233 (http://www.harpercollins.com/9780060505233/from-the-land-of-green-ghosts)
fra de grønne ånders land, ISBN 97882919263 (http://www.mangschou.no/netthandel/products/fra-de-gronne-anders-land)

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: