Du er her
Hjem > Kommunepolitikk > Folkeavstemning om kommunereformen?

Folkeavstemning om kommunereformen?

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Debatten om eventuell kommunesammenslåing er startet på Nesodden, og mange steder i landet er diskusjonene i full gang. De fleste stedene er det en selvfølge at et så viktig spørsmål legges ut til folkeavstemning. Mens Høyre har sendt ut brev til sine lokalpolitikere med argumenter mot at det avholdes folkeavstemninger.

I Rygge, Råde og Våler har Opinion foretatt en spørreundersøkelse. 38% var for sammenslåing mens 48% ønsket at kommunene skulle bestå som de er. Men hele 78% ville ha folkeavstemning om spørsmålet.

I Sunndal på Nordmøre er innbyggerne opptatt av at det skal være en åpen prosess med folkemøter og en aktiv dialog. Hele 94% sier ja til folkeavstemning.

Landsmøtene i Senterpartiet og i SV har vedtatt krav om folkeavstemninger. Mens Høyre har sendt ut et brev til sine lokalpolitikere med argumenter for å forhindre folkeavstemninger. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum konfronterte Erna Solberg med dette brevet i Stortingets spørretime, og sa at det var merkelig at det Høyre frykter mest i kommunereformen, er folket.

I brevet skriver Høyre bl.a. at det er ansvarsfraskrivning fra kommunepolitikerne å ha folkeavstemning om et så viktig tema (!) og at i tilfelle det blir flertall for en rådgivende (ikke bindende) folkeavstemning må det være minimum 75% valgdeltakelse og minimum 60% for ja eller nei. Med disse kravene vil det være mange kommunestyrer som ville ha problemer med legitimiteten dersom ikke 75% hadde deltatt i valget!

Hvordan stiller H og Ap seg på Nesodden til spørsmålet?

I et leserinnlegg i Amta 19.3. skriver Høyres Beate Fahre at de vil avholde folkemøter, men unngår å svare på spørsmålet om de vil la innbyggerne avgjøre utfallet. 25.3. skriver Aps Tonje Westby i et leserinnlegg at folk hun møter er ”ute etter folkevalgte som tar ansvar og ikke skyver fra seg alle vanskelige avgjørelser til avstemning.” Likevel åpner hun for folkeavstemning i ”store, prinsipielle spørsmål”, som for eksempel om kommunesammenslåing.

20. mars la regjeringen fram Stortingsmeldingen om oppgaver til kommunene. Selv ikke med all godvilje kan denne rettferdiggjøre en omfattende nytegning av kommunekartet. Men nå ligger iallfall det etterlyste ”grunnlaget” der, og diskusjonene kan komme videre. Men undertegnede forventer at partiene på Nesodden tar klar stilling i god tid før høstens valg til spørsmålet om det skal avholdes en folkeavstemning over resultatet av disse diskusjonene.

Av Eivind Reiersen

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: