Du er her
Hjem > Kommunepolitikk > Fr.p ordførerkandidat Nils Arne Haldorsen: Fremskrittparti light?

Fr.p ordførerkandidat Nils Arne Haldorsen: Fremskrittparti light?

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.
Nils arne Haldorsen Fr.P
Nils arne Haldorsen Fr.P

Nils er en politiker som har korte og klare svar. Han tilhører de som har arbeidserfaring fra et langt yrkes liv utenfor politikerfeltet. En vennlig Fr. p politiker som vil arbeide for at de eldste blant oss skal ha en verdig alderdom.

Du var aktiv i Dar saken, har vært positiv til å ta inn flyktninger til kommunen. Og er interessert i å se på den form for delegering av makt innbyggeren i Santa Tecla praktiserer. (S.T. er en kommune i El Salvador les mer her ).

Hva er ditt syn på at Den norske kirke ikke vil vie homofile par?

– I den saken er jeg ikke enig med kirken.

Kvinners rett til selvbestemt abort til 12 uke.

– Helt greit.

Hvordan stiller du deg til at Nesodden kommune skal ta inn flere asylsøkere?

– Fr.p har tidligere stilt seg positiv til å ta inn asylsøkere, men nå er det minimum 2 års ventetid på å få tildelt en kommunal bolig på Nesodden. Asylsøkerne går foran i denne boligkøen. En slik forskjells behandling legger grobunn for rasisme. Men når vi sier det blir vi kalt rasister.

Det er fire kumulerte på Fr.p kommuneliste. Bare en av disse er kvinne. Hva er grunnen til det?

– Vi ville gjerne ha kumulert flere kvinner, sier Nils, – men de som er aktive i partiet synes det å bli kommunestyremedlem blir for arbeidskrevende.

Skjønner du at noen kaller ditt parti for Fremskrittspartiet light.

– Nei.

 

 Ordførervalget i 2011. 

I 2011 vedtok et enstemmig kommunestyre å delta i et rådgivende direkte ordførervalg.  Ap, H. V og Fr.p overprøvet velgerens valg av ordfører og innsatte Nina Sandberg(Ap) som ordfører og Kjell Gudmundsen (H) som varaordfører. SVs ordførerkandidat fikk 41.2 % av stemmene mens Aps ordførerkandidat fikk 25.0 % av stemmene og H´s ordførerkandidat 21.4 % av stemmene. 

Er du fortsatt komfortabel med det valget?

– Ja, må si at jeg er det.

Velgerne hadde før kommunevalget i 2011 rett på folkeavstemning når de hadde samlet inn 10 % av de stemmeberettiges underskrifter. Etter valget satte Fr.p sammen med H, Ap, V en stopper for det. Hvorfor?

– Jeg støttet den gang ikke retten til folkeavstemninger da den ble brukt som et omkamps middel i for eksempel i bryggesaken.

Men nå får vi velgere ikke folkeavstemning selv om 6721 underskrifter for døgnlegvakt er blitt samlet inn.    

– Jeg og  Kr. f, V, Miljøpartiet/De grønne, SV og Rødt stemte for å holde folkeavstemning i døgn- legevaktssaken, sier Nils, – men Ap og H stemte ned forslaget.

I 2011 hevet H, Ap, V, Fr.p politikerlønningen til 87 % av stortingslønn. Resultatet er at det i 2012 ble avsatt kr 350.000 ekstra til politikerlønninger på Nesodden. 4.millioner totalt. En utgiftspost som vil stige jevnt siden H, Ap, V og Fr.p har knyttet den opp mot stortigslønn. Nesodden en fattig kommune der frivilligheten verdsettes høyt. Ser du en motsetning her?

– Nei, økningen av ordførerens lønn ser jeg som moderat.

Døgnlegevaktsaken

Bare Ap og H går i mot å få døgnlegevakten tilbake til Nesodden. KrF, Rødt, V, Fr.p og Miljøpartiet/De grønne går inn for å få døgnlegevakten tilbake til Nesodden. Du støtter dette kravet. Hvorfor?

– Fr.p har alltid vært for døgnlegevakt på Nesodden. Ikke alle har kr.2000 til å legge ut for taxi. Alt på Nesodden er lagt opp til at man skal ha bil. Post, politi og døgnlegevakt er flyttet ut av kommunen. Når vi nå for eksempel skal ha pass må vi til Ski. En av tjenestemennene der uttalte i den forbindelse: ”hvis du kan komme deg på ferie, kan du også komme deg til Ski.”

”Skoklefallstien” og ”Overføring av vintervedlikeholdet av felles private veier til eiendomsbesitterne”. Disse to sakene har dukket opp det siste halvåret. Hvilke synspunkter har du på dem?

– Jeg er godt fornøyd med at Skoklefallstien skal lages slik at den blir fremkommelig og at den får belysning. Reagerer derimot på at det skal lages fortau på begge sider fra Tangen senteret frem til Flaskebekk.

Når det gjelder opphør av kommunalt vintervedlikehold av veier så bør det være likhet for alle som bor i denne kommunen. Alle betaler vi kommuneskatt. Jeg går derfor ikke inn for at vintervedlikeholdet skal overføres til eiendomsbesitterne.

Hvordan stiller Fr.p seg til nærings- og eiendomskatt?

– Fr.p inngikk en avtale med Ap, H og V om at vi i denne kommunestyre perioden ikke skulle innføre eiendomskatt. I følge min definisjon er næringsskatt en form for eiendomsskatt. Så svaret er et klart nei til begge disse formene for skattelegging.

 Samarbeidsforholdet mellom rådmann/administrasjonen og politikerne mener du den fungerer bra?

– Det er ikke så gærent.

Kommunestyrerepresentant Claudia Behrents (SV) mener at så vel samarbeidsklima som den politiske debatten i kommunestyret er blitt negativ og til dels aggressiv. Hva er ditt inntrykk?

– Vi hadde en episode, sier Nils, – en episode der Fremskritts representanten Bjørn Vatn sto på talerstolen under et møte i kommunestyre. Mens han sto der var det en fra Ap som sto og pratet høyt. Bjørn sa fra, men ordføreren klubbet ikke vedkommende ned. Da forlot han talerstolen. Slik kan vi ikke ha det.

Vil ditt parti arbeide- og stemme for å opprettholde Nesodden som egen kommune?

Fr. p vil ikke ha kommune sammenslåing. Hvem skal vi dele seng med? Hvis vi for eksempel skulle bli en bydel i Oslo, hvor tror du da Oslo vil bygge sine boliger?

Vil ditt parti gå inn for folkeavstemning om spørsmålet (og at den i så fall holdes samtidig med kommunevalget til høsten?)

– Svaret på begge dine spørsmål er JA og JA.

Hva mener ditt parti er kommunens viktigste oppgaver? Og vil du at disse fortsatt skal være et kommunalt ansvarsområde?

Her kommer svarene raskt og kontant.

Fr. p vil prioritere gode skoler og god eldreomsorg. Nils ber oss alle se til Våler kommune i Østfold. Der har kommunen bygget omsorgsboliger i tilknytning til sykehjem. Noe som også vil kunne være mulig for eksempel på Fagerstrand.

– Jeg mener skole fortsatt skal være en kommunal oppgave, sier han, – men ikke nødvendigvis eldreomsorgen.

Hva er du stolt av å ha vært med på å få til i kommunestyreperioden?

– Jeg er stolt av å få bygget Tangenten. Og det som ikke så mange vet, er at det i 1997/98 var Torun Ewald (Fr.p) og Morten Hoff (Fr.p) sin ide å gjøre Sandvold til kunstner senter. (Det som nå heter Nesoddparken) Og at det var jeg som fikk inn i budsjettet den kunstneriske utsmykningen av Nesoddens urnelund.

Da er vi kommet frem til Nils sin bokanbefaling.

– Jeg velger Hanne Nabintu Herlands bok: Respekt.

Litt livsvisdom du vil dele med Nesoddpostens lesere?

– Det er viktig å få noen til å le i løpet av dagen. Tar alltid to parkeringsbilletter i garasjen på Tangen senteret for å gi den ene til den første jeg møter.

Så litt om politikeren og mennesket Nils Arne Haldorsen.

– Jeg er en godt gift mann på 60 år, sier han, – er født og oppvokst på Jaer. Og har lang arbeidserfaring: 21 år i bilbransjen og 20 år i Securitas.

Politisk aktiv har jeg vært siden 1998, sier Nils. – Første gang jeg sto på listen til Fr.p var i 1999. da sto jeg på kumulert plass. I kommunestyret har jeg vært med  i 12 år. I Kirkelig Fellesråd fra 2004, der jeg fortsatt er med.

Hva er viktigst i livet ditt?

– Det er kona svarer han uten tvil i stemmen.

Så trekke han frem en sigarillos som han tenner med salig smil. – Du vet, sier han, etter tre hjerteinfarkt så prøvde jeg å slutte, – det klarte jeg altså ikke.

Gunhild Gjevjon

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: