Du er her
Hjem > En bok - underveis > ‘To Kill A Mockingbird’ av Harper Lee. Utgitt i 1960

‘To Kill A Mockingbird’ av Harper Lee. Utgitt i 1960

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Lest av Lara Rashid

Først og fremst vil jeg takke Jørgen Lorentzen for stafettpinnen. Jeg tok den imot med stor leseglede. Det var ikke noe tvil om hvilken bok jeg skulle velge, ’To Kill a Mockingbird’ som har ligget på skrivebordet mitt og ventet litt for lenge. Nå skulle jeg endelig begynne på den.

Bokomslaget til To Kill a Mockingbird.
Bokomslaget til To Kill a Mockingbird.

Boken er skrevet av Harper Lee og ble utgitt i 1960 av J.B. Lipincott & Co.
Denne fortellingen finner sted i Alabama, USA på 30-tallet, og hender over flere år. Historien blir fortalt i fortid, hvor det er Scout som ser tilbake på den.
Vi blir kjent med karakterene Scout som er en ung seks år gammel jente. Hun bor med sin far, Atticus, som er kjent for å være en moralsk og dyktig advokat, og sin eldre bror Jem som er eventyrlysten. Scout er uskyldig og naiv jente før hennes far blir forsvareren til en svart mann som har blitt anklaget for å ha voldtatt en hvit kvinne.

Når vi blir kjent med Scout i boken er hun bare en seks år gammel jente som er selvsikker på seg selv. Hun utvikler seg enormt i løpet av fortellingen. I begynnelsen er hun meget uskyldig og naiv, men når faren hennes bestemmer seg for å forsvare Tom Robinson sin sak, går hun gjennom tøffe tider hvor hun ser hvor gode og onde mennesker kan være, og hun vokser svært mye gjennom den tiden.

Jem er storebroren til Scout, og de leker konstant sammen i starten av boken. Han er i starten av tenårene, når han får sitt første møte med voksendrama og rettsaken mot Tom Robinson. Han er drømmende og sta, og nokså lik faren sin.

Atticus Finch er faren til disse to. Han er en moralsk advokat som får saken til Tom Robinson, en svart mann som er anklaget for å voldta en hvit kvinne. Han er en meget respektert og stabil mann som er smart og etisk, og er opptatt av å overføre dette til sine barn. Han har en veldig avslappet oppdragelse, hvor barna har muligheten til å utvikle seg i sin egen retning.

Det er fire viktige temaer i boken som Scout lærer seg i løpet av de to årene, hovedsakelig gjennom faren sin, men også gjennom hva hun ser og opplever i boken.

Denne boken handler om å vokse opp, og hva Scout lærer om livet om menneskene rundt seg i løpet av året 1933 til 1935, som er tidsperioden hvor denne historien finner sted.

Det første temaet i boken handler om å kunne se ting fra andres perspektiv.
Om sommeren pleier Scout og Jem å leke med en venn som heter Dill og bor i nabohuset når det er ferie. Ovenfor dem bor Radley familien. De er veldig usosiale og anonyme. Den ene sønnen kaller de for Boo Radley, fordi han minner om et spøkelse. Scout og Jem tror at Radley er et grusomt menneske, men sannheten er at han hadde en vanskelig oppvekst. Scout, Jem og Dill pleiede å leke rundt det huset da de var yngre. De utfordret hverandre til å gå nærme huset, og prøve å ta på det. Etterhvert ser vi at Boo Radley viser seg å være ganske god, når han både fikser buksene til Jem, og tar et teppe rundt Scout når hun fryser. Vi som leser boken innser dette før Scout og Jem innser det.

Et annet tema i boken handler om at man ikke må drepe en sangfugl, som også er tittelen på boken. Dette betyr forskjellige ting. Faren deres forteller at de kan drepe så mange fugler de vil, men de må bare ikke drepe en sangfugl, fordi sangfugler har ikke gjort noe galt. De bare synger og er uskyldige. I dette tilfellet er det også et metafor for Tom Robinson som er uskyldig dømt for voldtekt av en hvit kvinne, og det er dette den andre delen av boken handler om. Atticus har fått oppdraget om å være hans advokat. Atticus gjør sitt ytterste for å forsvare han, og bevisene de bruker er helt soleklare, men på den tiden var sjansene så små for at en svart mann mot en hvit kvinne kunne bli frikjent. Dette gikk utover barna, og de ble ertet på skolen på grunn av denne saken.
Atticus og Tom Robinson taper saken, noe som går hardt inn på barna. De blir vitne til hvordan en rett kan være så urett.

Jeg har kost meg med denne utrolig sterke boken som jeg absolutt vil anbefale videre. Den lærer oss at vi er nødt til å se ting i perspektiv, og at verden er urettferdig. Men som enkelt menneske er det alltid noe en hver av oss kan bidra med for å gjøre ting litt mer rettferdig. Videre har jeg valgt å sende stafettpinnen til min gode venninne Johanne Eidsvold, og utfordrer henne til å lese en bok.

To Kill a Mockingbird: http://www.barnesandnoble.com/w/to-kill-a-mockingbird-harper-lee/1100151011?ean=9780446310789

Drep ikke en sangfugl: http://www.aschehoug.no/nettbutikk/drep-ikke-en-sangfugl.html

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: