Du er her
Hjem > Bøker > Uhlman, Fred: Forsoningen

Uhlman, Fred: Forsoningen

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Boken ble i Norge utgitt for første gang i 1971. Oversetter er Aase Gjerdrum. Omslag og illustrasjoner av Judith Allan.

Forsoningen
Fortellingen Forsoningen er fortelling om skinnende vennskap.

Fortellingen er en kortroman, en novella på knappe 120 sider. En fortelling om skinnende vennskap mellom den jødiske legesønnen Hans Schwartz og den ariske, adelige Konradin Graf von Hohenfels.

Hans Schwartz beskriver vennskapet slik: ”Konradin kom inn i mitt liv i februar 1932 og forlot det aldri siden. Jeg kan huske dagen og timen da jeg første gang så denne gutten som skulle bli kilden til min høyeste lykke og min dypeste fortvilelse”.

Under normale omstendigheter ville vennskapet mellom disse to 16 års gamle guttene vart livet ut, men tiden de levde i var langt fra normal, for Hitler og hans menn marsjerte og med dem ideen om den rene rase. En ide som førte til utryddelse av 6 millioner ”urene”.

Hvordan det går med disse to guttene skal jeg ikke si noe om, men at denne lille ordknappe fortellingen er blitt kalt et mesterverk i miniatyr er ingen tilfeldighet.

Begrunnelsen for en slik betegnelse er å finne i forfatterens poetiske språk. Hans evne til å frem følelser og stemninger samt i forfatterens dype engasjement i de spørsmål som reises. Fundamentale spørsmål som omhandler vennskap, svik, straff, soning og tilgivelse. Tema som ikke så lett går av moten.

Så litt omforfatteren

Fred Uhlman ble født i Stuttgard- (1901-1985) Han flyktet fra Tyskland fordi han var jøde og motarbeidet naziregimet.

I 1933, to måneder etter at Hitler blir valgt til kansler, reiser Uhlman til Paris for å begynne et nytt liv der. Noe som er vanskelig da innvandrere ikke har tillatelse til å ha betalt arbeid. Han forsørger seg ved å selge bilder.

Ferden går videre til Spania, men når borgerkrigen bryter ut reiser han til Marseilles for derfra å vende tilbake til Paris.

Men der, i det han tar en telefon til sin venninne Diana Croft, blir penger og passet stjålet fra ham. Han gir da kaféeieren telefonnnr. sitt og vender i fortvilelse tilbake til Paris.

Neste dag ringes han opp av en mann som sier han har lommeboken og passet. En mann som ringer fordi han er en co-regionnaire av Uhlman, men som stiller som betingelse for å overlevere passet og pengene at han får 10% av pengene for ”å dekke utgiftene.” Uhlman får passet og pengene oversendt via posten.

Ganske pengelens og uten å kunne snakke et ord engelsk ankommer han England i 1936. Der gifter han seg der med Diana Croft, datter av et konservativt medlem av Parlamentet. I løpet av sin levetid blir han både en berømt maler og forfatter.

På verdensveven kan vi finne bilder han har laget.

Gunhild Gjevjon

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: