Du er her
Hjem > En bok - underveis > Günter Grass: Blikktrommen. Utgitt for første gang i 1959

Günter Grass: Blikktrommen. Utgitt for første gang i 1959

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.
Blikktrommen av Günter Grass.
David Bennent som Oskar Matzerath i Volker Schlöndorffs film av Günter Grass’ roman Blikktrommen.

Lest av Gunhild Gjevjon

Hovedpersonen i boken er Oskar Mazzerat. I protest mot de voksne, som allerede ved hans fødsel har planlagt at han skal overta familiens dagligvareforretning, beslutter Oskar på sin 3.års dag for å stoppe sin vekst. Han vil ikke bli voksen, vil ikke bli offer for andres vilje, vil bestemme over seg, over sitt eget liv. Etter å ha kastet seg ned kjellertrappen lykkes han i sin plan.

Som outsider i en dvergs skikkelse tar så Oskar avstand fra alt han opplever som falskt i de voksnes verden, tar avstand fra alle ideologier og verdisystemer. Og som om dette ikke er nok lykkes han i sitt mål og ønske om å dominere de voksne.

Oskar Mazzerat er som 3.åring, ferdig utviklet både i det indre og ytre. I tillegg til denne overmodenhet utstyrer forfatteren ham med en rød og hvit barnetromme og evnen til å skrike glass i stykker.

Grass måte å skrive på er både absurd og grotesk

En uforglemmelig scene i boken er der Oskar forstyrrer og skaper det totale kaos i et nazistisk propagandamøte. Godt skjult under tribunebenkene trommer han sine egne rytmer som ikke beveger seg i marsjtakt, men i en vals- og charleston takt.

En allegorisk skildring av en vanvittig tid i Tyskland der de friske ble innesperret og de gale satt ved makten. En allegori til å bli klokere av.

En fortelling om hvor farlig det er å ikke reise kritiske spørsmål, om det å løpe i flokk og hyle i kor. Og om i ettertid å unnskylde seg med ordene: jeg visste ikke hva som skjedde.  Se også artikkelen: Nobelprisvinneren Günter Grass: Det 19. århundres trommeslager. 

 

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: