Du er her
Hjem > Kommunepolitikk > Nobelprisvinneren Günter Grass: Det 19. århundres trommeslager.

Nobelprisvinneren Günter Grass: Det 19. århundres trommeslager.

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.
grass
Günter Grass i kjent positur.

Günter Grass er født i Tyskland i 1927 og døde nå den 13 april 2015. Han vokste opp i Gdansk, og
handlingen i flere av bøkene hans er lag til denne polske havnebyen. Han er kanskje best kjent for debutromanen «Blikktrommen» (Die Blechtrommel) fra 1959. En roman som anses som et viktig verk innen europeisk, magisk realisme.

«Blikktrommen» har også blitt kjent for nye generasjoner gjennom en berømt filmatisering av Volker Schlöndorff. Filmen vant Oscar for beste utenlandske film i 1980. For alle som ønsker å oppdatere seg på tysk historie er denne boken/filmen et must.

Som ung studerte Grass i Düsseldorf, Berlin og Paris. Han slo seg deretter ned i Vest-Berlin i
1960, og jobbet som både maler, forfatter, grafiker og billedhugger. Han har vært en markant
skikkelse i den tyske samfunnsdebatten, og var også medlem av den samfunnskritiske «Gruppe 47».

Under krigen var han luftvåpenhjelper og soldat, ble såret, havnet i amerikansk krigsfangenskap. Siden var han landarbeider, gikk i steinhoggerlære, var medlem av en jazzgruppe, gikk på kunstakademiet i Düsseldorf, på høyskolen for bildende kunst.

Grass kjempet for det tyske sosialdemokratiske partiet på 60-tallet. I 1992 meldte han seg ut i protest mot asylpolitikken, men forble assosiert med partiet. Han kritikk av makthaverne i DDR var så sterkt at der ble bøkene hans forbudt.

I 2012 utga han et israelkritisk dikt som skapte rabalder langt utover Tysklands grenser og førte til at forfatteren fikk innreiseforbud i Israel.

Men ”Grass sitt hovedanliggende har vært å skrive etter Auschwitz. Hans budskap er at det bør være forfatterens lidenskapelige plikt å kjempe mot at historien og de historiske erfaringene glemmes.
Mer poetisk uttrykkes det gjennom dvergen Oskar i Blikktrommen når han forteller om den jødiske leketøyforhandlerens død i krystallnatten; ”Det var en gang en leketøysforhandler, han het Markus og tok alt leketøy med seg ut av denne verden”

Hans åpningstale holdt på Internasjonale Pen 67: Verdenskongresssen i Moskva 21-28. mai 2000 hadde tittelen: ”Aldri mer taushet.”  Han har også sagt «Jeg kommer fra bokbålenes land.»

Günter Grass var svært aktiv i den tyske samtidsdebatten og omstridt til det siste. I den selvbiografiske boken «Når løken skrelles» fra 2006 fortalte han for første gang at han hadde deltatt i Waffen SS. Noe som vakte stor oppstandelse i Tyskland fordi han, som så ofte hadde kritisert andre for manglende åpenhet om fortiden,  hadde valgt å holde dette skjult så lenge.

En gudbenådet tysk historieforteller har nå forlatt oss, men bøkene hans vil leve videre. ( Se også bokanmeldelsen av: Blikktrommen.)

Gunhild Gjevjon

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: