Du er her
Hjem > Leserinnlegg > Ny plan for klima og biologisk mangfold: Uten kontrollerbare mål

Ny plan for klima og biologisk mangfold: Uten kontrollerbare mål

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

I 2009 vedtok Nesodden kommune en forholdsvis ambisiøs Klima- Energi og miljøplan. Sentralt var reduksjon i klimagassutslipp. Tiltakene var konkrete og skulle rapporteres om årlig.

Nesten ingen rapporter har kommet og ingen undersøkelser om vi er på vei mot reduksjon i utslippene. Det kan virke som arbeidet med klimaspørsmål stoppet opp etter siste kommunevalg.

Nå kommer nytt forslag til plan. Her mangler en oppsummering av de tiltakene som er vedtatt og hvordan de er satt ut i live og virker. Nesten alle konkrete målsettinger fjernet i det nye forslaget.

Fra konkrete mål til gode ønsker
Nesodden kommune skal legge til rette for at kollketivtrafikkandelen innen kommune skal dobles fra dagens nivå innen 2015 står det i dagens plan. Det kan måles og tiltak vurderes hvis utviklingen går feil vei. Men for framtiden skal kommune legge til rette for at kollektivtrafikkandelen øker.

Det er jo vel å bra, men oppfylt dersom kommunen sender et brev til RUTER.

Sykkelbruken skulle dobles men nå skal kommunen legge til rette for at den øker…
Tilsvarende skulle bildelingsordning etableres, nå skal det vurderes.
Kommunale biler skulle byttes ut med el eller lavutslippsbiler innen 2020. Nå skal det gjøres fortløpende. Osv.

Alle målbare oppgaver er byttet ut med vurderes eller tenkes på.

Igjen sitter vi med en «plan» som egentlig sier at kommunen skal jobbe med klimaspørsmål i den grad det passer rådmannen. Det vil nok bli alle gode tiltak som er gratis samt ikke til plunder og heft.

Nytt av året er et tillegg om biologisk mangfold. Her definerer ikke engang planen noe mål om at vi skal bevare alle arter vi har på Nesodden. Av tiltakene er det ingen som er konkretisert slik at vi kan måle utviklingen.

Kyotoprotokoll eller virkelige endringer?
Kyotoprotokollen er nok rent effektiv sammenlignet med Rådmannens forslag. Det er skremmende at Planutvalg nesten enstemmig kan gå inn for å erstatte virkelige klimatiltak med en papirtiger helt uten tenner. Formannskapet var litt mer kritisk og anbefaler kommunestyre å sende saken tilbake. Forslaget satt litt langt inne for Høyre. Så får vi se i kommunestyremøte 23 april om det vil be om en plan som kan bidra til å løse klima- og miljø-utfordringene eller om flertallet er fornøyd med en samling vakre ord.

Geir Christensen

Rødt

One thought on “Ny plan for klima og biologisk mangfold: Uten kontrollerbare mål

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: