Du er her
Hjem > Bøker > BURSDAGSGAVEN AV SUE MONK KIDD – EN ROMAN FRA SØRSTATENE

BURSDAGSGAVEN AV SUE MONK KIDD – EN ROMAN FRA SØRSTATENE

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Gyldendal forlag 2014. Oversatt av Bente Klinge.

Forfatteren Sue Monk Kidd er blant annet kjent for boken Bienes hemmelige liv (2002) som også er filmatisert.

4ea2ece70b987c7f3a7eca34e29f01bb75a1b00a2ddbe5774b54a185 BursdagsgavenI bestselgeren Bursdagsgaven (2014) blir vi kjent to hovedpersoner- Sarah, datter av en plantasjeeier, og Handful som er slave. Sarah får henne som gave til elleveårsdagen sin, men nekter å ta imot. Hun ønsker i stedet å stette Handful fri og skriver et frigivelsesbrev. Dette for mye for foreldrene, og som straff blir Sarah nektet adgang til familiens bibliotek. Hun har en drøm om å bli advokat, men blir latterliggjort i familien; for hvordan kan hun som er jente tenke på noe annet enn å gifte seg og få barn?

Vi får et innblikk i tilværelsen til en ung slavejente. I all hemmelighet lærer Sarah henne å lese, noe som gir et visst fortrinn, selv om det også er farlig for Handful, for slaver skal holdes på plass, og lesekyndighet er absolutt ikke en ønskelig ferdighet sett fra plantasjeeiernes side.

Vi følger de to fra de er småjenter og gjennom deler av voksenlivet. På en mesterlig måte veksler forfatteren mellom deres perspektiv. En annen viktig person i romanen er Mauma, Handfuls mor, som i mangel av å kunne lese og skrive lager billedtepper for å fortelle familiens historie.

Som voksen slår Sarah seg sammen med kvekerne og deltar en periode i deres kamp for å forby slaveriet. Hun og søsteren begynner etter hvert å jobbe på sin egen måte for denne saken og for framveksten av kvinnesaken i Amerika.

Romanen bygger på en sann historie fra 1800-tallet, en tid da kvinner skulle være minst mulig synlige i det offentlige rom. Søstrene Grimké fra Charleston brøt med familien, religion og tradisjoner for å kjempe for sin overbevisning om likeverd for alle mennesker uansett rase eller kjønn.

Man kan spørre seg om det ikke er skrevet nok bøker om slaveriet i Sørstatene, hvorfor er da Bursdagsgaven en bok jeg vil anbefale? Jo, først og fremst er den spennende og godt fortalt. For det andre vil jeg si at den handler den om kampen for menneskeverdet, et tema som er like aktuelt i dag som det var den gangen.

Ingunn Astrup

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: