Du er her
Hjem > Aktuelt > FRIVILLIGHETEN I ARBEID

FRIVILLIGHETEN I ARBEID

Frivilliggutta Bjørne, Matt og Patrick under byggingen.
Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Den offentlige stranda på Oksval trenger ny badeflåte. Det fins ikke penger. Hva gjør du? Mobiliserer spleiselag og dugnad! Nå ligger den der, klar for sommeren. Både næringslivet på Nesodden, Nesodden kommune og frivillige ildsjeler har bidratt i en fantastisk kollektivt prosjekt.

Badeflåten på Oksvalstranda har gledet hundrevis av badende i mange år, der den ligger fristende og flyter som en øy, 50 meter fra stranda. Ifjor brøt den sammen. Materialtretthet. Patrick Verde, som har hatt ansvar for å ta den opp om vinteren, vedlikeholde den, og sjøsette den igjen på sommeren, var fortvilet. En ny badeflåte av den størrelsen koster 35-40000 kroner. Det er penger Oksval vel ikke har. Men badeflåte ville han ha. Løsningen ble «tiggerunde». Først ute var kommunen:

«Jeg ringte teknisk etat og spurte om hvem som har ansvaret for friområdene. Jeg ble henvist til en hyggelig svensk stemme. «Ja badeflåte må vi vi bidra til», sa han. Hvor mye trenger du? Jeg sa 5000 kr tror jeg materialene koster. «Det tror jeg er for lite» sa han. Det ble 7000. Og det gav de. Pengene var på vel’ets konto i løpet av to uker!»

Selv om dette var flott, fant Patrick etter mer planlegging og kostnadsberegninger ut at materialkostnadene ville langt overskride dette. Han dro derfor videre til en neste mulig bidragsyter: Tangen Trelast.

Tønnene er flytematerialet
Tønnene er flytematerialet

«Jeg ringte til Truls på Tangen Trelast, og han sa vi skal levere alt det vi har til selvkost. «Flott at noen gidder», sa han. Så tok jeg kontakt med Oksval vel – med en som heter Magnus Linne Fjogstad som er artkitekt, og lurte på om han kunne hjepe meg med en badeflåte som skulle blir en solid og bedre flåte enn den vi hadde hatt. Vi måtte jo også bli kvitt restmaterialene fra den gamle flåten, og Magnus stilte med henger for å kjøre vekk de gamle råtne materialene, i tillegg til råd om tegning av den nye flåten. Alt skulle blir rustfritt! Og det er dyrt! Ja, Sammenføyningene i rustritt stål er dyre, men Frank, som driver Franks båtsmie i Midtveien, sa han kunne lage alle delene til kostpris. Det gjorde han!»

Badeflåten har også en trapp som gjør at man kan komme opp på flåten, stupe derfra eller bare ligge og slikke sol. I metall. Den var gått i oppløsning av rust.

«Nordhagen mekaniske verksted på Fagerstrand var neste sted jeg søkte råd», sier Patrick. «Nordhagen påtok seg å gjøre jobben med å sveise badetrappa gratis. Det gjorde han!»

Men fremdeles mangla det noen tusen, og Patrick gikk til Oksval vel, som egentlig ikke hadde penger men som klarte å bla opp de manglende 4000 kronene. Så skulle badeflåten faktisk bygges! Materialene skulle skjæres, snekres og skrus sammen, tønner plasseres, og brygga sjøsettes. Seks timers dugnad på en lørdag, tre mann. Pluss noen timer med å sjøsettes. Hvordan rekruttere frivillige snekkere?

 

«Jeg sente ut en fellesmail til styret i vel’et. Og endel andre som er aktive i vel’et. Jeg spurte om noen hadde håndlag med verktøy og følte at å bygge badeflåte var noe de hadde lyst til. Da meldte Matt Budden og og Bjørne Brekke seg! Vi møttes på lørdagen og bygget flåten i løpet av den dagen.

Patrick Verde på den nye badeflåten
Patrick Verde på den nye badeflåten

Sjøsettingen var et eget kapittel. Kranløft koster flere tusen. Men! Jon Arne Skullerud skulle sette ut en båt i Oksval båthavn samme dag, så han tok flåten for noen hundrelapper. Wow.»

Jobben tok tre dager. Sommeren kan komme nå! Sånn kan det gå når man vil noe.

«Det beste er jo å oppleve at alle blir så positive når de ser andre gjøre noe frivillig. Det smitter», sier Patrick. Ingen har sagt nei. Nesodden er full av ja-mennesker.

Gro LadegårdGro Ladegård
Gro Ladegård
Er bidragsyter, fungerende styreleder for Nesoddposten og professor på Markedshøyskolen i Oslo. Badstuebader på Oksval brygge. Yndlingstur er Nesodden på langs på søndager.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: