Du er her
Hjem > Forsiden > En film som ryster

En film som ryster

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Filmen Drone har akkurat gått på Oslokinoene. Der opplever du innsiden av CIAs dronekrig. Filmen blir vist på Nesodden 2. juni. Regissøren, er også fra Nesodden.

Hva inspirerte deg til å ta opp dette temaet?
Det startet med min forrige film: «Livet på spill». Der fulgte jeg en gruppe ungdommer som hadde vokste opp bak dataskjerm.  Mens jeg jobbet med denne filmen hørte jeg om en gamer som droppet ut av High School og vervet seg inn i militæret. Hans ferdigheter med joystick ble raskt oppdaget og han ble trukket inn i Droneprogrammet.  Dette var i 2010 og akkurat i tiden da Obama trappet opp droneangrepene i Pakistan, og tusenvis av mennesker ble drept utenfor krigssoner.

Hva vil du oppnå med filmen?
Med DRONE setter vi søkelyset på det farlige eksempelet USA setter med CIAs bruk av droner. Hvor de henretter mennesker uten lov og dom med hele verden som en krigsone. Vi ser på de menneskelige konsekvensene av dette og følger folk som er på frontlinjen i krigen mot terror. Vi håper filmen kan være med på å sette agenda og kan bryte stillheten rundt CIAs dronekrig.

Du lette etter psykologien bak de som begår dronedrap?
Ja, dronepilotene vi har fulgt har fått livene sine ødelagt på grunn av hva de har vært med på.  Med joystick er det enkelt å sitte i en bunker i USA og drepe mennesker langt borte. Konsekvensene etterpå når virkeligheten kommer inn på deg for psyken er store.

Du snakker om sluttattesten til en av de som styrte dronene. Han fikk sjokk?
Ja Brandon i filmen fikk Diplom. Der står det at skvadronen hans har «tatt ut» 1626 personer. De drepte 1626 mennesker. Den diplomen knakk ham.  Tenk hvordan det er å bli feiret for å ha drept folk?

Hvorfor arbeide med dokumentarfilm?
Det gir meg mening å arbeide med virkelige historier. Å fortelle og få fram sider ved virkeligheten som massemedia ikke dekker er målet mitt. Og så er det kanskje verdens beste jobb i min mening – og idag har vi utallige nye muligheter innenfor dokumentar og historiefortelling. Og så jobber jeg med fantastisk flotte mennesker – og det er så viktig å ha et bra team!

Filmen blir vist på Nesodden 2. juni.
Filmen blir vist på Nesodden 2. juni.

Dokumentarfilm på Kino – hvordan fikk du til det?
Det er stor stas. Dokumentar er jo økende på kino. Den internasjonale TV-versjonen fikk mye respons, noe som resulterte i kinoversjon.  Det var etterspørsel fra publikum som fikk Drone på kino.

Har du møtt negative reaksjoner?
Nei, stort sett har Drone fått overveldende positiv respons over hele linjen – fra skolevisninger for ungdomsskolen til facebook meldinger fra en på 97 år. Det har vært utrolig sterkt å se hvordan filmen treffer et stort publikum.

Tonje Hessen Schei
Tonje Hessen Schei.

Hvem er Tonje?
Jeg er fra Trondheim. Har bodd og arbeidet i USA i mange år. Austin, Santa Fe og Oregon. Kom hjem til Norge og bosatte meg på Nesodden i 2010.

Hvorfor Nesodden?
Jeg besøkte familie som hadde hytte her som barn og det er jo fantastisk vakkert her. For meg er Oslofjorden et eldorado og den bruker jeg året rundt.

 

 

Geir Christensen

One thought on “En film som ryster

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: