Du er her
Hjem > En bok - underveis > ‘En reise til India’ av Edward Morgan Forster:

‘En reise til India’ av Edward Morgan Forster:

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Lest av Øystein Rakkenes

En NRK-serie akkurat nå, Indiske somre. Så et glimt av den og kom på en bok jeg leste for lenge siden: En reise til India av E.M. Forster

Førsteutgaven a passage to india
Førsteutgaven a passage to india

Jeg kan ikke huske hva som tente min interesse for India.
Kanskje var det hørespillet ‘Veien til Agra’ i radiobarnetimen. Det var noe med India. Derfor ble jeg også tidlig oppmerksom på E.M. Forsters ‘En reise til India’.

Med Forsters tette, gode dialoger og et bilderikt språk kommer India rett imot deg. Lydene, luktene, spenningen mellom briter og indere. Plutseligen stor elefant. Og en moské der den nyankomne Mrs. Moore og landsbylegen Aziz overraskende blir venner. Mest overraskende for dr. Aziz, som knapt kan tenke seg et vennskapelig forhold til en brite. For det vil briter flest ikke tillate. Mrs. Moore er så fersk i India at hun ikke har  oppfattet at hun skal snakke nedsettende til indere, slik alle andre briter gjør. Dermed er vi inne på den virkelige reisen. Den som går mellom et forsteinet, britisk kolonimiljø og det India som er på randen av opprør. To hundre års britisk kolonivelde går mot slutten. Inderne vil ikke lenger finne seg i å bli behandlet som et annenrangs tjenerskap i eget land. Og til tross for den velmenende Mrs. Moore og den gjestfrie dr. Aziz, konflikten er ikke til å unngå.

Idyllen sprekker så totalt at både Mrs. Moore og hennes tiltenkte svigerdatter flykter tilbake til England. Et mesterlig skrevet forvarsel om det som skulle skje tjuefem år senere, da britene oppga India. Og en påminnelse for dagens lesere om det Asia som går ledende inn i vårt århundre. Mens de gamle kolonimaktene står i suppekø.

….og da utfordrer jeg Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi.

Jo SelsjordJo Selsjord
Jo Selsjord
Nesoddinnvandrer fra omkring 1980; ydmyk og stolt amatør i det meste; evig interessert kverulant for Nesoddens mulige fremgang.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: