Du er her
Hjem > Hovedoppslag > Bente Westergaard: en Nesodden gründer som har lykkes.

Bente Westergaard: en Nesodden gründer som har lykkes.

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Det er sagt om deg Bente at du er sosial og sanselig dame med stor estetisk sans.

– Det kan man sikkert si -, men som bedriftsleder har sanseligheten fått trange kår.

På spørsmål om alder, når hun kom til Nesodden og utdannelse svarer Bente:

– Jeg blir 67 år til høsten. Det er en alder da mange går av med pensjon, noe jeg ikke har planer om. Min plan er da å trappe ned til 100 % stilling. Jeg kom til Nesodden i 1987 og trives meget godt her. Jeg er filolog, har studert fransk historie og filosofi og vil betegne meg selv som en ekte 68er.

Bente Westergaard
Bente Westergaard

Du har skrevet bok om grønn mat i Norge: ”Grønn Gourmet” på Spartacus forlag. En bok som kom ut i 1998. Du var tidlig ute med ditt engasjement for økologisk mat.

– Ja, boken min var en av de første som ble utgitt om dette emnet. Jeg har jobbet med økologisk mat helt siden 1973. Helt siden jeg var ferdig på Blindern. Da begynte jeg å drive et vegetarisk spisested i Hjelmsgate.

Du tok over driften av Hellviktangen i 2008. Når ble ideen om å drive Hellviktangen som Grønn Gourmet skapt?

– Det var da det ble kafé på Hellvik. Da tenkte jeg: min mat passer der. I tillegg kommer at jeg alltid har elsket Hellviktangen.

Hellviktangen Grønn Gourmet har utviklet seg til å bli et populært spise- og besøkssted for Nesoddinger. Du har lykkes i å etablere en lønnsom bedrift. Hva mener du grunnen er til det?

– Det er flere grunner:

* Den viktigste er at jeg har utviklet stedet fra en kafé der det ble servert mest kaffe og vafler til et sted der det er middagsservering med vellaget god mat. Det har øket omsetningen. Før var det turfolket som kom innom, nå tar nesoddingene også middagen sin der.

* Annonsering på internett har gitt nye muligheter for å få oppmerksomhet om vårt tilbud. Tidligere hadde vi ikke den muligheten. Vi bruker mye krefter og penger på markedsføring

* Når vi arrangerer selskap er det vi som leverer maten , ikke et caterings selskap.

* Det at jeg behandler de ansatte pent gjør at det ikke er noen kjefting og skriking på kjøkkenet. Noe som skaper en god atmosfære og som nok merkes av våre kunder.

* At vi arrangerer mange kulturelle arrangementer, og i tillegg gir tilbud om for eksempel barselgrupper og bondemarked tror jeg er med på å gi Nesoddingene tilhørighet til Hellviktangen.

* Og sist, men ikke minst, jeg jobber veldig mye: Jeg har blitt det jeg kaller TOTALARBEIDER. Alle kreftene mine er konsentrert om jobben.

Hvor lang tid tok det for deg å tjene nok til å forsørge deg selv og familien. Hvor stor var inntekten?

– Det tok ca 3 år og brutto inntekten var den gang ca. kr. 300.000.

Hva er dine råd til dem som ønsker å starte en bedrift på Nesodden?

– Du bør sjekke om det er marked for det din bedrift tilbyr. Og du må VITE AT DU KAN TÅLE at bedriften din i starten ikke tjener penger, kanskje driver med underskudd. Vær tålmodig og beregn 3- 5 år før bedriften lønner seg. De fleste ryker på at de ikke har midler til den bøygen.

Du tilbyr et mange fasettert KULTUR/GALLERI tilbud, foruten kafe og selskap. Det er mye å holde styr på. Hvor mange er engasjert i driften av Hellviktangen og hvordan er driften organisert?

– I starten gjorde jeg stort sett det aller meste av det administrative . Nå har jeg ansatt fire personer som er fordelt på følgende ansvarsområder: 1. Arrangering og organisering av selskap 2. Design, layout, markedsføring og web. 3. Kjøkkensjef med ansvar for drift av kjøkkenet. 4. Økonomi medarbeider. Til sammen 1 ½ stilling. I tillegg kommer lille meg som gjør resten og jobber med nyutvikling.

Du leier Hellviktangen av kommunen. Hvordan er ordningen organisert?

– Kommunen eier huset. De gir ingen tilskudd, men jeg får lov å drive. Det er jeg godt fornøyd med. Jeg er også fornøyd med vår nye kultursjef. Hun bidrar aktivt.

Tanken med huset var og er at det skal være til glede for Nesoddens befolkning.

For å svare på hvordan ordningen mellom meg og kommunen er organisert må jeg si noe om historikken bak Hellviktangen. Staten kjøpte Hellviktangen for å ha det til friområde og ville brenne ned huset (bruke det til en brannøvelse).

Heldigvis fikk stiftelsen ”Hellviktangens venner” stoppet den planen. Huset ble overdratt til Nesodden kommune som igjen overdro det til ”Hellviktangens venner.” Det ble masse dugnad, fellesskap og fester i mange år. Da dugnadsånden var brukt opp, fikk Trine Nordby starte kafe her. Det er den leiekontrakten jeg har overtatt. OBS: Det er Stiftelsen Hellviktangen og ikke Nesodden kommune som «drifter» Helliktangen’s bygninger.

Hva gjør kommunen for å stimulere næringsdrivende? Hva er du fornøyd med at de gjør. Hva savner du av tiltak?

Jeg personlig er i bunn og grunn fornøyd med Nesodden kommune. Men – jeg kunne gjerne ønske tilskudd til kulturelle arrangmenter og penger til å opparbeide utearealet.

Men har et ønske som retter seg til rikspolitikerne våre. Ønsket er at staten senker momsen for servering av mat fra 25 % til 15 %. Momsen for salg av mat i matvarebutikkene er 15 %. Noe som også burde gjelde for servering av mat i kafeene og restaurantene. Det vil muliggjøre mer mangfold av hjemmelaget mat – det koster mye å lage mat selv, og med 25% moms er det nesten ingen ting å tjene på det.

Har du hatt kontakt med Næringsrådet på Nesodden? Hvis svaret er ja, er du fornøyd med deres innsats?

– Jeg har brukt dem – men det er åpenbart at kommunen kan gjøre mer på dette feltet og hjelpe frem mer næring.

Hvilke bok vil du så anbefale for Nesoddpostens lesere?

– Det må bli ”Getting things done” av David Allan – som lydbok. Den handler om å håndtere alt for mange prosjekter uten å bli overveldet.

Har du en drøm?

– Jeg drømmer om å få mer tid til poesi og sanselighet.

Gunhild Gevjon

Tittel-bilde er fra Hellviktangen kulturhus

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: