Du er her
Hjem > Forsiden > Er det for lett å feilmerke matvarer?

Er det for lett å feilmerke matvarer?

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Hvert år kommer nypotetene i butikkene. Kunder gleder seg over poteter uten begynnende groer og annet rusk. WTO har strenge regler for merking av matvarer og Nesodden er en fairtrade-kommune. I grønnsaksdisken bestemmer NorgesGruppen.

Regler for merking av matvarer.
Verdens handelsorganisasjon (WTO) har definert internasjonale regler for at varer skal merkes med opprinnelsesland. Vi kunder kan se hvor frukt og grønt kommer fra ved å se bak på pakken eller på selve kassen varen ligger i. Hvis vi ikke finner opplysninger om opprinnelsesland, kan vi spørre betjeningen. Og få vite hvor varene kommer fra.

Israel bryter WTO-regler.
Israel nekter å skille mellom produksjon innenfor landets grenser forankret i FN og den ulovlige delen Israel okkuperer fra palestinerne. Israel insisterer på å merke produkter likt uansett om de kommer fra Israel eller om de kommer fra okkupert palestinsk jord. I strid med handelsreglene i WTO. Produktene det gjelder er i stor grad poteter, de selges som Middelhavspoteter eller Årets nypoteter fra februar – mars i de fleste butikker. Nå ligger årets nye poteter og andre produkter fra Israel i butikkene på Nesodden. Vi skal også være oppmerksomme på stangselleri, grapefrukt og avokado.

Det etiske problemet oppstår når Israel konsekvent merker produkter feil.

Kundens rett til å velge.
I seg selv er produksjon og handel med grønnsaker en god måte å samhandle på. Vi velger selv hvem vi vil handle med og hva vi vil kjøpe. Noen synes det er greit å kjøpe varer merket Israel uansett hvor varene er produsert. Andre vil ha anledning til å velge om de vil kjøpe varer fra okkuperte områder eller ikke. Mens den tredje gruppen vil boikotte Israel helt. Dette er en ærlig, politisk diskusjon.

Etikkutfordring.
Det etiske problemet oppstår når Israel konsekvent merker produkter feil. Når vi kjøper poteter og grønnsaker fra Israel vet vi ikke om det er riktig eller uriktig merket. Noen produkter kommer fra Israel innenfor 1948-grensen,  andre produkter kommer fra okkupert land. Når produktet ligger i butikken er opprinnelsen en hemmelighet som forblir hos NorgesGruppen og ansvaret overlates til kunden. Det er opp til kunden å bestemme hva vi kjøper.

Inger Johanne Norberg

Inger Johanne NorbergInger Johanne Norberg
Inger Johanne Norberg
Alle mennesker skal ha mulighet til å påvirke eget liv og omgivelser på en positiv måte. Mange innbyggere føler at de ikke har muligheter for innflytelse og medvirkning fordi “Det nytter ikke allikevel”. Innbyggerne er imidlertid den største ressurs og besitter omfattende kunnskap om lokalsamfunnet og om seg selv. For å kunne oppnå innflytelse og medvirkning er informasjon og kunnskap nødvendig. NesoddPosten vil være et middel til at innbyggere skal få bedre kunnskap og aktuell informasjon om viktige beslutninger på Nesodden. NesoddPosten vil også være et middel til at innbyggerne skal påvirke, oppnå innflytelse og medvirke i utviklingen av lokalsamfunnet og eget liv.

One thought on “Er det for lett å feilmerke matvarer?

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: