Du er her
Hjem > Bøker > BLOMSTENES HEMMELIGE SPRÅK av Veronica Diffenbaugh

BLOMSTENES HEMMELIGE SPRÅK av Veronica Diffenbaugh

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Anmeldt av: Ingunn Astrup

Blomsterspråket ble utviklet i Orienten og kom til Europa med araberne. I riddertiden ble det bearbeidet til et omfattende system av blomstersymbolikk der hver plantene og farger på blomstene fikk spesiell betydning. Det ble i det hele tatt en måte å formidle følelser eller tanker ved hjelp av blomster. Blomsterspråket vi møter i boka er først og fremst det symbolspråket som ble videreutviklet i løpet av Viktoriatiden. Det som den gangen ikke kunne sies med ord ble sagt med blomstersymbolikk: Røde roser for kjærlighet, gule for utroskap, mose for morskjærlighet, geranium for dumhet, sølvpoppel for tid, akeleie for svik, for eksempel.

Blomstenes hemmelige språk ble utgitt i 2011 under tittelen The Language of Flowers.
Blomstenes hemmelige språk ble utgitt i 2011 under tittelen The Language of Flowers.

Blomstenes hemmelige språk ble utgitt i 2011 under tittelen The Language of Flowers og kom ut på det norske markedet i 2012. Boka er Vanessa Diffenbaugs første roman, og den ble solgt til 27 land allerede før utgivelse.

Vi møter hovedpersonen Victoria som fra hun var lite barn har vært kasteball i barnevernsystemet. Moren kunne ikke beholde henne da hun var baby, og det ville heller ingen andre. Selv har hun for mange dårlige erfaringer til at hun tør stole på nye fosterforeldre. Ti år gammel har hun bodd i trettito fosterhjem, og nå hun overlates til vinbonden Elisabeth. Victoria avviser henne i starten. Men Elisabeth gir seg ikke så lett, og tar henne på alvor i måten hun reagerer på det barnet gjør for å prøve henne ut. Etter hvert bestemmer Elisabeth seg for å adoptere henne. Hun tar med Viktoria i arbeidet på gården og lærer henne det eldgamle blomsterspråket. Det er en kunnskap som skal komme til å få avgjørende betydning for henne senere i livet. Som 18-åring bor Victoria på et ungdomshjem, men må flytte derfra fordi hun ikke kan betale for seg. Hun sover da i en liten avsidesliggende park i byen, der lager hun sin egen lille hage. Hun møter blomsterhandleren Renata og imponerer med kunnskapen hun har om blomsterspråket og den evnen hun har til å sette sammen vakre buketter. Victoria blir etter hvert ansatt hos Renata som tar henne med til blomstermarkedet. Der de møter en ung mann som viser seg å ha forbindelse med Victorias tidligere liv på Elisabeths gård.

Boka har parallelle handlinger idet forfatteren veksler mellom å skildre Victorias tilpasning som bostedsløs attenåring og barndomsårene hos Elisabeth. Dette gjør den ekstra spennende. Litt etter litt får vi vite hvorfor Victoria er slik hun er og hvorfor hun ikke kunne fortsatte å bo på vingården med Elisabeth.

Hvorfor vil jeg anbefale denne boka? Først og fremst er det interessant lesning for en blomsterelsker, eller en som ønsker å forstå barn bedre, eller egen barndom også, for så vidt. Blomstenes hemmelige språk minner oss om hvor sårbare vi er som mennesker og hvor viktig det er å bli møtt og tatt på alvor, spesielt i barndommen. Boka har for øvrig Victorias blomsterleksikon som et vedlegg.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: