Du er her
Hjem > Forsiden > Nå blir det lovlig å fatte hemmelige vedtak

Nå blir det lovlig å fatte hemmelige vedtak

Nå blir det lovlig å fatte hemmelige vedtak!
Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Endring i offentlighetsloven gir politikerne adgang til å ta avgjørelsen på kammerset uten innblanding fra allmennheten.

Kommuner med parlamentarisk styresett, for eksempel Oslo og Bergen, skal nå kunne unnta saker fra innsyn, frem til det formelle vedtaket fattes. Lovendringen vil tre i kraft umiddelbart. Den er allerede vedtatt i justiskomiteen og vil bli godkjent i Stortinget i neste uke. Høyre, KrF, Venstre, Frp og Ap står bak forslaget.

Interne diskusjoner om politikkutformingen er nødvendig, før saksutredningen er ferdig og saken er klar for politisk behandling. Sakene er jo vanligvis offentlige i en uke før vedtak, hevder flertallet i komiteen. Sp er alene om å kjempe mot forslaget.

Politikere kan nå gjøre hva de vil, og så skal vi se etter 4 år om vi liker det. Dette er ikke demokrati!
jusprofessor Jan Fridtjof Bernt

Dette er et dramatisk slag mot demokratiet og retten til innsyn i politiske prosesser. Lovendringen vil hindre at allmennheten får informasjon om viktige saker og forslag det arbeides med. Dessuten vil forhåndsdebatten bli borte. Politikerne blir sittende i lukkede rom for å «sikre kvaliteten på saksbehandlingen og notoritet i forvaltningen», som det står i innstillingen.

Les også: Lokaldemokrati under avvikling

«Politikere kan nå gjøre hva de vil, og så skal vi se etter 4 år om vi liker det. Dette er ikke demokrati!» sier jusprofessor Jan Fridtjof Bernt. «Det kommunale demokrati er på mange måter i krise,» hevder han.

Tormod Bjørnstad

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: