Du er her
Hjem > Forsiden > Tidligere leder for Seniorsaken og redaktør for Nesoddbåtens blad: Signalen: Tore Henning Larsen har ordet.

Tidligere leder for Seniorsaken og redaktør for Nesoddbåtens blad: Signalen: Tore Henning Larsen har ordet.

Tore Henning Larsen
Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Tore Henning Larsen er et fyrverkeri av et menneske som har stort engasjement for at de eldste av oss skal få en verdig omsorg i kommunen vår.

Tore Henning forteller at han har bodd på Nesodden siden 1970. Han møtte sin kjære i Flekkefjord. Hun gikk på engelsklinjen, han hadde bodd i Amerika og snakket flytende engelsk, og «søt musikk oppsto».

Etter denne sin livs erobring reiste han tilbake til sine studier i USA for der å bli innkalt til militærtjeneste. 70 % av rekruttene havnet den gang i Vietnam sier han – og siden jeg ikke følte at dette var min krig dro jeg tilbake til Norge. Vi leide en leilighet på Nesodden, og har siden bodd her. Resultatet av min botid her på Nesodden er to døtre og 2 barnebarn (gutter)

På spørsmål om hva han har av utdannelse er svaret:

– Jeg er en halvstudert røver innen økonomi med utdannelse fra USA og Norge. Jeg har jobbet innen bank og finans i 25 år, og i 13 år som daglig leder i Seniorsaken. Den viktigste kampsaken har vært sykehjemsplass, en lovbestemt rett til sykehjemsplass når vi trenger den. En sak som dessverre ennå ikke er vunnet.

Alderdommen er ungdommens fremtid.
(Harry Martin Svabø)

Med din erfaring fra næringslivet; Har du noen gode råd og forslag å komme med når det gjelder å stimulere næringslivet på Nesodden?

– Ja, en bør ta vare på og videreutvikle de bedrifter og institusjoner vi har på Nesodden. Tenker da spesielt på Sunaas. Det Nesodden er kjent for, ikke bare i Norge, men også i utlandet, er at Sunnaas sykehus ligger på Nesodden. Vi bør bygge videre på det, og bli landets fremste «rehabiliterings-kommune».

CatoSenteret var planlagt av, og skulle bygges på Stiftelsen Sofienlunds eiendom på Fjellstrand, men ble dessverre bygget i Son i Vestby kommune. Tomten ligger fortsatt der og Stiftelsen planlegger seniorbolig og rehabiliteringsprosjekt, som kan befeste Nesoddens status som «rehabiliteringskommunen»

Tore Hennings dype engasjement er nå av en slik karakter at jeg ikke kommer til med spørsmål så han fortsetter for egen maskin:

– Vi må tenke nytt i eldreomsorgen, sier han, – dagens eldreomsorg er verken bærekraftig eller god nok. I forhold til vårt foreldre, er vi som er født etter 2. verdenskrig («sekstiåtterne») bortskjemte drittunger. Vi vil neppe komme til å finne oss i å bli behandlet som enkelte av våre aller eldste blir behandlet i dag. Jeg er av den oppfatning at egoismen i samfunnet vårt har tatt helt av. Et eksempel på det er når LO lederen med 1.6 millioner i lønn, drar til Ungarn med Norwegian for å fikse tennene sine. Ikke særlig solidarisk med norske arbeidstakere, spør du meg, men sannsynligvis mye billigere. Hun og andre personer med «millionpensjon» vil nok når de blir pensjonister komme til å stille spørsmål om hva de kan få kjøpt av private alternative omsorgstjenester.

Og der trekker Tore Henning pusten og intervjueren får inn et nytt spørsmål. – Du er også redaktør av Signalen, bladet som blir til mens båten går. Hva skyldes ditt engasjement for Nesoddbåten?

– Måtte bare si ja til å redigere ”Signalen”, da Petter Skou, administrerende direktør i Nesodden Bundefjord Dampskipsselskap, ba meg om det., sier Tore Henning. – De som står bak bladet (Ruter, Norled, Nobina) har gitt meg fri redaksjonell styring. Mitt engasjement skyldes en dyp og inderlig kjærlighet til verdens beste kollektive reisemåte – Nesoddbåten – og til bygda vi bor i.

Tenk å cruise til og fra jobben hver dag. Båten er «samfunnshuset» vårt. Stedet der vi møtes, spiller bridge, tar en kopp kaffe, slår av en prat samt løser store og små verdens problemer. Og bare så det er sagt: Så lenge jeg redigerer bladet vil det ikke bli sluppet til en eneste kverulant som utsondrer negative vibrasjoner.

De gamle dør ikke her fordi de har det så godt.

Thyra Frank: Leder for pleiehjemmet Lotte i Danmark

Så vender Tore Henning tilbake til eldresaken og åpningen av 8 nye plasser på Nesoddtunet.

– Jeg er takknemlig og glad for at politikerne var forutseende nok til å bygge ut Nesoddtunet, sier han, – og takker Vår Herre for at politikere nå har vedtatt å ta i bruk åtte nye plasser. Men skulle ønske at Vår Herre hadde gitt våre politikere enda mer vett og forstand slik at de øvrige 8 plassene også blir åpnet. Slik at Nesodden kommune, hvis disse plassene mot formodning ikke skulle bli fylt opp av nesoddinger, kunne bli «eksportør» av disse til bruk for andre kommuner. For en behøver vel ikke være direkte synsk for å se at behovet for sykehjemsplasser kommer til å øke.

Hvordan ser du på Samhandlingsreformen?

– Samhandlingsreformen ble innført av den forrige regjeringen, og slik jeg ser det er den en sparereform for staten. Hvor hensikten er å dytte mest mulig kostnader over på kommunene. Effekten av dette har vi nå så vidt begynt å merke.

Det er kommunevalg nå. Noen synspunkter på eldresaken sett i den sammenheng?

– Jeg er lei av politikernes løfter om en bedre eldreomsorg foran hvert valg. Glemmer aldri Jens Stoltenbergs løfte om 15.000 nye sykehjemsplasser og en eldreomsorg det skulle skinne av. Et løfte han ikke innfridde. Når en sosial-demokratisk regjering med Jens i spissen ikke klarte å innfri løftene tviler jeg på at Erna og Siv klarer det.

Har du noen forslag til boformer og hvordan vi skal få opp interessen for å jobbe i eldreomsorgen?

– Her trenger vi nytenkning og alternative løsninger, sier Tore Henning. – Vi må endre våre holdninger til aldring, slutte med å sykeliggjøre og institusjonalisere alderdommen, og gjøre det attraktivt og lønnsmessig interessant å jobbe med eldre. – Husbanken er nå positive til å finansiere generasjons -boliger. Både når det gjelder nybygg og ombygging. Bokollektiv for eldre (Skedsmo kommune) og nye boformer (Doyén) er andre løsninger. Ekte 68-ere bodde i sin tid i kollektiv. Om noen år sitter vi kanskje påny i kollektiv, mimrer, mediterer, røyker og spiller «I can’t get no satisfaction» med «The Rolling Stones».

Så til et annet brennhett tema på Nesodden: Døgnlegevakten. Og i den saken er ikke Tore Henning i tvil.

– Det burde være en selvfølge at en kommune med nærmere 20.000 innbyggere har døgnåpen legevakt, sier han.

Hvilke bok velger du å anbefale for Nesoddpostens lesere?

– Jan Guillou sin trilogi: ”Brobyggerne”. Jeg velger den fordi den gir et innblikk i vår nære historie, og hva det er mulig å få til så lenge viljen er tilstede. Vi snakker om Bergensbanen som ble bygget uten hydraulikk, elektronikk eller mobiltelefon for den saks skyld. Den politiske handlekraften, som jeg savner i dag, var tilstede og det er et tankekors at Bergensbanen går på skinner den dag i dag, mens kjøreledningen stadig faller ned på Kambo.

Og så var det ditt forslag på film?

– Valget er klart, sier Tore Henning, det må bli. : ”Life of Brian»: ”Always look at the bright side of life.”

Hva ønsker du å drive med i ditt fremtidige liv som pensjonist?

– Jeg ønsker å vie resten av livet mitt til familien og alternative boformer for eldre. Stiftelsen Sofienlund, Signalen, dugnadsjobbing og fiske på Flaskebekk ligger mitt hjerte nært. Kanskje også en tur til min fødeby Flekkefjord nå og da. Det holder i massevis.

Hva betyr mest for deg?

-Familien og barnebarna. To gutter jeg skal lære å sette garn, sette poteter og hugge ved. Da vil de verken sulte eller fryse i hjel. Og så vil jeg lære dem god gammeldags folkeskikk.

Gunhild Gjevjon

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: