Du er her
Hjem > Forsiden > Hvilket parti skal jeg stemme på?

Hvilket parti skal jeg stemme på?

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Valget nærmer seg, og jeg føler behov for å sjekke hvilke flaggsaker partiene på Nesodden går inn i valgkampen med. Som vanlig starter jeg med å klikke meg inn på Internett. Det blir en selsom opplevelse. Har jeg tatt feil? Er det ikke lokalvalg? Er det ikke om tre måneder? Det ser ikke slik ut på nettet!

Jeg vet at Facebook er plattformen «alle» bruker. Men selv om Facebook har sine fordeler og bruksområder, egner den plattformen seg dårlig til formidling av grunnleggende og grundig informasjon om partienes standpunkter og politiske mål. Facebook er til personlig, hurtig kommunikasjon med relativt kort levetid. Partiprogrammet og de politiske standpunktene hører ikke hjemme på Facebook. Derfor har jeg ikke klikket meg inn på lokalpartienes Facebook-sider. Jeg har lett etter informasjon på lokalpartienes hjemmesider, og jeg har blitt svært skuffet. Jeg hadde håpet å lese om døgnlegevakt, brøyting av velveier, folkeavstemninger, kommunesammenslåing, utbygging av lokale sentra, Tangen brygge, skoler, sykehjemsplasser, veier, buss og båt, flyktninger og alle andre viktige spørsmål som angår meg. Men det stoffet fant jeg ikke.
Her ser dere hva jeg fant, noen uker før valget. Legg merke til terningkastene, det finnes ikke terningkast 0. I så fall ville jeg brukt det, – flere ganger:

Nesodden Arbeiderparti
«Mye aktivitet i juni» står det øverst på hjemmesiden. Det er trolig en melding til medlemmene om sommeravslutning, busstur og Fagerstranddager. Men der! Rett under står det «LES VÅRT PROGRAM». Jeg klikker forventningsfullt. «Vår kommune skal være et godt sted å bo for alle». Hallo? De fire linjene under er bare tom propaganda. Alle partier kunne underskrevet det budskapet, for det er faktisk helt uten innhold. Til venstre står det fem knapper for bl.a. Hovedsaker, Kunnskap, Helse, og Miljø og klima. Men det er bare den øverste, Se våre kandidater, som virker! Resultatet er at jeg ikke kan stemme Nesodden Arbeiderparti, for jeg aner ikke hva de vil kjempe for.

Terningkast: 1

Nesodden Fremskrittsparti
«Velkommen til Nesodden». Siv Jensen smiler til meg på Frps hjemmeside. Har hun flyttet hit og vil stille til valg? Det står at hun vil skape en enklere hverdag, men hvis du klikker videre finner du bare moderpartiets valgprogram, det står ikke et ord om Nesodden noe sted! Men lokale navnelister ligger der: gruppen i kommunestyret, kandidatene til valget og Styret i Nesodden Frp, – med telefonnummer og det hele. Men det hjelper jo ingenting. Hva vil Frp her på Nesodden? Hva står de for?

Terningkast: 1

Nesodden Høyre
«Sammen kan vi gjøre Norge enda bedre!» står det på Høyres hjemmeside. Ja vel. Men hva med Nesodden? Jeg klikker på en lenke til Nesodden Høyre. Kanskje det står noe om hva Nesodden Høyre mener? Nei, det gjør ikke det. Gå inn på Vestby Høyre så finner du akkurat den samme siden og de samme tomme ordene der. Verdiløs propaganda fra moderpartiet. Alt jeg finner om Nesodden er noen lokale navnelister. Dette er meningsløse nettsider!

Terningkast: 1

Nesodden Kristelig folkeparti
Fra Nesodden kommunes nettsider klikker jeg på Krf og havner rett inn på moderpartiets sider. Jeg forsøker å google Nesodden Krf, men de øverste treffene er bare Akershus Krf og noen nyheter som er elleve år gamle! Så da går jeg inn på fylkespartiet. Det står litt om Akershus, men ikke noe om Nesodden. Hvis jeg klikker på lokallaget Nesodden Krf, så virker ikke lenken! Jeg finner ingenting om hvilken politikk Nesodden Krf vil kjempe for på Nesodden. Ikke på denne hjemmesiden heller.

Terningkast: 1

Nesodden Miljøpartiet de grønne
Her er den suverene vinneren! Du verden! Her finner jeg masse lokalt stoff! «Et grønt skifte på Nesodden nå!» lyser det mot meg på Mdgs hjemmesider. Her står det i en rekke punkter hva de vil arbeide for, hvilket lokalprogram de har, valglisten og styret i Nesodden Mdg. Det står om Ruter, To gård, flyktninger og bro! Det er konkret og det er lærerikt. Min eneste innvending er at det kanskje er litt mye stoff som er litt for lite vektet: det ser ut som alt er like viktig. Jeg må lese mye for å finne det jeg synes er avgjørende. Men bare gjør det, – les og lær! Dette er flott! De andre partiene må undervurdere Nesodden Mdg totalt. At de tør? Kanskje jeg skal stemme Mdg?

Beste hjemmeside. Terningkast: 4

Nesodden Rødt
Rødts hjemmesider ser ved første øyekast ut til å inneholde masse lokalt stoff. Bra! Men noe er galt? Uff da, det er gamle nyheter, – fire år gamle! Jeg kan vel ikke basere min stemme på partiprogrammet fra 2011? Jeg forsøker å google, men finner ikke noe mer om Rødt på Nesodden. Det er bare denne gamle hjemmesiden som jeg ikke kan bruke. Når kommer det en ny en med aktuelt stoff?

Terningkast: 1

Nesodden SV
«Vi kjemper videre for miljø og rettferdighet» sier Audun Lysbakken på Nesodden SVs hjemmeside. Men også nyhetene fra Nesodden SV er gamle. Øverst ligger informasjonen om feiringen av 1. mai 2013! Når jeg klikker på menyen Vi mener finner jeg en artikkel fra juli 2011. Jeg googler igjen, men alt er gammelt og uaktuelt. Så hva skal jeg stemme?

Terningkast: 1

Nesodden Venstre
hjemmesidene til Nesodden Venstre står slagordet «Folk først». Tre toppolitikere smiler mot meg, men de er ikke fra Nesodden. Teksten under politikerne er verdiløs. Det er politiske floskler som alle kan slutte seg til. Og deretter følger det korte tekster om skole, miljø, velferd og verdiskapning. Tekster fra moderpartiet som ikke har noen forbindelse med Nesodden. Uff da, det er gammelt stoff dette også jo, – årsrapporten fra 2013 ligger øverst i nyhetene!

Terningkast: 1

Nei, jeg gir meg nå. Det er sent på natt. Om et par uker er det sommerferie. Midt i august starter skolen opp igjen. Da blir det stands for alle partier på lørdagene. Så får jeg partiprogrammene og løpesedler i massevis. På papir. Kanskje det er greit? Men ærlig talt: Har ikke partiene laget sine lokale programmer ennå? Hvis ikke, synes jeg det er kritikkverdig. Lokale programmer er ikke noe man kan riste ut av ermet en måned før valget

Jeg får en litt ekkel tanke. Kan budskapet fra partiene være: Du vet sikkert litt om hva vårt part står for nasjonalt? Hva vi mener om penger, skatt, jobb og krig og fred og sånn? Så bare stem på oss! Husk at i lokalpolitikken «bruker vi vettet»: Og Høyre og Arbeiderpartiet er jo egentlig samme sak, i alle fall i de fleste sakene, her på Nesodden. Husk at hvis du ikke er fornøyd kan du jo bare stemme noe annet om fire år.

Lokalpartienes nettsider? Kanskje jeg tar feil? Men jeg trodde, som Mdg, at Internett var kommet for å bli?

Tormod Bjørnstad

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: