Du er her
Hjem > Kommunepolitikk > Kapitalismens triumf

Kapitalismens triumf

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Avisen Klassekampen har via Wikileaks fått tilgang til dokumenter om de forhandlinger med tjenester (Tisa) som foregår, som viser at Norge – den blåblå regjeringen – strekker seg svært langt. Avisen skriver:
– Norge er blant landene som vurderer å innføre en såkalt frys-klausul, som vil gjøre det forbudt å innføre strengere regler enn det man har når avtalen inngås.
– Norge vil at internasjonale finansselskaper skal ha fri adgang til å selge avanserte finansprodukter til norske kunder.Regjeringen støtter at finansbransjen fritt skal kunne dele informasjon over landegrensene.

– Denne avtalen vil begrense myndighetenes evne til å iverksette tiltak, og forskyve hele prosessen med å reformere finanssektoren, sier Attac-leder Petter Slaatrem Titland til Klassekampen.

Forhandlingene, som er strengt hemmelige, foregår mellom 51 land, og frys-bestemmelsen gjør at det umulig for landene senere å innføre strengere bestemmelser enn de avtalen deklarerer. I tilfelle kan internasjonalt rettsvesen straffe aktuelle land strengt.

Det er oppsiktsvekkende at Norge og andre land nå går inn for å gi internasjonale finansselskaper (banker) så stor innflytelse og makt bare 7 år etter den internasjonale finanskrisen. Bankene har allerede for stor makt og uthuler folkestyret.

Finanskrisen viste at de ikke maktet å stå på egne bein når krisen reiste seg og måtte tilføres enorme verdier fra fellesskapet for å fortsette sin virksomhet. Det påførte mange land en statsgjeld som de fremdeles sliter med, og som i altfor mange land har ført til store kutt i velferdsbevilgningene.

Skal folkestyret og velferdssamfunnet videreutvikles, må finanssektoren underordnes landenes valgte myndigheter og pålegges å betjene samfunnets behov for finansielle tjenester uten grådige utbytter. Myndighetene må til enhver tid kunne bestemme retningslinjene for bankenes virksomhet som del av det årlige arbeide med stats- og nasjonalbudsjetter.

Skulle en Tisa-avtale bli godkjent av Norge etter det mønster Wikileaks-avsløringene viser, vil kapitalister i Norge kunne feire sin triumf.

Bidragsyter ønsker å være anonym

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: