Du er her
Hjem > Bøker > Tove Nilsen: Konge i snø

Tove Nilsen: Konge i snø

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Konge i snø

Hvordan er det å være barn og vokse opp mellom to foreldre som krangler heftig og ofte?

Hovedpersonen i boka Konge i snø av Tove Nilsen har sin egen strategi- når det står på som verst, rømmer hun inn klesskapet. Der inne sitter hun og snakker med bamsen sin til alt er over. Foreldre er hver for seg er fantastiske, moren er en kunstnerisk, vakker og energisk dame som syr og baker og er sjefen for de gode tidene. Faren, skipshandleren som tjener penger til husholdet, er levemannen med utenom-ekteskapelige sidesprang, men også pappaen som kommer hjem til datteren med Donald og godterier når hun er syk. Han er også den som via sine bekjentskaper gjennom jobben bringer verden inn i stua.

tove nilsen
Boken: konge i snø av Tove Nilsen.

Hvordan klarer den lille jenta å overleve og hva må hun ta hensyn til når hun blir tvunget til å velge side? Hvilke konsekvenser får dette valget for forholdet hun etter hvert får til sine foreldre, relasjoner hun også har med seg inn i voksenlivet? Lojalitetskonflikten hun føler i forhold til sin far er til å ta og føle på, for moren nekter ektemannen å spise med familien; han blir nødt til å oppbevare egen mat på særskilte hyller i kjøleskapet.

Jeg-personen i boka drar med sin far på en reise til Tyskland der moren hans vokste opp. Han har lenge mast på henne om å bli med på nettopp denne turen. Vi møter fjern familie og venner av faren, men også andre mer tilfeldige personer. Her trer faren tydeligere fram med sine sterke og svake sider, og ikke minst får vi oppleve jeg-personens skyldfølelse. Møtet med farens venn, Herr Heidenreich, gjør inntrykk. Han SS-soldat under 2.verdenskrig, og  i Stalingrad forfrøs han seg slik at han nå mange år etter må ha på ekstra oppvarming i huset, i tillegg til å ha på seg dobbelt sett med klær. Hans eneste trøst er nå hagen. « Im Winter hab’ ich alles hier drinnen», sier han og peker mot tinningen.

Hva skal man legge i tittelen Konge i snø? Jeg-personen møter helt tilfeldig en tyrkisk mann i Berlin. Han forteller om sin oppvekst i Oslo og om den gangen han og broren skulle se på teaterforestilling med skolen. Etter morens ønske ble de staset opp i skreddersydde glorete dresser. Reaksjonen fra de andre elevene uteble ikke, og det endte med et basketak og utkastelse for den eldste av brødrene. Sammen løp de to i stedet opp i slottsparken og lagde snøfigurer av seg selv og kongen. Der ble lenge nok til at foreldrene ikke fattet mistanke.

Det er noe slentrende over skrivemåten; det kan ligne et essay, men forfatteren går seg ikke bort. På en mesterlig måte makter hun å skape en helhet i beretningen med alle fortellingene som vedrører hovedpersoner og bipersoner i boka- de utgjør alle variasjoner over tema som kulde, utenforskap og overlevelsesevne.

Boka er utgitt av Oktober Forlag i  2014 og er den 27. i rekken av bøker som Tove Nilsen har skrevet.

Ingunn Astrup

 

 

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: