Du er her
Hjem > Aktuelt > De Utvalgte: Nesoddens populære eksportartikkel.

De Utvalgte: Nesoddens populære eksportartikkel.

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Særlig kunstnerisk innsats, mot, – og hardt arbeid bringer forestillingen De Utvalgte på flere internasjonale teaterfestivaler i 2015.

Forestillingen ble spilt på Mittenmang-festivalen i Bremen på vårparten, spilles på Noorderzon-festivalen i Holland 22. – 24. august og i november er det No Limits Internationales Theaterfestival på Hau – Hebbel am Ufer i Berlin som står for tur. Det er uvanlig at en forestillling får så mye oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt som forestillinge De Utvalgte blir gjenstand for.

Foto: De Utvalgte. Hvilke roller har hvert menneske?
De Utvalgte. Hvilke roller har hvert menneske? Rebekka Joki og Torbjørn Davidsen i en av scenene i De Utvalgte.

Oppmerksomheten er imidlertid fortjent. Forestillingen er et reultat av et enestående kunstnerisk nybrottsarbeid på mange måter. Teatergruppa De Utvalgte består av regissør Kari Holtan, scenedesigner Boya Bøckman, skuespiller Torbjørn Davidsen og dramaturg Anne Holtan. For hver forestilling knytter teatergruppa til seg eksterne ressurser. I forestillingen De Utvalgte  medvirker psykisk utviklingshemmede som har bidratt med sitt ståsted. Skuespillerne er selv med på å produsere tekster og innhold i forestillingene. Det spesielle med denne forestillingen er at den formidler spørsmål på en måte som gjør at forestillingen spiller i ettertid innenfor publikums intellekt og opplevelse av verden. Tilknyttede nesoddinger i forestillingen er Pelle Ask, Egil Berggren, Katarina Fierro Norberg og Lotte Tvedt.

Historikk og rosende kritikker.

Forestillingen ble produsert på teaterbåten Innvik mens den lå på Svestad i 2012 og hadde premiere på Black Box hvor den gikk for fulle hus samme høst. Allerede da skrev Aftenposten at «forestillingen er så vakker at det gjør vondt». Norsk Shakespare og teatertidsskrift skrev at når forestillingen var slutt, lengtet man tilbake til teaterrrommet. De Utvalgte spilte på kututristen i 2013 og ble gjenoppsatt på Blak Box samme høst før den spilte på BIT – Teatergarasjen i Bergen. Teatergruppa De Utvalgte fikk Heddaprisen 2013 for særlig kunstnerisk innsats for stykket De Utvalgte, mens forestillingen Kunsten å bli tam fikk Heddaprisen for beste scenedesign i 2012. En metode for scenedesign som også brukes i De Utvalgte. De Utvalgte er en meget prisbelønt teatergruppe som får mye oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.

Tematikken i forestillingen De Utvalgte.

Spørsmålet om innenfor- eller utenfor-skap er sentralt og sett i sammenheng med scenekunst kan man si at profesjonelle skuespillere, som de fleste andre mennesker, har mange roller i det virkelige livet mens de tildeles én rolle på scenen. De fleste skuespillerne i dette stykket opplever å få tildelt en rolle i livet, mens på scenen får de spille mange roller. Vi blir alle tildelt roller av omverdenen slik samfunnet velger å se oss. Mange opplever at det kan bli trangt der inne. Forestillingen er til å bli klok av, ikke nødvendigvis fordi du vil lære lengden på jordens akse. De Utvalgte utforsker rommet mellom innenfor og utenfor, kultur og natur og setter spørsmålet om naturlig utvelgelse i relieff. Og publikum? – kan få en anledning til å oppleve følelser på en ny og annerledes måte.

Festivaltrilogi 2015.

Forestillingen De Utvalgte ble vist på Bremens Mittenmang-festival i mai. Det er en festival for teater fra hele verden som har skuespillere med spesielle behov.

På Noorderzon-festivalen skal De Utvalgte vises på tre forestillinger. Noorderzon er en årlig, internasjonal kunstfestival som viser både teater, dans, musikk, performance og billedkunst. Festivalens allsidige program tiltrekker seg over 135 000 publikummere fra hele verden.

I november går turen til No Limits Internationales Theaterfestival. Det er en internasjonal teaterfestival som setter fokus på hvordan mennesker med ulike funksjonshemminger inkluderes i kunstsscenen, både i Berlin og i resten av verden. De Utvalgte skal vises på Hau – Hebbel am Ufer, som er et programmerende teater a la Black Box i Oslo. Hau er kjent for å vise ny, avantgarde scenekunst og er en av Tysklands mest anerkjente scener.

Internasjonal anerkjennelse.

Å spille på disse festivalene er en internasjonal anerkjennelse både av forestillingen De Utvalgte, av teaterkompaniet og av prosjektet de forvalter. Teaterkompaniet De Utvalgte spiller på festivaler og scener som viser scenekunst av høy internasjonal kvalitet. Det åpner opp for nytt publiukum, og forhåpentligvis til flere invitasjoner og nye scener for Nesoddens teaterkompani De Utvalgte.

Vil du vite mer om De Utvalgte? Se: http://www.deutvalgte.no/

Inger Johanne Norberg

 

 

Inger Johanne NorbergInger Johanne Norberg
Inger Johanne Norberg
Alle mennesker skal ha mulighet til å påvirke eget liv og omgivelser på en positiv måte. Mange innbyggere føler at de ikke har muligheter for innflytelse og medvirkning fordi “Det nytter ikke allikevel”. Innbyggerne er imidlertid den største ressurs og besitter omfattende kunnskap om lokalsamfunnet og om seg selv. For å kunne oppnå innflytelse og medvirkning er informasjon og kunnskap nødvendig. NesoddPosten vil være et middel til at innbyggere skal få bedre kunnskap og aktuell informasjon om viktige beslutninger på Nesodden. NesoddPosten vil også være et middel til at innbyggerne skal påvirke, oppnå innflytelse og medvirke i utviklingen av lokalsamfunnet og eget liv.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: