Du er her
Hjem > Hovedoppslag > Wenche Størseth, leder for Nesoddtunets venner: En fagperson politikerne bør lytte til!

Wenche Størseth, leder for Nesoddtunets venner: En fagperson politikerne bør lytte til!

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Nils Otto Nilsen (leder for Nesodden eldreråd) sier du er en veldig engasjert leder for Nesoddtunets Venner. Og, en effektiv “stå på” type. Hva har du å si til det Wenche? Svaret kommer kort og kontant:

– Det stemmer.

På spørsmålet om alder er svaret: – Alder er bare et tall.

Hvor lenge har du bodd på Nesodden?

-Vi flyttet hit i 1971, sier Wenche, – før vi flyttet hit jobbet jeg i Nesodden kommune, i tillegg til at jeg spilte håndball her.

Utdannelse og arbeidslivserfaring?

-Vidergående skole og et langt, rikt og spennende arbeidsliv. Har blant annet jobbet i Skiforeningen i Holmenkollen. Der har jeg vært med å planlegge mange spennende arrangementer. Kan også nevne at jeg har jobbet i NRK- radiosporten sammen med noen av de som i dag regnes som legender. Må bare tilstå at jeg er sportsidiot. Siste jobben jeg hadde var i Norges Husflidslag i Oslo fylke. Jeg var sekretær der med ansvar for kurs. Wencke tar en pause. – Og nå er jeg frivillig på heltid. Hovedengesjementet mitt er i Nasjonalforeningen for folkehelsen som demenskontakt di Akershus styre ,samt medlem i Follo demensforening og likeperson for andre pårørende.

Du er mao både leder for Nesoddtunets venner og dements kontakt i Akershus styre. Hva er bakteppet for ditt sosiale engasjement?

-Først og fremst finnes det i at jeg har en mann som fikk alzheimer for 5 1/2 år siden. Jeg liker å hjelpe til der jeg ser det trenges, der jeg kan gjøre noe for andre.

La oss ta ditt engasjement i “Nesoddtunets venner” først. Hvor lenge har du vært leder der?

-Ca 2 år

Kan du fortelle hvordan “Nesoddtunets venner” er organisert, hva dere gjør, om det er mange medlemmer og hvor dere eventuelt får økonomisk støtte fra?

-I utgangspunktet er dette en pårørende forening og formålet med den er å skape hygge og trivsel for beboerne, sier Wenche. – Vi har to faste arrangementer:

1) Alle sykehjem i Akesrshus har et samarbeid med Akershus Musikkråd gjennom den “Kulturelle spaserstokken”. Det arrangeres en konsert ca. 1 gang i måneden. Vi hjelper til under arrangementene med servering og å hente og bringe beboerne til kantinen.

2) Så har vi samarbeid med Nesodden gammeldans forening fire ganger i året.

Og da er vi kommet frem til ukens høydepunkt på Nesoddtunet. Wenche smiler stort nå – Og det er vintrallen på fredagene som vi kaller “Barbaren.” Vintrallen ruller vi rundt til alle på avdelingene til stor glede og forventninger. Det å være aktiv i Nesoddtunets venner gir mye glede og mening.

Midler til innkjøp av vin med mer kommer fra avskasting av et fond. Dette er de økonomiske midlene vi har i tillegg til kontigenten fra våre ca. 80 medlemmer. Og så det også er sagt: vi har et meget godt samarbeid med Nesoddtunets ledelse!

Noen nye planer for høsten?

– Takket være Lions og Kiwanis er flere konserter under planlegging, sier Wenche, – men noen form for økonomisk støtte fra kommunen får vi ikke.

Så var det din rolle som demens kontakt i Akershus fylke. Først det organisatoriske. Er det et betalt engasjement i kommunal regi eller er det et ubetalt engasjement i frivillighetens tjeneste?

-Dette er frivillighet på heltid.

Hva består rollen som demens kontakt i?

Den består først og fremst i å holde seg oppdatert om alt som skjer innen demensomsorgen. Både lokalt i Follo og regionalt. Jeg deltar i to samtalegrupper for pårørende samt på Pårørendeskoler i Follo. Der kan alle familier som er berørt melde seg på. De pårørende lærer der om sykdommene, kommunikasjon, lovverket og hjelpemidlene. Jeg bidrar her blant annet med å holde innlegg og fortelle min historie som pårørende til en syk mann. Og slik går nå dagan, sier Wenche, og igjen er smilet der.

Å møte og veilede familier der en de er glad i er i ferd med å utvikle demens må være sterkt følelsesmessig. Blir det noen gang rutine?

-Nei, alle demens tilfeller er forskjellige. Det finnes fire typer, alzheimer er en av dem.

Blir du trist av å høre og leve med disse historiene?

-Nei, tvert imot.

Hva mener du bør gjøres for å bedre forholdene for personer med demens her i kommunen?

-Vi har et aktivitetssenter for personer med demens på Bjørnemyr. 19 personer har der et dagtilbud en eller to dager i uken, men behovet er langt større så vi trenger flere slike sentre. På nasjonalt plan arbeides det nå med å få dagsenter tilbud for personer med demens og deres pårørende lovpålagt. Vi trenger i mye større grad flere tilbud for de som er under 65 år. Samt at det er stort behov for omsorgsboliger, både for personer med demens og andre som trenger et heldags tilbud og som ikke kan bo hjemme lenger.

I intervju med Nesoddposten har Thor Henning Larsen, (tidligere leder for eldresaken) følgende formulering når det gjelder åpning av de resterende 8 plassene på Nesoddtunet: -“- Jeg er utrolig takknemlig og glad for at politikerne var forutseende nok til å bygge ut Nesoddtunet, og takker vår Herre for at politikerne nå har vedtatt å ta i bruk 8 nye plasser. Men skulle ønske at vår Herre hadde gitt våre politikere enda mer vett og forstand slik at de øvrige 8 plassene også blir åpnet.” Er du enig med ham i det?

-Ja, disse 16 plassene har stått tomme i over 3 år. (siden 7.03.12) Det er ikke Nesoddens eldre tjent med.

Thor Henning Larsen sier også i samme intervju at “ Den viktigste, mest soleklare, selvsagte kampsaken av dem alle var den gang (da han var leder for eldresaken) retten til en sykehjemsplass når vi trenger det. En sak som var like aktuell den gang som den er nå”

– Igjen må jeg si meg helt enig. Noe annet vil være en uverdig behandling av de eldste av oss. Hvis det hadde vært mulig, ville jeg ha bestilt plass i dag.

Hvilken bok og film ønsker du så å anbefale for Nesodddpostens lesere?

I forbindelse med demensomsorg vil jeg anbefale boken “Karen” av Helje Solberg – en historie om alzheimer. Begrunnelsen for mitt valg er at dette er en fortelling som gir en meget god beskrivelse av det å få en demenssykdom. Av samme grunn velger jeg filmen”Still Alice”.

Hva er viktigst i livet ditt?

-Siden jeg har en mann som er rammet av demens, er mitt hovedmål og ønske at han skal ha et verdig liv på sykehjemmet.Og så er selvfølgelig mine to barn og fem barnebarn viktig for meg.

Og, som ikke dette er nok, tenker intervjueren, så betyr nok alt frivillighetsarbeidet som Wenche driver mye for henne.

Hva gjør at du holder oppe humøret og energien?

– For meg er det blant annet en vitamin innsprøyting å være med jentene fra vannaerobicen på tur. Vi har et eget reisebyrå som heter “Havfruereiser” på Nesodden. Når jeg er på tur med disse jentene sitter lattermusklene løst.

OPPSLAG:
“Hva skjer når de (politikerne) trenger sykehjemsplass selv?.”(Uttalelse av Wenche til Amta 21.5.2015 under behandlingen av åpning av 8 nye plasser på Nesoddtunet)

Gunhild Gjevjon

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

One thought on “Wenche Størseth, leder for Nesoddtunets venner: En fagperson politikerne bør lytte til!

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: