Du er her
Hjem > Hovedoppslag > TISA/TTIP – fremdeles demokrati?

TISA/TTIP – fremdeles demokrati?

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Om noen dager går Norge til valg for å bestemme hvem som skal sitte i kommunestyrer og fylkesting. Et helt sentralt element i demokratiet er at de som blir valgt inn av folket, faktisk har makt.

Men det er noen som ikke ønsker det. Derfor fjerner de makt gradvis fra de folkevalgte og gir det til andre. EØS-avtalen, som både H/Frp/V/KrF/AP stemte for, har gjort fri flyt av kapital, arbeidskraft, varer og tjenester til lov i Norge, uten at det er bestemt av Stortinget og noen folkevalgte. Nå ligger disse fire prinsippene i praksis over den norske grunnlov. EØS-avtalen tvinger alle folkevalgte, uansett parti, til å føre høyrepolitikk. Det er ikke demokratisk.

Men dette var ikke nok. Nå vil eliten igjen flytte mer makt vekk fra de folkevalgte. Gjennom TISA og TTIP, to store handelsavtaler, vil store selskaper få mulighet til å saksøke folkevalgte og tvinge dem til å unngå lover og regler som kan true deres profittmuligheter. Hvor mye makt vil da de velgerne stemmer på, ha igjen? Høyre og Frp har hemmeligholdt forhandlingene, antagelig fordi de ønsker minst mulig oppmerksomhet. Ap har heller ikke ønsket at forhandlingene som Norge deltar i, skal fram i lyset. Norge må ut av EØS og si nei takk til TISA og TTIP. Demokratiet vårt er for viktig til å flyttes til Brussel eller gis bort til private selskaper. Uten at de folkevalgte har makt, har vi heller intet demokrati.
-reier

One thought on “TISA/TTIP – fremdeles demokrati?

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: