Du er her
Hjem > Forsiden > Intervju med fire ungdommer på Nesodden videregående skole

Intervju med fire ungdommer på Nesodden videregående skole

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Nesoddposten har bedt rektor ved Nesoddden videregående om å få intervjue noen av elevene om kommunevalget. Fire stilte opp og svarte på spørsmålene Nesoddposten stilte.

1. Joakim Hjertvik Nilsen

Joakim Hjertvik Nilsen
Joakim Hjertvik Nilsen

Skal du stemme ved kommunevalget ?

– Ja.

Skal du stemme ved fylkestingsvalget?

-Ja.

Bør der være stemmerett fra 16 år?

-Jeg er litt usikker. Jeg vet at da jeg gikk i 1 VGS var jeg ikke så interessert i politikk som jeg er nå, så jeg tror det blir litt useriøst.

Vet du hva kommunestyret på Nesodden gjør?

-Nei er ikke så sikker på det.

Hva syns du er bra på Nesodden?

-Jeg syns det er bra at vi begynner å få mere tilbud i kollektivtransporten, og at det er snakk om å få enda mer av det. Jeg liker at det er lett å komme seg rundt. Og jeg liker meg på Fagerstrand hvor jeg bor. Det er veldig fint der feks er godt utvalg med butikker.

Savner du noe på Nesodden?

-Altså selv om jeg sa at det var en bra ting med kollektivtrafikken så er det dyrt med voksenbillett til Oslo hvis man skal dra ditt. Det blir for stor overgang når man blir 16 og «voksen». En overgang fra 30 til 50 kr. Jeg ønsker derfor at det skal bli flere flere muligheter og tilbud for ungdom.

Syns du ungdommen bør få mer medbestemmelse i kommunen?

-Ja jeg synes vi bør bli hørt på og bli tatt like seriøst som alle andre, for vi bor  jo også her.

Kjenner du til ungdommens kommunestyre?

-Nei det gjør jeg ikke.

Er det noe annet tema som du ønsker å si noe om?

-Nei egentlig ikke, har ikke så mye å klage over. Utover jeg bruker kollektivtrafikken mye og at det blir dyrt. For meg hadde det vært fint om det ble litt billigere.

 

2. Camilla Vansik Holmen

Camilla Vansik Holmen
Camilla Vansik Holmen

Skal du stemme ved kommunevalget?

 – Ja jeg har planer om det.

 Skal du stemme ved fylkestingsvalget?

– Ja.

Bør der være stemmerett fra 16 år?

– Nei det syns jeg ikke.

Vet du hva kommunestyret på Nesodden gjør?

-Det er jeg usikker på. 

Hva syns du er bra på Nesodden?

-Naturen.

Savner du noe på Nesodden?

-Vet ikke, jeg har jo bodd på Nesodden hele livet mitt.

Syns du ungdommen bør få mere medbestemmelse i kommunen?

-Ja, men vi har ungdoms avdelinger i partiene som for eksempel i AUF og UH.

Kjenner du til ungdommens kommunestyre?

-Nei.

Er det noe annet tema som du ønsker å si noe om?

-Nei.

3. Peder Elton

Skal du stemme ved kommunevalget?

-Jeg vet ikke hvem jeg skal stemme på, så nei

Og da skal du heller ikke stemme ved fylkestingsvalget?

– Nei, har ikke tenkt å gjøre det.

Bør der være stemmerett fra 16 år?

-Egentlig ikke. Vi har ikke fått så mye politiske emner her på skolen, har ikke den kunnskap som man trenger, så det blir mest å lytte til venner og foreldre.

Vet du hva kommunestyret på Nesodden gjør?

-Nei.

Hva syns du er bra på Nesodden?

-Miljøet, ikke noe som er dårlig som jeg ser det.

Så du savner ikke noen ting her på Nesodden?

-Litt mer politi kanskje.

Syns du ungdommen bør få mere medbestemmelse i kommunen?

-Hvis du er engasjert ja. Hvis du ikke er det, nei egentlig ikke. Men i sånne ungdoms ting som skole kunne vi kanskje ha litt mer innflytelse.

Kjenner du til ungdommens kommunestyre?

-Nei.

Er det noe annet tema som du ønsker å si noe om?

-Egentlig ikke, bra miljø og bra opplegg på friidretten iallefall

4. Martin Erlandsen Visnes

Martin Erlandsen Visnes
Martin Erlandsen Visnes

Skal du stemme ved kommunevalget?

-Jeg hadde tenkt det, men har ikke bestemt hva jeg skal stemme.

Men du har tenkt å stemme?

-Ja.

Skal du stemme ved fylkestingsvalget?

-Jeg er ikke sikker.

Bør det være stemmerett fra 16 år?

-Det er et godt og vanskelig spørsmål. Kanskje, da ville jo de yngre stemmene bli hørt og ungdommens stemme bli bredere fremmet, da er det flere som får representert ungdommene, men jeg er egentlig ikke sikker.

Vet du hva kommunestyret på Nesodden gjør?

-Nei.

Hva syns du er bra på Nesodden?

-Det er godt spørsmål. Jeg er ganske godt fornøyd med busstilbudene. De kan alltids bli bedre, men det er ganske greit å komme seg rundt på Nesodden og til byen. Det hadde været fint med bil, men man klarer seg uten.

Er det noe du savner på Nesodden?

-Ja døgnåpen legevakt syns jeg det skulle være på Nesodden.

Syns du ungdommen bør få mere medbestemmelse i kommunen?

-Ja, tror nokk det fordi ungdommen føler at det ikke er noen ordentlig plass for dem på Nesodden til alle tider. Man vet ikke helt hvor man skal gjøre av seg eller hvor man skal finne sin plass, fremme sin stemme og sine meninger, egentlig bare ha et sted å være.

Kjenner du til ungdommens kommunestyre?

-Ikke ordentlig nei.

Er det noe annet tema som du ønsker å si noe om, noe du brenner for?

-Jeg syns dette med døgnåpen legevakt er et viktig tema.

Under intervjuet kom jeg på det en av personene i Jonas Gardells bok: «Jenny»,  sa, da hun som voksen fikk se bilde av seg selv fra skoletiden. For hun kunne knappest tro at det var seg selv hun så på bildet, for på ungdomsbilde var hun jo så pen. Så når Joakim, Camilla, Peder og Martin ser på disse bildene av seg selv om 20 år så vil de se hvor pene og kjekke de var den gang de gikk på Nesodden videregående.

Og hva er så konklusjonen: disse ungdommene gir klare svar på spørsmålene som blir stilt og er i motsetning til mange av oss voksne ikke redd for å si: dette vet jeg ikke noe om. At tre av disse fire vil stemme er nok ikke representativt for ungdomsgruppen, men likevel gledelig.

Gunhild Gjevjon

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: