Du er her
Hjem > Bøker > Hvorfor være lykkelig når du kan være normal?

Hvorfor være lykkelig når du kan være normal?

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Av: Winterson, Jeanette (oversatt av Merete Alfsen)
Utkom i England i 2011
ISBN 978 82 495 1162 4

 Først litt om forfatteren. Hun er født i 1959 (nå 55 år) i Lancashire England. Hennes debutroman ” Ikke bare appelsiner”. kom i 1985 og ble en internasjonal bestselger. Den ble tildelt Whitebread – prisen for beste skjønnlitterære debut. I 1990 ble den dramatisert som TV – serie. Serien vant flere store priser. Winterson har skrevet noveller, essay, barnebøker, og arbeider med teater, TV og radio.

Hvorfor være lykkelig når du kan være normal? ISBN 978 82 495 1162 4
Hvorfor være lykkelig når du kan være normal? ISBN 978 82 495 1162 4

I hennes  selvbiografiske bok: ”Hvorfor være lykkelig når du kan være normal?” befinner hovedpersonen seg i så vel et indre som ytre eksil. Hun er et barn som har blitt adoptert bort som baby til et godt voksent ektepar.

Adoptiv foreldrene er dedikerte medlemmer av en pinsemenighet. Foreldrene, spesielt adoptivmoren, har et meget konservativt syn på barneoppdragelse. Tenk her mørkekjeller, fysisk avstraffelse. og en dame som ser kroppen som overflødig, nytelse som syndig og livet som noe en fortest mulig burde bli ferdig med.

Det som redder Jeanette er det lokale biblioteket. Bøkene synliggjør en annen verden for henne, En helt annen verden enn den som finnes i den fattige industribyen i Nord- England.

Men adoptivmoren liker ikke bøker. Hun nekter barnet sitt å lese bøker. For bøker er farlig, sier hun, for der vet man aldri hva som kan skje.

Men adoptivbarnet hennes er ulydig, gjemmer bøkene under senge-madrassen. Der ligger de i pinlig orden så de ikke skal bli oppdaget. På biblioteket bestemmer hun seg for å lese seg gjennom all skjønnlitteraturen fra A- Å.

Når så adoptivbarnet som tenåring forelsker seg i en annen jente i menigheten blir det sterke reaksjoner. Hun blir sperret inne i kullkjelleren ” uten mat og varme i tre dager” for at demonen de mente hadde besatt henne skulle drives ut. For som det står i boken: ” Ingen kunne tro at en som var så ivrig i troen som jeg, kunne ha sex uten at det var en demon med i spillet.

Etter denne avstraffelsen blir hun kastet ut av hjemmet. Hun er 16 år, men tiden i dette hjemmet har gitt henne styrke. Hun er trent til å yte motstand for å overleve. Men vil dere vite hvordan det går med henne så må dere lese boken.

Fortellingens ubetingede styrke er Wintersons kloke refleksjoner, humoren og den direkte tonen som gir nærhet og fortrolighet mellom leser og tekst. Jeg føler hun snakker til meg som om var jeg en nær venn.

Og jeg er 1001 % enig i det en av anmelderne skriver: ”Denne helt spesielle utgivelsen levner ingen tvil om hvorfor bøker aldri må sees på som luksus for eliten. Biblioteknorge burde bruke den for det den er verdt, da den forteller hvordan litteraturen bokstavelig talt kan bety forskjellen på liv og død.”

Gunhild Gjevjon

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: