Du er her
Hjem > Leserinnlegg > Nesodden i dag og i morgen

Nesodden i dag og i morgen

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Kan det tenkes at vi nesoddinger sover de uskyldiges søvn? Som kjent heter det i et gammelt fyndord at den som sover, synder ikke. Det låter jo fortjenstfullt. Men stemmer det?

Kanskje både ja og nei? Før eller senere vil vi våkne eller bli vekket. Hvor trøsterik vil bevisstheten om vår syndefrie uskyld være i fall vi da skulle finne at under Tornerosesøvnen er vi blitt bastet og bundet på både hender og føtter?

Tullprat vil sikkert mange tenke. En forskrudd jævel. Men like fullt har den slags forekommet. Faktisk her i landet. Og slett ikke for så lenge siden. Enda lever det folk som fikk oppleve akkurat dette.

Natten til den 9. april 1940 bråvåknet vi fra de uskyldiges søvn; vekket av flydur og luftvernsirener. Da morgenen kom var vi hærtatt og vi klaget over at styresmaktene våre – regjering, storting, forsvar – hadde sviktet oss. Vi var helt uforberedt.

Noen modige satte seg til motverge og ære være dem. Det hjalp ikke. I 5 uendelig lange, tunge, mørklagte og knugende år med ”nyordning”, var vi svinebundet på hender og føtter før redningen kom. Da hadde uskyldssøvnen på ansvarlig og uansvarlig hold medført at 10 000 norske kvinner og menn mistet livet.

Etter frigjøringen i 1945 ble det sverget høytidelig av såvel ansvarlige som uansvarlige og alle andre som hadde sovet, at aldri skulle vi en gang til la oss bli tatt på sengen: ”Aldri mer 9. april!”.

Men det gikk ikke så svært mange år før vi nordmenn, utsatt for nok en nyordning, igjen snorksov på vårt aller døveste øre. Slik som vi nesoddinger nå sover mens forandringens vind blåser så det uler rundt hushjørnene.

Selvsagt går verden og livet videre, om ikke alltid like dramatisk med megadød og fordervelse, men dramatisk nok til å komplisere og forsure hverdagen for mange, gjerne også søndagen.

Uten å filosofere for dypt, festner lett det inntrykket seg at blant de av oss som ikke sover, har enkelte utkrøpne luringer manøvrert seg inn i politikken og det offentlige. Derfra pønsker de ut alskens dævelskap mot oss skikkelige og lovlydige.

Merkelig hvor fort det å bli politiker eller offentlig ansatt gjør også tidligere greie folk til våre fiender. Da vøler de verken lov eller rett. Omtrent som de omgående skulle ha blitt miljøskadd!

Hvor mange bare her på Nesodden er ikke blitt herset med i årevis av administrative småpaver, ofte direkte i strid med norsk lov?

Vi har nylig lagt bak oss 200 års jubileet for Grunnloven. Vår høyt respekterte og folkekjære historiker, professor Sverre Steen, har skrevet om grunnlovsfedrene på Eidsvoll:
”De ville skape frihet for sitt folk, nasjonal frihet, politisk frihet, personlig frihet overfor det offentlige”. Uthevelsen av det offentlige er Steens egen.

Følgelig: da som nå og under okkupasjonen 1940-45 må problemer med det offentlige ha vært utbredt. Hos dagens oppegående eldre, som i motsetning til dagens moderne og avanserte generasjoner, sitter med erfaringer fra et langt liv med både fred og krig, demrer det en gryende mistanke: Skulle det kunne tenkes at vi skikkeligge og lovlydige nesoddinger og tilsvarende andre her i landet, kan ha blitt beleilige ofre for en slags indre okkupasjon?

En søkt og overspent tanke vil nok bedrevitere mene, men så ligger da det egentlige problemet heller ikke først og fremst der. Hovedproblemet består i at når noen faktisk tar tak til beste for alle: da plutselig sover hele bunten! Ikke underlig at en kommune og et helt folk får det styret de fortjene

Amta refuserte dette leserinnlegget 10. august 2015 med følgende begrunnelse: «Innlegget kan ikke tas inn på grunn av udokumenterte påstander.(Avsn. Hvor mange her på Nesodden……)». Min kommentar: Selvfølgelig kan jeg dynge Amta ned med dokumentasjon. Jeg skriver aldri noe jeg ikke kan dokumentere. Redaksjonen burde ha forstått at jeg skriver ikke den slags ubegrunnet.I foreliggende sammenheng ville detaljerte eksempler blitt mal apropos,virket unødvendig avledende fra selve agendaen og vært dårlig journalistikk.»

Reidar Gunder. Samfunnviter: mangeårig leder av blant annet «Rettsdemokratisk institutt «og «Norges grunneierforbund.»

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: