Du er her
Hjem > Forsiden > Det glade vanvidd

Det glade vanvidd

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Nesten daglig kan vi lese i dagspressen om uoverensstemmelser eller direkte krangel mellom norske styresmakter. Politiske partier, i dette tilfellet koalisjonsparter, tretter så busta fyker i forsøk på å presse i gjennom klart motstridende oppfatninger på hverandres bekostning. I full offentlighet.

Selv om bråket skriver seg nedenfra i det enkelte parti, sier det seg selv at dette er uholdbart. Ingen virksomhet i splid med seg selv, kan i lengden bestå. Den slags må ende med forferdelse og alle ser nå at vi er på god vei dit.

Selv om bråket skriver seg nedenfra i det enkelte parti, sier det seg selv at dette er uholdbart. Ingen virksomhet i splid med seg selv, kan i lengden bestå. Den slags må ende med forferdelse og alle ser nå at vi er på god vei dit.

Så kan man spørre: Hvordan er det mulig at den slags tilstander kan oppstå innenfor en kort tidsramme på bare fire år mellom partier som forsikret at de på forhånd var blitt enige om alt? Så viser det seg halvveis i perioden at de i praksis er eller blir uenige om nesten alt!

Hvordan forklare dette?

For noen av oss er svaret enkelt. Av to grunner. Den ene er at vi har vært med på dette tidligere og lært vår lekse. Dagens situasjon er en tro kopi av perioden 1965 – 71, da Ap måtte overta. ”Vi må akseptere klatresamfunnet”, erklærte statsminister Bratteli. Så gikk det like galt og har fortsatt siden.

Den andre grunnen er at selve problemet ligger innebygget i det såkalte parlamentariske system og repeteres følgelig ustanselig, der systemet blir praktisert.

Så lenge det tviholdes på at systemet skal opprettholdes, vil det samme problemet automatisk melde seg. Det fornuftige er selvsagt å henvise systemet til en anstalt for sinnslidelser.

Når dette ikke skjer er det ikke til å unngå at årsaken blir å tilskrive en cerebral dysfunksjon hos arten homo sapiens.

Reidar Gunder: Samfunnviter: mangeårig leder av blant annet «Rettsdemokratisk institutt «og «Norges grunneierforbund.»

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: