Du er her
Hjem > Forsiden > Offentlig turdans i skyggen av EU

Offentlig turdans i skyggen av EU

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

I kontrast til det kjølige sommerværet var temperaturen adskillig høyere i avisspaltene under den skarpe kritikken prominente jurister rettet mot det nå offentlig diskrediterte høringsforslaget fra dagens H/Frp-regjering, om å gi utenlandske selskaper adgang til å saksøke Norge gjennom en internasjonal investordomstol.

I” Klassekampen” den 19. august 2015 blir kritikken blankt avvist av statsråd Monica Mæland (H), som avfeier juristenes høylydte varsling om grunnlovsstridighet, med bl. a. følgende: ”Alle som kjenner debatten vet at forholdet til Grunnloven er kontroversielt”.

Professor Eivind Smith , som leder avdelingen for konstitusjonell rett ved UiO, kontrer med å fastholde at forslaget strider mot Grunnloven og presiserer: ”Uansett er det viktig å avklare om det har skjedd noe av interesse de siste ti årene.

Det kan ikke skyfles unna med henvisning til et ti år gammelt notat som ikke engang har vært offentlig tilgjengelig”.

Professor Eivind Smith , som leder avdelingen for konstitusjonell rett ved UiO, kontrer med å fastholde at forslaget strider mot Grunnloven og presiserer: ”Uansett er det viktig å avklare om det har skjedd noe av interesse de siste ti årene.

Jussprofessoren kan så langt synes å ha rett, men tar vi avislesere feil når vi mener å huske at det skjedde noe avgjørende viktig ca. ytterligere ti år tidligere enn dette, dvs. i årene 1992-96?

Demrer det ikke at Norge undertegnet en EØS-avtale med EU, der man forhandlet bort selvstendigheten, selvråderetten vår, mot å få adgang til EU’s ”indre marked”? Her hjemme ble det kanskje ikke den gang fremstilt så dramatisk, men i realiteten ble Norge redusert til en umyndig provins eller i beste fall et lydrike underlagt EU.

Selvfølgelig har også juristene dette klart for seg. Likesom at oppstyret i pressen, som det spill for galleriet dette er, må ende som et slag i luften. Så er det da heller ikke der skoen trykker.

Det er nok heller ettertankens bleke krankhet i lys av opinionen her hjemme i dag, tilstandene i Europa og innen EU, som tynger. Hvor befant grunnlovsekspertisen seg den gangen da det virkelig gjaldt? Og hva – når vinden blåser den veien den nå blåser – vil dette kunne medføre for juristenes ettermæle?

Reidar Gunder: Samfunnviter: mangeårig leder av blant annet «Rettsdemokratisk institutt «og «Norges grunneierforbund.»

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: