Du er her
Hjem > Hovedoppslag > Demokrati eller makt?

Demokrati eller makt?

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Arbeiderpartiet og Høyre fortsetter som nære partnere i fire år til. Miljøpartiet de Grønne er også tatt med i alliansen. Hvordan vil de tre partiene forvalte sin makt?

Så er valget over. På Nesodden ble det egentlig intet politiske jordskjelv. Valgdeltakelsen var god, Høyre fikk en kraftig smell og Miljøpartiet de Grønne fikk en stor fremgang og ble Nesoddens tredje største parti. Men endringene i mandater var få, og blokkene forble uendret: Ap og H ble sittende med flertall som før. De valgte allikevel å inngå en avtale med MdG. Det skal bli svært spennende å se hva det medfører.

Så gikk det som jeg fryktet. De 2 634 personene som stemte Ap er såre fornøyd, selv om stemmene deres også gikk til H. Det er også de 1 924 personene som stemte H, og dermed også Ap.

En Høyrevelger er da gjerne en god sosialdemokrat, må vite! Og omvendt.

Hva er det som skjer når det dannes allianser der partiene og de politiske fundamentene de egentlig har, blir visket helt bort?

Svaret er enkelt: Når muligheten for makt er til stede, finnes det ikke noe politisk fundament som ikke kan glemmes, – i alle fall i fire år.

I siste periode har alliansen H og Ap vist at de har kunnet bli enige i alle kontroversielle saker. De har ikke stemt mot hverandre! De har hatt samme politiske syn, de har alltid vært enige.

De har vært så enige at de har tatt avgjørelsene på bakrommet og ikke brukt kreftene på politisk rådføring og debatt.

Spørsmålet om demokrati handler ikke om alliansen og antall stemmer. Ap og H er de største partiene og sammen med MdG fikk de nesten halvparten av alle stemmene i kommunen. På den måten er det demokratisk at de får makten.

Men spørsmålet om demokrati handler først og fremst om hvordan de forvalter sitt flertall, om de lytter til andre partier og til innbyggerne. I mye, mye større grad enn i foregående periode. For da fikk demokratiet noen harde slag her på Nesodden.

Det blir spennende. Valgløftene er store, – nesten uforståelig store, når man vet hvor svak kommuneøkonomien er. Vi skal følge nøye med.

Tormod Bjørnstad

One thought on “Demokrati eller makt?

  1. Demokratiet er ikke en gitt størrelse. Det er på mange måter en skjør institusjon som stadig trenger at vi arbeider med oss selv og vår egen trang til makt. Uten slik bevissthet forvitrer grunnlaget for et fungerende demokrati.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: