Du er her
Hjem > Forsiden > EN STYRKING AV DEMOKRATIET

EN STYRKING AV DEMOKRATIET

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Onsdag 30.9. holdt politikere fra Ap, Rødt og SV i Tromsø en pressekonferanse der de kunne fortelle at Tromsø nå går inn for mer åpenhet og avvikler byrådet. Stortingets justiskomité vedtok tidligere i år en lovendring som vil hindre offentligheten i å få innsyn i saker som legges frem for forberedende møter i kommuner med parlamentarisk styreform. Først når byrådet får en sak til vedtaksbehandling, skal det gis rett til innsyn.

Bakgrunnen for forslaget er spesiell. Sivilombudsmannen har slått fast at Oslo og Bergen bryter offentlighetsloven når journalister er blitt nektet innsyn i saker som forberedes. I stedet for å innskjerpe at kommunene følger loven, vil stortingsrepresentanter fra Høyre, KrF, Venstre, Frp og Ap forandre loven slik at dagens ulovlige praksis blir lovlig.

Men i Tromsø har altså nå Ap, SV og Rødt er blitt enige om å avvikle parlamentarismen i byen. Dette innebærer at det blir slutt på ordningen med byråd, og at man går tilbake til formannskapsmodellen, slik det er i alle norske kommuner, bortsett fra i Oslo og Bergen.

I praksis vil Tromsø kommune få et overgangsbyråd i åtte måneder før formannskapsmodellen blir gjeninnført. – For meg blir det en glede å sitte i et avviklingsbyråd, sier Rødts Jens Ingvald Olsen.

Les også:

http://www.nesoddposten.no/om-apenhet-og-demokrati/#more-1391

http://www.nesoddposten.no/lokaldemokrati-under-avvikling/#more-1901
-reier

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: