Du er her
Hjem > Forsiden > Innkjøpsstopp uten betydning?

Innkjøpsstopp uten betydning?

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Innkjøpsstoppen fikk ingen betydning for valgkampen fordi nyheten ble holdt hemmelig i tre uker.
Ordføreren ønsket ikke å rådføre seg med de andre partiene. Hun trengte det ikke heller, for hun har makten.

Er det en dårlig slutt på perioden 2011–2015 eller er det en elendig start på fire nye år?

Først etter at Amta slo det opp den 23. september, blir det kjent at det er innført innkjøpsstopp på Nesodden fra september og ut året.

Selv ikke formannskapet eller kommunestyret fikk vite noe om det.

Vedtaket ble fattet i et hemmelig møte den 2. september. Tolv dager før valget.

Ikke i valgkampen

Ordfører Nina Sandberg «avviser enhver spekulasjon om at informasjonen er holdt tilbake for å unngå at det skulle bli valgkampsak.» står det i et intervju i Amta.

Det er det svært vanskelig å tro på.

Rådmannen har flere ganger, både skriftlig og muntlig, klart og tydelig, rapport om at Nesodden har en svært trang og vanskelig økonomi, og bedt om at «noe gjøres». Det betyr at han ønsket politisk handling. Men intet har skjedd. Tvert imot har det politiske flertallet brukt penger uten å vise evne til å spare eller prioritere.

Arbeiderpartiet og Høyre må bære det meste av ansvaret for den elendige økonomien kommunen nå har. Økonomi er et svært vanskelig tema i en valgkamp, men alle og enhver ville forstått hvor alvorlig situasjonen er, hvis nyheten om innkjøpsstopp hadde blitt kjent under valgkampen

Jeg tror at vedtaket ble bevisst holdt hemmelig fordi jeg tror, som Sandberg tydeligvis gjorde, at den nyheten kunne fått betydning for valgresultatet.

Ingen informasjon

Det er sjelden jeg blir flau på andres vegne, men det ble jeg når jeg leste følgende i Amta: « Jeg gikk ut fra at informasjonen fra rådmannen gikk ut til både administrasjonen og politikerne, sier Sandberg …».

Jeg gikk ut fra? Det skulle ikke være vanskelig for ordføreren å finne ut av hvilke informasjoner politikerne får? Hun står på e-postlisten til både formannskap og kommunestyre. Rådmannen kan da ikke sende e-post til politikerne uten at ordføreren vet det og får kopi? Som øverste ansvarlige skulle hun normalt ha sikret at denne viktige meldingen gikk ut til alle politikere. Hun burde ha reagert etter maksimum et par dager. Men akkurat denne gangen passet det bra å la saken ligge til over valget.

Hun var heldig. Valgkampen ble gjennomført uten at nyheten sprakk.

Nå legger hun seg flat.

Ingen rådføring

Denne formen for valgfusk er kjedelig. Men jeg synes det er verre at hun tar en så viktig avgjørelse uten å ha noe som helst behov for å rådføre seg med formannskap og kommunestyre. Hun sitter med flertallsmakten, derfor trenger hun ikke rådspørre noen andre. Det forteller mye om hennes holdning til demokrati, politisk samarbeid og behovet for bred politisk forankring av viktige vedtak.

Innkjøpsstopp i fire måneder betyr innkjøpsstopp i en tredjedel av 2015. Det er lenge. Det er en lammende bestemmelse og en viktig politisk beslutning.

Men ikke så viktig at hun fant det nødvendig å rådslå med andre. Ei heller å informere dem.

Jeg antar allikevel at hun informerte den gamle eller den nye varaordføreren fra Høyre. Men det vet vi ikke noe om. Det er det som er så vondt med hemmelige møter.

Hvis Høyre visste dette, må de bære sin del av ansvaret både for beslutningen og for den mangelfulle informasjonen. Men de gjør vel neppe mer enn å legge seg flate de heller.

Det er mange faktorer som kan skape politikerforakt. Hemmelige møter og tilbakeholdt informasjon er to sterke faktorer.

Det er trist at politikere med slike udemokratiske holdninger skal sitte med flertallsmakt i fire år til.

Tormod Bjørnstad

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: