Du er her
Hjem > Aktuelt > Anmeldelse av Tore S.Olsens bok: Jeg vet ingenting om deg.

Anmeldelse av Tore S.Olsens bok: Jeg vet ingenting om deg.

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Tore Svein Olsen: Jeg vet ingenting om deg.
Eget forlag, 2015. 358 s.
ISBN/EAN13: 1515359514 / 9781515359517

Bildene på forsiden av boka er tatt av forfatteren i Malawi. Vi ser fra bilrundturen til Dezda, og fra Lake Malawi og fra Lilongwe jernbanestasjon. I tillegg et glimt fra Bishop MacKenzie International School i Lilongwe.

I denne fortellingen møter vi i all hovedsak to familier som på en forunderlig måte knyttes sammen. Personer som beveger seg i to land: i England og Malawi i Afrika.

Vi møter Jade Madden. Om hennes familie blir det fortalt at foreldrene og ektemannen har blitt drept i en bilulykke. Broren John er derfor det hun har tilbake av nær familie. Jeg vil tippe at Jade er i 20 årene. Hun jobber på Babington regionale sykehus og har spesialutdannelse i tropisk medisin, er interessert i sosialantropologi og jazz, men liker ikke religiøse moralister.

Tore Svein Olsen: Jeg vet ingenting om deg. Eget forlag, 2015. 358 s. ISBN/EAN13: 1515359514 / 9781515359517
Tore Svein Olsen: Jeg vet ingenting om deg. Eget forlag, 2015. 358 s. ISBN/EAN13: 1515359514 / 9781515359517

Og så møter hun av alle menn Sebastian Thomas. En predikant som blir meget betatt av Jade som kvinne, men har et moralistisk lite sunt forhold til seksualitet. En mann som finner alle sine svar i Bibelen.

”Din tro stopper gleden”, sier Jade til ham. Det til tross, når Sebastian Thomas blir tilbudt stilling som leder ved Babington misjons-selskap i Malawi, gifter disse to seg. De får en gutt Alfie, som vi får følge.

Så introduserer forfatteren oss for Lublubah fra Chimutu en landsby i Malawi. Hun er enebarn og har hatt en barndom ”som etterlater seg som en sang inni henne”, som forfatteren så poetisk uttrykker det.

Lublubah er en meget oppvakt jentunge. Engelen, som landsbybefolkningen nå kaller Jade, hjelper derfor Lu, forkortelsen for Lulubah, med å få et stipend slik at hun blir tatt opp som elev ved Biskop Mackenzie internasjonale skole. Deretter går ferden videre til det medisinske fakultet i Malawis universitet i Lilongwe.

Her veves historien til Thor, og hans sønn Aiden inn i fortellingen. For Lub og Aiden finner hverandre der under Afrikas varme sol og Lub flytter til England hvor hun blir en integrert del av Aidens famille. I en familie der Astra, mor til Thor på 98 år, samler familien rundt sitt bord og serverer velsmakende vafler.

John og Sebatians liv veves sammen ved at begge har interesse for amatørradio.

At forfatteren av denne boken deler Aidens interesse for sosialantropologi er det lite tvil om. Gjennom utviklingen til spesielt to av personene, Sebastian og hans sønn, synliggjøres det hvordan menneskers relasjoner endres over tid.

Kjærlighet til afrikansk kultur og livsholdning gjennomlyser hele fortellingen. Noe, dette samfunnets dype respekt for de eldste og familiens bærende betydning, også gjør. Aidens fortelling om sin barndoms Malawi lyder slik : ”Har du en gang vært i Afrika så vil kontinentet krype inn under huden din og forbli der. Luften, de varme menneskene, ja hele stedet, blander seg sammen inne i deg på en umerkelig måte.”

Men dette er også en bok som er full av lærdom når det gjelder bruken av de natur-ressursene vi har rundt oss. Jade lærer for eksempel landsbybefolkningen å lage murstein av Malawis røde jord. Samt hennes solovn-oppfinnelse som består i et parabolspeil som samler solstrålene til konsentrert lys noe som hjelper til med å varme vann. Det sparer kvinnene for mye henting av opptenningsved. Bare for å nevne noe av det som fortelles på dette feltet.

Forfatteren kunnskap om og glede av gode afrikanske retter gjør ikke boken mindre interessant. En bok som både på det idemessige, etiske og samfunnsmessige plan er interessant.

Kapitlene innledes med afrikanske og greske visdoms – ord som er med å utdype teksten.

«Jeg vet ikke ingenting om deg» : ”NULLA SO DI TE”, er platetittelen på et musikk-stykke som er omtalt i boken. Her er linken:”NULLA SO DI TE, original record” http://iccu01e.caspur.it/ms/internettCulturale.php?id=oai%3A192.168.10.31%3A22%3ARMO200%3AIT-DDS0000060320000000&teca=ICBSA

Gunhild Gjevjon

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: