Du er her
Hjem > Forsiden > Intervju med Tore Svein Olsen. Forfatter av boken: Jeg vet ingenting om deg.

Intervju med Tore Svein Olsen. Forfatter av boken: Jeg vet ingenting om deg.

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

På spørsmålene om alder og når familien kom til Nesodden er svarene:

-Jeg er født i 1941 og familien flyttet til Nesodden i 1947.

jam_session_EDIT
Tore Svein Olsen

Så var det utdannelse, arbeidserfaring og interesser? (Intervjueren og Tore Svein blir her klar over at de har gått på samme barneskole samt realskole. På Berger der Tore Svein gikk under navnet «Proffen»og så på Fjellstrand realskole der vi begge med glede minnes lærer Nilsen.)

-Navnet «Proffen» har holdt seg helt frem til i dag – rett som det er møter jeg gamle mennesker (jeg føler meg ikke gammel) som fortsatt bare kjenner meg under kallenavnet mitt.Hvorfor dette navnet? Tja, da jeg gikk på Berger hadde vi «potetferie» og pelte poteter for en av Skoklefall-bøndene. Og da noen så at jeg var mere interessert i å studere knollene enn å få et foreskrevet antall opp i kassene, var ikke veien lang for å bli kalt «Proffen.» Jeg liker fortsatt poteter…

Når det gjelder utdannelse så valgte jeg å utdanne meg som ingeniør innen radio og elektronikk. Jeg har vel det som kan kalles et teknisk hode.

De siste ca. 30 årene jobbet jeg i HP-Norge – Hewlett Packard. Et firma som i dag i all hovedsak driver med data. I en lengre periode hadde jeg der det tekniske ansvar for enkelte produkter i Europa, Afrika og Midtøsten. Der brukte jeg engelsk som arbeidsspråk.

Tore Svein forteller så om de interessene som har fulgt ham gjennom livet som er: jazzpiano, amatørradio, film (35mm, 16 mm., og 8 mm.) og video. Og avslører at han til og med har jobbet som Jazz DJ hos lokale radiostasjoner (Radio Oslofjord og Creativ Radio) Men at han nå har valgt å konsentrere seg om film og video.

Og hvor kommer så interessen for å skrive bøker inn?

-Da jeg ble pensjonist ville jeg prøve på noe nytt. Tok flere kurs som fjernelev i kreativ skriving hos London School of Journalism og satte så i gang med å skrive «Nulla So di Te» på engelsk. Senere oversatte jeg boka til norsk under titelen «Jeg vet ingen ting om deg.»

-Og boken er blitt anmeldt her i Nesoddposten, sier intervjueren. – Jeg har lest den og opplever at romanen din har klare biografiske trekk der mange av personene er hentet ut fra familiegalleriet ditt. Hadde de noen problemer med det?

Tore Svein, må smile nå, – nei, jeg tror de omtalte personer er godt fornøyd med beskrivelsen av seg selv.

Gjennom bokens handling knyttes disse personene på en forunderlig måte sammen. Tilsynelatende helt tilfeldig. Tror du det skjer for mange av oss, disse tilsynelatende sammentreffene?

-I boken er det slik, hvorvidt det er tilfelle i det virkelige livet kan jeg ikke svare på. Men du har et godt poeng der, mye av det som skjer i livene våre kan bero på tilfeldigheter.

Hvordan opplevde du skriveprosessen?

-Å skrive denne boken opplevde jeg som slitsomt. Noe jeg tror kom av at at noen av de psykologiske prosessene som enkelte av personene i boken går igjennom delvis er mine egne. Men husk at de fleste hovedkarakterene i boken er funnet opp, selv om de de gjennomgående har trekk hentet fra meg selv.

-Hvorfor måtte du skrive nettopp denne boken?

-Det kan jeg heller ikke svare på. Folk får lese boken og finne frem til de svarene jeg ikke har. Men jeg tror vel alle som skriver bøker egentlig henter erfaringer og elementer fra egne liv. Vi ønsker alle å sette igjen et fotavtrykk fra oss selv, fra eget liv.

Slik jeg leser boken, så finnes det en underliggende vev i denne fortellingen. Kjærligheten til Afrika og Malawi. Samt menneskers behov for å gå inn i en meningsfull sammenheng. Er du enig i min tolkning her?

– Ja, du har rett i det. Og selv om mye av handlingen fra Afrika er oppdiktet, er det også mye sant her. Jeg har aldri møtt så mange hyggelige mennesker noe sted jeg har vært. Afrika – og menneskene der har gjort et uutslettelig inntrykk. Som min søster Inger sier, det er «som om du på en måte har kommet hjem!»

Ditt forhold til Afrika og Hellas?

-Jeg har i 25 år reist til øyene i Hellas. Min tidligere kone og jeg kjøpte en leilighet på øya Kalymnos. I Afrika har jeg også vært flere ganger. Enkelte av mine opplevelse derfra finnes i boken. Mens det meste fra England er oppdiktet, også byene. Så let ikke etter dem på kartet.

Og hvor går veien videre når det gjelder skriving?

-Jeg driver nå på med en slags kriminalroman. Og så har jeg jo tidligere gitt ut boken: ”Dør nummer fire”. Den er også oversatt til norsk og er i salg. Som pensjonist kan jeg heldigvis prioritere min interesse for å skrive samt for det jeg ellers måtte finne glede i å drive med. Uten stress og noen som henger over meg for å få ting ferdig. Andre enn meg selv, naturligvis!

Jeg er litt nysgjerrig på utgivelsesprossen. Og hvorfor du utgir bøkene dine først på engelsk?

-Ved å utgi bøker på engelsk tror jeg mulighetene for synliggjøring og salg er større. Alle kan utgi bøker via Internett nå. Du bare laster opp filen til for eksempel Creative Space som er en del av Amazon.(Bøkene ligger også som Kindlebøker og kan lastes ned.) Du betaler kjøpet på nett. Etter bestilling blir den så boken trykt opp og ankommer i postkassen din etter noen dager.

Hvilken bok/film vil du anbefale for Nesoddpostens lesere og hvorfor?

-Dette er et vrient spørsmål. Selv leser jeg alt mulig, fra science fiction (Robert Heinlein) til Henrik Ibsen. En bok å anbefale? Mine egne, naturligvis! Og film? Tja – TV og DVD/BluRay filmer er gode bidragsytere. Gamle stumfilmer gir meg ofte mest, for klippe-teknikken og drivet som alle andre filmer i dag prøver å vise, ofte kommer fra de gamle klassikerne.

Hva er viktig i livet ditt?

Min 99 ½ år gamle mor er viktig. Når dette intervjuet er ferdig skal jeg ned til henne med litt fårikål.

Ønsker for fremtiden?

At helsen holder. Regner med at jeg har arvet mine foreldres gode gener.

Så avsluttes intervjuet og Tore Svein drar til sin mor med fårikålgryta og jeg tenker: slike sønner skulle alle mødre ha.

Jeg vet ikke hvem du er : ”NULLA SO DI TE”, er platetittelen på et musikk-stykke som er omtalt i boken. Her er linken til en forkortet versjon av plata:NULLA SO DI TE, original record http://iccu01e.caspur.it/ms/internetCulturale.php?id=oai%3A192.168.10.31%3A22%3ARM0200%3AIT-DDS0000060320000000&teca=ICBSA

Og en link til, her er Thor Daniels marsj som er omtalt i boka (komponert av forfatteren, under navnet Thor Daniels) http://www.olsenfilm.no/THOR%20DANIELS/THOR%20DANIELS%20MARCH.mp3

Boken ”Jeg vet ingenting om deg ” er anmeldt i Nesoddposten fredag den 9.10.2015. Den er tilgjengelig på nett. Du kan også få lånt den på Nesodden bibliotek og få kjøpt boken på bokhandelen på Tangen. sentrum.

Gunhild Gjevjon

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: