Du er her
Hjem > Kommunepolitikk > En vanstyrt kommune på vei mot økonomisk krise

En vanstyrt kommune på vei mot økonomisk krise

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

AP og Høyre kjørte før budsjettvedtak for 2015 en stor kampanje for å få vedtatt budsjett med overskudd for å avsette betydelige midler i fond. Kommunen har latterlig små økonomiske reserver og selv små budsjettunderskudd kan være vanskelig å håndtere. Vi som la fram budsjettforslag med litt mindre overskudd enn flertallet, ble stemplet som uansvarlige.

Når rådmannen legger fram økonomisk status etter 8 måneder varsler han krise. I steden for et ikke ubetydelig overskudd legger han fram prognoser for et underskudd på 12-13 millioner ved årets slutt.
Man skulle tro dette utløste full alarm i kommunestyret. Men nei, kommunestyrets flertall tar situasjonen med stoisk ro. Kommunestyret ville ikke:

  • Gi noen kritikk av ordfører fordi hun har latt vær å innkalle kommunestyret mellom juni og oktober på tross av denne vanskelige økonomiske situasjonen.
  • Ingen kampanje for å få staten til å ta utgiftene som er påført kommunen gjennom samhandlingsreform osv, som kommunen ikke har fått økonomisk dekning for å klare.
  • Ingen selvkritikk på vedtatte «innsparinger» som rådmannen nå melder ikke lar seg realisere. Kommunestyrets flertall tar ikke inn over seg at mange av «sparetiltakene» var feilslåtte.
  • Ingen forsøk på å bedre økonomien ut over rådmannens innkjøpsstopp.

Innkjøpsstopp er en velkjent byråkratøvelse som ofte har hatt negativ effekt. Jeg har selv opplevd å slite ut kortstokker på jobb p.g.a. innkjøpsstopp som betydde at vi ikke hadde deler og utstyr å jobbe med.
Alternative forslag til innsparinger fra Rødt som f.eks:

  • kutt i administrasjonsutgifter av typen advokatkjøp
  • Redusert politikergodtgjørelse ut året
  • Redusert bruk av vikarbyråer og konsulenter

ble avvist.
Ordstyrerbordet bemerket også at Rødt brukte sin taletid på 3 + 2 minutter. Det kan virke som om flertallet synes det var å sløse med representantenes tid.
Styrer kommunestyret kommunen?

Geir Christensen

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: