Du er her
Hjem > Forsiden > N a t u r e n, miljøet og vi

N a t u r e n, miljøet og vi

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

I tillegg til dagens tradisjonelle politiske rikspartier, har vi nå fått enda et nytt nisjeparti, Miljøpartiet de grønne (mdg). Ved valget i 2017 vil partiet trolig bli sikret noen plasser på Stortinget, men mer enn et beskjedent nisjeparti vil det i overskuelig fremtid neppe bli, siden samtlige partier er opptatt av å markere et tidsmessig grønt engasjement.

Vi merket oss at mdg-leder Rasmus Hansson etter kommunevalget nylig i begeistringen erklærte på TV at partiets fremgang signaliserte et ”systemskifte”. Dette er bare å karakterisere som ubetenksomt tøv. Betoning av klima eller en annen sektorinteresse har ingen ting med et politisk systemskifte å gjøre. Alt tyder tvert imot på at partiet mdg vil bli til forveksling lik de andre partiene.

Klimaproblematikken bør bli sett i sammenheng med hele det kosmos som omgir oss, slik at vi får et realistisk perspektiv på den globale virkeligheten vi til daglig omtaler som ”naturen”.

Anledningen aktualiseres ved et innlegg i avisen ”Klassekampen” den 1. oktober 2015, der en dansk tidligere borgermester Olav Juul Garn Larsen presiserer at i en tid hvor alt spriker og fragmenteres, er behovet for at noen ser på helheten større enn noen gang.

Han begynner med å konstatere at nettopp ”naturen er et av de begrepene som i vår moderne tid er utsatt for massiv begrepsforvirring”. Og videre:
”Naturen er ikke et sted! Naturen er alle steder! Naturen er den urkraften som driver hele universet. Den bryter ned alle ting for å bygge opp igjen noe annet i et uoverskuelig kosmisk stoffskifte”.

Som det fremgår spikrer Garn Larsen opp et lerret av helt andre dimensjoner enn det våre klimapolitikere pusler med. Og for å holde oss til Garn Larsen: ”Bekymringen vår for om vi kan ødelegge naturen er helt ubegrunnet. Den var her lenge før vi mennesker kom til, og hvis vi er så dumme at vi ødelegger vårt eget eksistensgrunnlag og dør ut, vil naturen fortsette uten oss i all ubemerkethet. Vi kan ikke beskytte naturen, og den beskytter ikke oss. Naturen klarer seg fint uten oss. Men det gjelder ikke omvendt”.

Nei, det er ikke lett å motsi Garn Larsen. Kanskje vil det vise seg at vi som art bare er en av naturens eksperimentelle mutasjoner som ikke er et langt liv laga.

Reidar Gunder: Samfunnsviter: mangeårig leder av blant annet «Rettsdemokratisk institutt «og «Norges grunneierforbund.»

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: