Du er her
Hjem > Leserinnlegg > Ja ny dag på båten

Ja ny dag på båten

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Ja ny dag på båten. Satt og tenkte på hvordan dagen kunne bli fin. Da flimrer en skjerm i øyekroken med sitt kunstige overfladiske budskap og den matte følelsen av noe manipulerende siger inn. Hadde vært fint å slippe den her jeg sitter. Ruter er som et barn som om igjen prøver å flytte noen grenser. «Jeg vil ha de pengene fra reklame på skjerm!» Da er det en sukker og inntar den tålmodige rollen: Nei Ruter det finnes noen regler som ikke forandrer seg selv om du spør på en annen måte: i det offentlige rom skal du ikke sjenere andre selv om du kan. «Neivel, men det er jo ikke så skrikende reklame nå som sist!» Det er riktig men det er fremdeles like plagsomt med en skjerm som tvinger på deg, og gjentar og gjentar et uvedkommende smakløst innhold i det uendelige, salgsorientert og påtrengende for menneskene. «Men du kan jo bare se vekk!» Veel – innimellom. Men man sitter ikke og «ser vekk» i 25 minutter. Skjermene er der hele tiden og tvinger seg til slutt på for å fange oppmerksomheten din. «Er det så farlig da?» Ja, det er en forsøpling av et offentlig rom der folk skal kunne oppholde seg uten stadig påvirkningsforsøk. Se hva dere har gjort på Tbane stasjonene, Ruter. Der er mulighetene for å falle i egne tanker kraftig redusert etter at Ruter har tapetsert deleområdet mellom motgående tog med det mest vulgære og infantile reklamespråket, som altså menneskene IKKE trenger. Det har ingenting med ‘frihet til å velge selv’ å gjøre. Dette er innsnevring av friheten til å velge selv. Rammen rundt mine valg blir trangere jo mer dere fyller min del av offentligheten med deres for meg dårlige valg. Uten dialog. Som om dere eier det offentlige rom?

Ruter, hvis du har en halvannen time for deg selv  på en søndag så slå av skjermene, sett deg på båten tur retur og kjenn på hvor stille det er. Hvis du blir urolig så kjenn på det hele veien. Den uroligheten skal du ikke overdøve eller fylle inn med noe. Den er ikke farlig. Den skal du kjenne på og la deg inspirere inn mot noe annet

Etter noen dager med skjerm på båten, ser jeg nå at innholdet dreies mer i retning av samme uttrykk som på Tbanen. Ruter kommer mest sannsynlig til å snikinnføre mer aggressiv (salgs-) «informasjon» etter hvert som folk gir opp å protestere. Skal de få lykkes i dette? Protester alle som kan. Dette burde være ulovlig. Det er kanskje det?

TIL RUTER: Reklameskjermene på Nesoddbåten representerer forurensing i et offentlig rom der folk som tilbringer 50 minutter av dagen på T/R reise til Oslo har krav på at dere behersker dere

Hilsen Henning Farner

AvatarAvatar
Bjarne Nordbeck
Frihetlig samfunnsaktør og ansvarlig redaktør.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: