Du er her
Hjem > Forsiden > Biologisk mangfold og ”den sjette utryddelsen”

Biologisk mangfold og ”den sjette utryddelsen”

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Hver gang et nytt større utbyggingsprosjekt på Nesodden dukker opp kommer også disse irriterende miljøvernerne og snakker om rødlistearter og biologisk mangfold. Ja selv den bagatellmessige turstien i Skoklefallskogen truet mangfoldet. Det er ikke måte på hvor dumt og latterlig det er med disse sneglene og paddene som må bevares, får vi høre.

Dyre- og plantearter forsvinner nå i et tempo som ikke er kjent siden dinosaurene døde ut for 65 millioner år siden. De siste 350 millioner år har jorda vært gjennom fem store utryddelser av arter:

  • I ordovicium-silur for ca. 450 millioner år siden. Da døde mellom 60% og 70% av alle arter ut.
  • I devon for ca. 370 millioner år siden. Da døde 70% av alle arter ut.
  • I perm-trias for ca 350 millioner år siden. Da døde 90-96% av alle arter ut.
  • I trias-jura for 200 millioner år siden. Da døde 70-75% av alle arter ut.

I kritt-paleogen for 65,5 millioner år siden. Da døde 75% av alle arter ut. Det var slutten på dinosaurene og starten på pattedyrenes æra.

En del av disse utryddelsene foregikk over millioner av år, med unntak av den siste som antakelig skyldtes en asteroidekollisjon med jorda.

I vår tid forsvinner dyre- og plantearter i et så stort tempo at det ser ut som om vi er inne i den sjette store utryddelsen. Og denne gangen er det vi mennesker som er asteroiden. Dyrebestandene er redusert med 52% på 40 år! I geologisk perspektiv er dette fritt fall. Vi trenger et politisk system som kan redde oss fra oss selv.

Som et dundrende varsko til uvitenheten om hva biologiske mangfold betyr, har det nå kommet en bok alle bør lese. En bok som vant den amerikanske Pulitzerprisen for sakprosa i år. http://www.pulitzer.org/citation/2015-General-Nonfiction

Den sjette utryddelsen
Elizabeth Kolberts ”Den sjette utryddelsen”

Dag O Hessen, professor i biologi og for mange sikkert kjent som fast kommentator i P2s Ekko, har skrevet forordet til Elizabeth Kolberts ”Den sjette utryddelsen”. Her skriver han bl.a.: ”Så er det også her slik at den enes død er den andres brød. Vi kan trolig takke den mest kjente av alle prehistoriske katastrofer, meteoritten på Yucatan-halvøya i Mexico, for pattedyrenes suksess – inkludert vår egen. Er dette da egentlig så farlig? Er ikke død, også av arter, bare naturens gang og dermed ikke så mye å mase med? Dette argumentet blir faktisk fremført med jevne mellomrom, og det er like absurd som argumentet om at økende CO2 i atmosfæren er helt greit siden CO2 er en naturlig gass. De foregående fem store (og mange små) utryddelsesepisodene har virkelig vært katastrofer. Verden slik den var ble forandret for alltid, og arter som hadde utviklet og tilpasset seg over millioner av år ble borte for bestandig. Vi bidrar nå til en artsutryddelse som trolig er 1 000 til 10 000 ganger høyere enn «normalt», den verste masseutryddelsen verden har sett siden meteoritten traff Yucatan for 65 millioner år siden. Mye tyder på at antropocen, menneskets tidsalder, også vil etterlate en verden som ser ganske annerledes ut både klimatisk og biologisk. Om mennesket som art vil holde hodet over vannet gjennom denne epoken kan ingen svare på; det vil åpenbart avhenge av hva vi selv lager den til.” Du kan lese hele forordet her:    http://harvest.as/artikkel/dag-o-hessen-om-den-sjette-utryddelsen

Les også  http://www.dagbladet.no/2014/05/30/nyheter/klima/klimaendringer/miljo/mangfold/33579688/

La oss heretter slippe latterliggjørende og bagatelliserende motstand mot de som mener det er viktig å beholde det biologiske mangfoldet!

-reier

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: