Du er her
Hjem > Leserinnlegg > Nesoddens indianere

Nesoddens indianere

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Opprinnelig var det Nordamerikanske kontinent indianernes land. Fra en erobret kyststripe langs Nordatlanteren, de såkalte Ny England statene, trengte den hvite mann etter hvert dypere innover i kontinentet og bemektiget seg stadig mer av hva man beskrev som ”det ville, det gyldne vesten”. Det skjedde dels ved krigersk erobring, dels ved forhandlinger og avtaler med indianerne. Overenskomster som den hvite mann aldri overholdt, men systematisk forbrøt seg mot.

Indianerne gjennomskuet taktikken og klaget over at den hvite mann ”taler med en spaltet tunge; sier en ting og gjør noe annet”. I indianernes verden var den slags moralsk forkastelig. Et sikkert kjennetegn på en meget slett karakter.

I de hvites verden forholder man seg annerledes ambivalent til dette. På det folkelige plan blir en hver som tyr til den slags foraktelig stemplet som ”uforbederlig løgnhals”. Innenfor middelstanden sukrer man litt og sier at man er blitt ”oppholdt med godt prat”. I mer eleverte sirkler derimot snur man på flisa, rendyrker praksis og utøverne blir høyt respekterte ”diplomater”. I vår moderne og avanserte tid der allmenndannelsen er utbredt heter fenomenet ”dobbeltkommunikasjon”.

Tilbake til Amerika, der vi kjenner facit, vet vi hvordan det endte. Indianerne tapte. De ble fordrevet, henvist til reservater, eller rett og slett utryddet. The winner takes all and to hell with the rest! Skal det også bli vår, Nesoddens indianeres, skjebne?

Ovenstående refleksjoner meldte seg under lesning av et innlegg i Amta 28.10.2015, skrevet av Cathrine Kjenner Forsland. Hun opprøres av diverse protester som innløp mot vedtak i kommunestyret 22.10. Særlig er hun blitt forarget over utsagn som at ”Arbeiderpartiets innstilling representerer en begrensning av demokratiet”. Så følger det egentlig bemerkelsesverdige: ”Arbeiderpartiet, MDG og Høyre har i samarbeidsavtalen forpliktet seg til å gi innbyggerne mer forutsigbarhet. Vi har lovet å gjøre Nesodden grønnere”.

Spørsmål: Hvordan vil en fjellskjæring som senker Bergvn. 4 meter i nærhet av Tangen brygge til en kostnad av mange millioner , gjøre Nesodden grønnere?
Hvordan vil ”spenstige” betongbygg på Tangen brygge-området, som i følge ordfører Nina Sandberg (Ap) er et ”smørøye” for prestisjebygg som vil imponere kresne cruiseturister, gjøre Nesodden grønnere?

Hvordan vil sletting av et grønt LNF i Øvre Utsiktsvei til fordel for grådige pengeinteresser og et altoverskyggende boligkompleks, gjøre Nesodden grønnere? Svar utbes fra Cathrine Kjenner Forsland!

Selvsagt vil den politiske PR-damen bli svar skyldig. Når det er sagt er det enda viktigere at vi, Nesoddens indianere, ikke gjennom dobbeltkommunikasjon og politisk manipulering lider de amerikanske indianernes skjebne, slik at også vårt ”kontinent” blir en tapt sak.

I vårt tilfelle som følge av uklok ettergivenhet. Vi vil ikke at Nesodden skal være et uetterrettelig tvangsdemokrati, styrt av ulov for bli omdannet til et overbefolket betonglandskap.

Det som kreves for å bevare den grønne halvøya vår og vår livsform, er at vi ser betydningen av å løfte i samlet flokk i det vi sier nok er nok. For noen år siden, i Tangen brygge-saken den gang, viste vi at vi kunne. La oss nå, når enda mer står på spill, miljøet vårt, fristedet vårt her på Nesodden, vise at vi kan gjøre det om igjen!

Til Nesoddposten,no – 01.11.2015 Reidar Gunder

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: