Du er her
Hjem > Forsiden > Nesodden med vågalt privatiseringseksperiment!

Nesodden med vågalt privatiseringseksperiment!

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

50 omsorgsboliger skal bygges av «Norsk helsehus». 30 av boligene skal leies tilbake av kommunen i 30 år. 20 av boligene skal selges med kommunal tildelingsrett.

Det framgår av sakspapirene at det enda ikke er avklart om omsorgsboligene får MOMS fritak. Det må bety at denne formen for OPS(Offentlig – privat samarbeid)avtale må være helt ny og uprøvd. Å starte prosjektet ble i kommunestyret vedtatt mot stemmene til SV, MDG og Rødt i 2014.

På onsdag behandlet Helse- og omsorgsutvalget forhandlingsresultatet. Sakspapirene inneholder forbausende lite fakta. Avtalen med Norsk Helsehus forelå ikke. 3 andre avtaler forelå ikke. Allikevel vedtok utvalget å innstille på at avtalene tiltres. Her anbefales det altså at kommunen inngår en ny form for avtale uten elementære fakta på bordet. HO-utvalget gav administrasjonen full tillit til å ordne dette.

Når forslaget til avtale var til behandling i kommunestyret advarte økonomisjef Arve Ruud om at dette ville bli betydelig dyrere enn om kommunen stod for prosjektet selv. Bl.a. fordi kommunen blir regnet som sikrere lånetaker og normalt får bedre rente enn kommersielle aktører. I dagens sakspapir «antas det» at rentene vil bli like. Kravet kommunestyret vedtok i 2014: «Rådmannen bes framlegge dokumentasjon på økonomisk virkning av kommunale låneopptak kontra OPS-løsning», kan vanskelig sies å være oppfylt.

Prisen ser ut til å bli høy. For utleieboligene antydes det husleie på mellom 8- og 10 tusen kroner.

Vedtaket i HO-utvalget ble gjort med stemmene til AP, H, MDG og Krf. Rødt stemte mot. Saken kommer til formannskapet neste uke og kommunestyret 26 november. Det skal bli spennende å se om kommunestyret skaffer seg kunnskaper om saken før beslutninger fattes.

Leon

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: