Du er her
Hjem > Aktuelt > Høyre presser fram boligskatt

Høyre presser fram boligskatt

Dette innlegg er eldre enn 6 år og kan være utdatert.

Nesodden gikk med reelt underskudd i 2014. Rådmannen har varslet mulig underskudd på 12-13 millioner i 2015. Rådmannens forslag til økonomiplanen viser reelle underskudd alle årene fra 2016 til 2019. Dette skjer samtidig med at kommunen har prøvd å gjennomføre nedskjæringer innenfor alle tjenesteområder for til sammen mange titalls millioner.
Underskuddene tvinger fram debatt om eiendomskatt på boliger. Politikken som tvinger fram dette, står Høyre for som regjeringsparti og gjennom å være styrende på Nesodden. Men de vil gjerne heve fanen mot eiendomsskatt høyt og gi andre skylden.

Først og fremst presser regjeringen kommunene økonomisk. Nye reformer gir kommunene store oppgaver. F.eks samhandlingsreformen har flyttet oppgaver fra sykehusene og til kommunene, uten at kommunene har fått økonomiske midler til å takle oppgavene. Regjeringen styrer kommunenes økonomi gjennom statsbudsjettet. Mens privat forbruk øker mye og staten er kjemperik, blir kommunene stadig mer forgjeldet og økonomisk presset. Velferdstjenestene blir bevisst politisk presset.

Selvfølgelig betyr kommunens egen økonomistyring en del. De siste 4 årene var det en allianse mellom AP og Høyre som styrte. AP fikk ordføreren og Høyre fikk makta. I alle årene ble det kjørt en byråkratisk sparekampanje hvor mange millioner skal kuttes etter ordre fra kommunestyre og rådmannen, men hvor mellomledere og ansatte har måtte prøve å finne løsningene. I år gikk dette systemet på en alvorlig smell, og innsparinger på mange millioner ble gitt opp å gjennomføre. I tillegg har Høyre vært det mest ekspansive partiet i forhold til investeringer.

Kommunen har svært små muligheter til å skaffe seg inntekter selv.

  • Vi kan drive kampanje i forhold til regjering og storting for å få fullfinansiert reformene de pålegger oss. Nesodden Høyre har ikke gått i spissen for å snakke med store bokstaver overfor sittende regjering.
  • Vi kan satse på samarbeid med ansatte og innbyggere. Byråkratisk toppstyring og lite imøtekommenhet mot lokale initiativ (jfr brøyting av velveier) har ikke brakt kommunen resultater denne veien.

Den eneste skatten kommunen bestemmer over, er eiendomsskatt. Derfor kommer denne debatten opp nå. Uten en stor omlegging av kommunens politikk vil valget bli store kutt i velferdstilbudene eller eiendomsskatt. Denne fella er det Høyre i regjering og lokalt som har satt kommunen i. I tett samarbeid med Arbeiderpartiet.

Dersom Høyre ikke vil ta ansvar for at det innføres eiendomsskatt må lokallaget forklare hvordan kommunen skal skaffe seg 40-50 millioner årlig i ekstrainntekter på andre måter.

    Rødt
    Kjellaug Myhre
    Geir Christensen

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: