Du er her
Hjem > Aktuelt > Mona Kristiansen: avdelingsleder og kokk for kjøkkenet ved Nesoddtunet sykehjem.

Mona Kristiansen: avdelingsleder og kokk for kjøkkenet ved Nesoddtunet sykehjem.

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Intervjueren merker en seg en herlig duft av når jeg kom inn i kantinen. En duft kokken Mona og hennes hjelpere har ære for.

Mona forteller at hun har jobbet ved Nesoddtunet fra 1998 og rett og slett elsker å lage god og næringsrik mat til beboerne på Nesoddtunet. Noe de eldre

Avdelingsleder Mona Kristiansen (th)
Avdelingsleder Mona Kristiansen (th)

tydeligvis setter stor pris på, for maken til enstemmig ros av en fagperson skal en lete lenge etter.

Hva tror du det kommer av at alle skryter av den maten du lager, Mona?

-Tror det kommer av at mesteparten av den maten som lages her lages fra bunnen av. For eldre mennesker betyr det mye. Prøver å legge opp til gammel god husmannskost som: lever i fløtesaus, kjøttkaker, kålstuing osv. Og hvis det er noen som har veldig dårlig matlyst så strekker vi oss langt og serverer for eksempel hjortestek i viltsaus med mye fløte og meierismør.

Vi serverer også hjemmebakte kaker og gjærbakst til kaffen, i tillegg kommer nærings- drikke som smoothies. Det er langt rimeligere enn det en kan få kjøpt ferdig og mer næringsrik.

Når en av beboerne fyller år så får vedkommende selvfølgelig hjemmebakt bløtkake fra kjøkkenet. Og, så det også er sagt, om det er noen av beboerne som ønsker å feire for eksempel 100 års dagen sin med en fest kan vi lage maten til festen. Noe de selvfølgelig betaler for.

Ja, og så vil jeg nevne at vi har kvalitets indicator- målinger (statelig føringer) på ernærings status som viser at vi har belegg for at prioriteringene er gjort av kjøkkenet..

Jeg leser i rådmannens innstilling at man skal bygge nytt produksjons kjøkken. Det er vel noe dere ser frem til?

-Ja, vi ser frem til å få et nytt kjøkken, sier Mona, – større plass og kapasitet samt nytt utstyr som tar høyde for å levere mat til et langt høyere antall pasienter og hjemmeboende. Det er viktig for å videreføre den gode matkulturen her, sier intervjueren,

Sitater om mat: ”I mat er det mye omsorg”

”God smak er ikke dyr”.

«Kjøkkenet er hjerte på alders/sykehjemmet.”

-Vi har også planer om å utprøve nye tider for middags serveringen, fortsetter hun, -fra kl. 13.30 til kl. 15.30. Dette for å prøve ut om en slik omlegging passer bedre ernæringsmessig for beboerne våre.

Ja, og så vil jeg nevne den kampanjen Sylvi Listhaug satte i gang som het: ”Gylne måltidsøyeblikk” : http://www.nrk.no/rogaland/1.12629428 og var et ledd i regjerings arbeidet med å bedre matomsorgen og nærings-innholdet på alle syke-og alders hjem. Det ble i den forbindelsen sendt ut et matglede brev til alle ordførerne. Alle sykehjem og eldresentre fikk tilbud om å være med på denne konkurransen.

Men hva har du å si til de som mener at kjøkkentjenesten kan settes ut på anbud?

Der er ferske råvarer på kjøkkenet enda, men hvor lang tid? H, AP og MdG har bestemt å legge ut kjøkkenet på anbud, da blir det pose mat! Er vår elder tjent med det?
Der er ferske råvarer på kjøkkenet enda, men hvor lenge? H, AP og MdG har bestemt å legge ut kjøkkenet på anbud, da blir det pose mat! Er vår elder tjent med det?

-Til de vil jeg si at da får vi ferdigmat i poser som skal varmes. Det er en form for mat som beboerne på Nesoddtunet ikke fortjener. Og som jeg som institusjonskokk/storkjøkken kokk ikke synes noe om.

I tillegg kan Nesoddpostens utsendte opplyse at når kjøkken konkurranse utsettes så regner tilbyderne hårfint på pris og produkt. Det vil si at de teller når de regner ut anbudet. F.eks. tre poteter, 170 gram fisk, 40 gram grønnsaker, 1 spiseskje smør, 1. pose salt/ pepper. Noe som i praksis innebærer at hvis fru Olsen har vanskelig for å svelge poteter så får hun bare fisken og grønnsakene. Det tas med andre ord ingen individuelle hensyn da med unntak av at det tilbys diettmat.

Viser her til Nygård sykehjem som vant pris for maten sin som sier:
– For oss her på Nygård sykehjem er det noe som heter at mat som ikke er spist, har ingenting for seg. Les mer om Nygård sykehjem her: http://www.nrk.no/vestfold/1.12647880

Hva ser du for deg når kjøkkenet står der fiks ferdig?

-Da er HMS (Helse, miljø og sikkerhet) ivaretatt. Likeledes ”Intern kontroll mat” så da kan matkontrollen bare komme.

Heldige er Nesodden kommune og beboerne ved Nesoddtunet som har en slik dyktig og engasjert fagperson i sin tjeneste.

Innslag på Dagsrevyen/Norge i dag  1.12 kl 21 ca 13:20 om Døli pleie-og omsorgshjem i Nittedal som vant ”Gylne måltidsøyeblikk” prisen. Der har de ikke noe «posekjøkken».

https://www.nittedal.kommune.no/aktuelt/nittedal-sykehjem-akershusmester-i-matglede.38739.aspx

Del 1, i serien om gode ledere på Nesoddtunet finner du her: http://www.nesoddposten.no/intervju-med-per-kristian-larsen-virksomhetsleder-ved-nesoddtunet-sykehjem/

Gunhild Gjevjon

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

2 thoughts on “Mona Kristiansen: avdelingsleder og kokk for kjøkkenet ved Nesoddtunet sykehjem.

  1. Som sønn til snart 100-åring så er jeg godt kjent med min mors positive omtale av maten og personalet på Nesoddtunet.

    Det politikerene (med H, Ap og MDG?) legger opp til er en nedvurdering av mennesker! Igjen! Jeg håper at kommunestyret tar til fornuft og ikke bare regner på ørene hva det koster å servere fullverdig mat!

    Menneskeverd er ikke bestemt ut fra bare kroner. La oss se om det er fornuft blant de menneskene som befolkningen her ute har valgt til å representere seg! Hva innbyggerene her ute mener tror jeg ingen tviler på! Behold kjøkkenet på Nesoddtunet!

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: