Du er her
Hjem > Forsiden > Produksjons kjøkken eller oppvarmings kjøkken på Nesoddtunet? Her er Nesoddpostens spørsmål til alle partiene og svarene deres.

Produksjons kjøkken eller oppvarmings kjøkken på Nesoddtunet? Her er Nesoddpostens spørsmål til alle partiene og svarene deres.

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Nesoddposten har bedt alle partiene om kommentar til Ap, H og Miljøpartiet de Grønnes forslag om at den hjemmelagede, næringsrike maten som blir servert på Nesoddtunet skal erstattes med industrimat (Oppvarmingskjøkken i stedet for produksjonskjøkken).

Anne-Berit Smørås
Anne-Berit Smørås

Venstre v/Anne-Berit Smørås svarer:
Dette er fullstendig uforståelig for oss i Venstre. Et alders- og sykehjem er HJEMMET til de som bor der. Hva er et hjem uten kjøkken???? Ingen mulighet for beboerne å påvirke hva de skal få å spise, ingen kokk/kjøkkenpersonale som kommer inn i spisesalen og spør hvordan maten smaker eller om det er noen som ønsker/trenger noe annet enn det som er på menyen i dag?? Prinsippet om mest mulig kortreist mat forsvinner.

Alle involverte fra administrasjonen til beboerne, pårørende, Nesoddtunets venner synes denne avgjørelsen er sterkt beklagelig. Vi vil foreslå at kommunestyret får servert den samme kalde, gjenoppvarmete maten slik at vi kan følge med på hva som blir servert iallfall de dagene det er kommunestyremøter.

Henning Korsmoe
Henning Korsmoe

Kr.f v/Henning Korsmoe svarer: 
KrF er krystallklare i vår støtte til rådmannens opprinnelige forslag. Vi vil ha en lokal løsning hvor maten produseres i et kjøkken tilknyttet Nesoddtunet. Her vil en kunne lage mat med høy kvalitet tilpasset ønsker og behov blant beboerne. Disse vil også ha mulighet for direkte dialog med de fagpersoner som lager maten de spiser til daglig. Mat skaper miljø!

KrF mener det er viktig å både beholde og skape nye arbeidsplasser på Nesodden. Denne saken berører lokale arbeidsplasser. Disse er viktige for Nesoddsamfunnet! I tillegg har saken et klart miljøaspekt. Når maten produseres lokalt, behøver den ikke transporteres over lange avstander for så å bli varmet opp på Nesodden.

Saksframlegget viser klart at det over tid er dyrere for kommunen å kjøpe inn mat for oppvarming, så i våre øyne er saken helt opplagt. I det hele tatt er KrF svært forundret over det politiske flertallet i denne saken. Både MdG og AP sier de opprinnelig ønsket en lokal løsning, men nå … Er dette Høyres store sak i budsjettet?

Hans Birger Nielsen.
Hans Birger Nielsen.

Fr.p v/Hans Birger Nielsen svarer:
Nesodden Fremskrittsparti er enige med Rune Langvad som i Amta sier”vi er forbannet på politikerne. De har ikke peiling”avtalt et møte på Nesoddtunet for å få mer informasjon om saken.
Det er for øvrig en kjent sak at Fremskrittspartiet prioriterer eldreomsorgen høyt. Alle skal ha et godt og verdig tilbud. Vi mener derfor det er viktig at staten tar hele regningen for eldreomsorgen, og at ikke postadressen din og kommunenes økonomi, skal bestemme om du får et verdig tilbud eller ikke. Vi mener også at om driften er offentlig eller privat ikke er det viktigste, men det viktige at de eldre får det best mulige tilbudet.
Vi er forøvrig veldig overrasket over standpunktene til Arbeiderpartiet og Miljøpartiet og ser spent fram til å finne ut hvilken ”hestehandel” de må ha inngått med Høyre.

Christian Hintze Holm Liten (480x640)
Christian Hintze Holm.

SV v/C.H.Holm svarer:
I SV er vi overrasket og forskrekket over at Nesoddens nye flertall, Høyre, Ap, og MdG, erstatter lokalprodusert mat til Nesoddens eldre med tilkjørt og oppvarmet industrimat. Det er vanskelig å forstå hvorfor. Den uavhengige faglige rapporten viser at kommersiell fjernprodusert og oppvarmet mat er både dyrere og dårligere, i tillegg til det all alminnelig fornuft forteller oss om fordelene ved mat som er laget der de eldre bor.
Vi kan forstå at Høyre er pådriver for at private overtar kommunale tjenester. Det er verre å forstå at Ap enda en gang velger privatisering, selv om det er dyrere, rett etter at de vedtok kostbar privatisert omsorgsboligdrift og etter en valgkamp der de lovte å ikke privatisere kommunale tjenester.
Og det er nesten ubegripelig at MdG erstatter vår lokalt produserte mat til Nesoddens eldre med tilkjørt og oppvarmet industrimat.

Marina Holm Stenbråten.
Marina Holm Stenbråten.

Rødt svarer at parties syn framgår av leserbrev:
Maten på Nesoddtunet ut på anbud? v/Odd Edvardsen og Marina Holm Stenbråten

Høyre har i utvalgene stått alene om å ville sette maten som serveres på Nesoddtunet ut på anbud. Mandag i et budsjettmøte meldt AP og MDG at de har snudd og vil levere felles budsjettforslag med Høyre om anbud i steden for ombygging på Nesoddtunet. Noen forklaring ble ikke gitt.

Odd Edvardsen.
Odd Edvardsen.

Kjøkkenet på Nesoddtunet er utslitt og rådmannen har utredet to alternativer:
Nytt tilbygg med storkjøkken eller ekstern matlevering. Økonomisk konkluderer rådmannen med at ekstern levering av mat koster over 7000 kroner mer årlig pr. pasient. Regner vi 200 pasienter snakker vi om ca 1,5 millioner i ekstra utgifter årlig for en fattig kommune.

Kvalitet er et annet spørsmål. Mat laget fra grunnen av på stedet holder bedre kvalitet enn ferdigmat som bare varmes. Et godt eksempel var på dagsrevyen tirsdag 1/12 kl 21:00 fra Nittedal. Se https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen-21 ca 13:20 ut i sendingen.

Hvorfor velges en dyr og dårlig løsning. Hvorfor kan årets valgtaper – Høyre – få flertall for sin politikk? Eldrerådet har bedt om at maten fremdeles produseres på Nesoddtunet. Støtt dem.

Erik Adland.
Erik Adland.

Høyre v/varaordfører Erik Adland har ikke svart på Nesoddpostenes henvendelse.

 

 

 

 

Nina Sandberg.
Nina Sandberg.

Ap v/ordfører Nina Sandberg har ikke svart på Nesoddpostens henvendelse. 

 

 

 

 

Øyvind Solheim. FOTO: CF-Wesenberg@kolonihaven.no
Øyvind Solheim. FOTO: CF-Wesenberg@kolonihaven.no.

Miljøpartiet de Grønne v/ Øyvind Solheim svarer:

MDG ønsker lokalt eget kjøkken på Nesoddtunet og synes det er leit at det ikke ser ut til å være flertall for det. Vi har stemt for en slik løsning i flere runder, og argumentert for det også internt, men har dessverre ikke fått gjennomslag. I budsjettet fikk dette dermed ikke flertall, siden Høyre og Ap ikke bare har flertallet i vår budsjettgruppe, men sitter med rent flertall i kommunestyret, så lenge de er enige med hverandre. Hadde vi hatt en større kommunestyregruppe, eller sittet på vippen, kunne vi fått til en annen avgjørelse. Pr i dag er det ikke så mye vi kan gjøre med dette, utover at vi klart har formidlet vårt standpunkt til våre samarbeidspartnere. 

Gunhild Gjevjon

 

 

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

2 thoughts on “Produksjons kjøkken eller oppvarmings kjøkken på Nesoddtunet? Her er Nesoddpostens spørsmål til alle partiene og svarene deres.

  1. Unnskyld, men har jeg gått glipp av noe her? Hvordan kan Øyvind Solheim hevde at de stemmer mot kjøkken på Nesoddtunet, selv om de etter kommunevalget har mindretall i kommunestyret sammen med opposisjonen for dette? Jeg forventer at stemmetallene i kommunestyret med MDG+opposisjonen=1, selv om flertallskameratene H+AP har 16 stemmer!

    Noe bør vi forlange av politisk integritet, også av MDG! Men av ekteskapet mellom H og AP kan man vel ikke forvente noe annet,
    bare for å beholde makt?

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: