Du er her
Hjem > Bøker > Det hun visste. Utvalgte fortellinger av Lydia Davis

Det hun visste. Utvalgte fortellinger av Lydia Davis

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Boken er utgitt på Cappelen Damm forlag i 2014 og inneholder 45 utvalgte tekster fra The Collected Stories of Lydia Davis fra 2009.

Møt en ung kvinne som føler seg som en gammel mann, en annen som blir et menneske uhyre ved fiskedisken og en tredje som angrende synder over torskegryta.

Lydia Davis (født 1947) er blitt kalt den beste prosastilisten i Amerika og fikk den anerkjente Man Booker International Price i 2013. Hun har skrevet seks samlinger med fortellinger og en roman.

Fortellingene i «Det hun visste» får oss lesere til å bli hverdagsfilosofer i egne liv. Vår kjente verden blir med ett mystisk og absurd. Det er fordi Lydia Davis er modig og drar oss inn i et menneskes flaueste, ondeste og komiske tanker.

Davis tør å skrive om et menneskets opphøyde tanker om seg selv og nedvurderende tanker om andre. Hun er dønn ærlig og har et stilistisk, direkte språk. Dette kommer fram for eksempel i fortellingene om en kones syn på sin ektemanns ulike roller, en jeg-persons utbrodering av sine kjedelige venner eller i en samtale om tapet og trafikkmønstre.

Forfatteren vrir rare tanker ingen andre snakker om til morsomme og kloke betraktninger. Det blir ofte pinlig, men vi må samtidig le.

Det er vanskelig å sette Davis litteratur i en sjanger. Forfatteren kaller selv tekstene sine «stories» – fortellinger. En av hennes fortellinger kan være alt fra en setning til over flere sider. Hun har selv uttalt at «klagebrev» er en kategori hun liker godt å skrive under. I denne samlingen skriver hun utdypende et slikt klagebrev til et krematorium.

Det hun visste. Utvalgte fortellinger av Lydia Davis
Det hun visste. Utvalgte fortellinger av Lydia Davis

Davis liker ikke å sette tilfeldige navn på karakterene sine. Du møter han, hun, du og jeg. Navn er bare med om det er en viktig del av fortellingene hennes. Observerende tanker rundt kommunikasjon er viktig i fortellingene, men du finner ikke mye dialog her.

Forfatteren er en anerkjent oversetter som blant annet har oversatt flerbindsverket På sporet av den tapte tid av Marcel Proust fra fransk til engelsk, som kanskje er grunnen til at hun selv skriver korte tekster. Den språkkyndige forfatteren har også lært seg norsk for å lese Dag Solstads roman om slekt og gårder i Telemark på originalspråket.

Lydia Davis litteratur gjør det usynlige synlig og det uklare klart. God litteratur får oss lesere til å se annerledes på verden og tenke nye tanker og det gjør Davis til gagns. Om du vil at det skal bli en opplevelse å handle i fiskedisken eller miste en knapp les Det hun visste.

 

Julie Berge Larsen

Bokanbefalt av Julie Berge Larsen som jobber på Nesodden bibliotek. Denne boka har også vært omtalt på vår ukentlige bokafè som er hver onsdag kl 12.30 i biblioteket. (Biblioteket utfordrer den lokale forfatteren Maria Sand til neste bokanbefaling i Nesoddposten.)

 

 

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: