Du er her
Hjem > Forsiden > Einar Leiv Raasholm: En bussjåfør som sprer glede.

Einar Leiv Raasholm: En bussjåfør som sprer glede.

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Noen mennesker har en en utstråling som gjør at du umiddelbart må like dem. Einar er et slikt menneske. En bussjåfør som møter deg med et stort smil og ordene: Velkommen om bord på rute … Og sier når du forlater bussen  …ha en fin dag og ha det bra.

Jeg trodde først at Einar ikke kunne være fra trauste Norge, men så ble det fortalt meg at han var en urnorsk, sjelden plante fra Sogn. En plante som har slått rot her på Nesodden. Uansett hvor han kommer fra, intervjueren bestemte seg for å be denne bussjåføren, som så mange nesoddinger setter slik pris på, om et intervju. Og Einar svarte uten å nøle at det ville han gjerne.

Vi møtes i inngangs-døren til Tangenten. Begge er vi tidlig ute. Etter at Einar har kjøpt seg en kopp kaffe kan intervjuet begynne. Jeg spør om hans alder, hvor navnet hans kommer fra/hva det betyr og hvor lenge han har bodd på Nesodden? 

-Jeg er gammel nok, sier Einar og smiler lurt,- kommer fra Lavik utenfor Sogn og etternavnet mitt har sin opprinnelse i løv/avfall som blir samlet inn. Altså det vi i dag vil kalle søppel, sier han. Begge bryter vi ut i latter. I det hele ler vi vel nesten mer enn vi prater under dette intervjuet.

Utdannelse? 

Einar Leiv Raadholm
Einar Leiv Raadholm.

-Jeg har ingen annen utdannelse enn mitt utvidede sertifikat , sier Einar, – samt livets utdannelse. Har blitt slik jeg er blitt, er rik på erfaring, litt lærdom har det nok blitt ut av det.

Hvor lenge har du jobbet som bussjåfør på Nesodden? 

-Startet å jobbe på Nesodden i 2001 og er her fortsatt. Jeg kjører buss ettermiddag, kveld og natt. Er et nattmenneske. Og igjen kommer den smittende latteren hans. -Ellers er den arbeidserfaring jeg har ganske så mangfoldig. Helt fra jeg var barn har det vært mye flytting. Etter at moren min skilte seg, tok hun utdannelse og så flyttet vi til Asker i 1992. Der bodde jeg i 4 1/2 år for så å flytte tilbake til Sogn og gikk det siste året av ungdomsskolen i Høyanger. Startet så å jobbe i kolonialbutikken som faren min eide før jeg var 16 år. Jobbet i 4 1/2 år i den butikken. Bodde deretter i 20 år fra 1981 på Voss. Der jobbet jeg på slakteriet, men det ble oppkjøpt og deretter nedlagt.

Jeg har også jobbet på gård, slått gress hos eldre mennesker, jobbet på Voss eldre – og sykehjem, vasket på E-verket på Voss, samt kost meg med å vaske hos eldre damer her på Nesodden.
Deretter ble det sertifikat for buss, vogntog og lastebil. Søkte på 10 jobber og fikk positivt svar på 8 av dem. Valget falt på Nesodden i busselskapet Connex. Et busselskap som nok var litt omdiskutert da anbudet ikke inneholdt alt det burde. Noe som er i orden nå. Dette buss-selskapet har skiftet navn flere ganger. Du vet, kjært barn har mange navn: Skøyen, Concordia og nå Nobinia. Nå et av Nordens største private busselskaper.

Det virker som du liker mennesker, stemmer det? 

-Ja, jeg gjør det, møter mine mennesker med respekt. Og forventer at de gjør det samme med meg. Gjennom jobben kommer jeg i kontakt med mange forskjellige typer mennesker Et mangfold som både er spennende og lærerikt. Jeg har fått mange hyggelige bekjente her på Nesodden.

Har du som bussjåfør fått mange positive tilbakemeldinger? Noen negative? 

-Svaret er ja på begge spørsmål

Hva synes du om de Nesoddingene du møter på bussen? 

-99.5% er positive. Igjen dette store smilet.

Hvordan forhold har du til dine kolleger? 

-Noen synes jeg er litt for treg, at jeg kjører for sakte, men tror de overlever godt med meg. Jeg setter i hvert fall meget stor pris på kollegene mine.

Så regner jeg vel med at du har noen historier fra ditt buss-liv som du vil dele med Nesoddpostens lesere? 

-Tror jeg da vil trekke frem de passasjerene som kommer på bussen på Skoklekroken, Håkonkastet og Sunnås, sier Einar. – De har gitt meg utrolig mye glede, positive tilbakemeldinger, varme og godhet. Mange av dem som sliter bærer med seg en stor medmenneskelighet. De gjør meg veldig glad. Det å møte mennesker med positiv innstilling gjør meg lykkelig. Utrolig hyggelig med den daglige praten og alle de positive tilbakemeldingene.
Kan vel også fortelle, at når enkelte sovner på bussen og jeg ikke får direkte kontakt med vedkommende, da har det hendt at jeg har måttet kjøre vedkommende hjem i privat- bilen min. Og så er det nå en gang slik at det er noen folk som er for sent ute når bussen kommer så da blir det noen ekstra stopp for meg.

Men du har vel noen andre interesser og hobbyer enn å kjøre buss?

-Tidligere har jeg reist mye rundt i verden: Hellas, Italia, Kroatia osv. Har faktisk kjørt bil ned til Kroatia to ganger. Kjører bare på lykke og fromme. Det jeg liker med å reise er å slappe av, og å bli kjent med andre kulturer og mennesker. Nå drar jeg mye til Thailand.

Er du ute på arrangementer eller andre tilstelninger her på halvøya? 

-Nei, de arrangementene/konsertene jeg går på er i de store byene. Jeg er veldig glad i musikk, spesielt i heavy rock

Noe mer du vil fortelle om deg selv? 

-Ja, ingen bør møte meg om morgenen før 2 timer etter at jeg har stått opp. Jeg er morgen-gretten. Når jeg jobber om natten og står opp klokken 12.00 lønner det seg ikke å ringe meg før kl.14.00

Ønsker for fremtiden? 

-Det må være å vinne Euro-jackpoten, Så ønsker jeg også at Oslo og Akershus skal bli slått sammen til en sone, at en kan betale alt på en buss og kortlesere ved alle dører. Og til slutt ønsker jeg at folk som skal ta bussen møter opp ½ minutt før bussen skal gå fra holdeplassen. Uansett om jeg kommer 3 ½ minutter etter ruten.

Hva betyr mest for deg? 

-Min kone og at jeg snart skal bli far for første gang. Samt en trygg arbeids-situasjon og gode sjefer og kollegaer.

Noen mennesker er bare helt seg selv, tenker intervjueren. Einar er en av dem. Fint at han finnes til for oss nesoddinger.

Gunhild Gjevjon

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: