Du er her
Hjem > Forsiden > ”Nei til EU” – en pratemaskin ?

”Nei til EU” – en pratemaskin ?

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Leder av organisasjonen ”Nei til EU” inntil nylig, Henning Olaussen, har i avisen ”Klassekampen” den 23.11.2015, en artikkel under tittelen ”Vesten i blodtåka”.

I kjent stil hever Olaussen seg til retoriske høyder og proklamerer at ”Det gjelder å vise handlekraft”. Så sant, så sant. Men er det tillatt å spørre: Når viste Olaussen selv handlekraft? Som leder av organisasjonen ”Nei til EU”?

Og når viste ”Nei til EU” handlekraft?
Svaret er at verken ”Nei til EU” eller dens leder har noen gang vist handlekraft. Ingen av dem har kommet lenger enn til pratestadiet. Dessuten: Hva mener man på det hold at ”Nei til EU” har som oppgave: Å være en harmløs heiagjeng? Språklig tar organisasjonen avstand fra EU og oppfordrer norske kvinner og menn til å gjøre det samme.
Hvorfor?
Gjennom mange hundre år har europeiske folkegrupper og nasjoner bekriget og drept hverandre. Det må da være langt å foretrekke at de samarbeider på fredelig vis? For øvrig: Hva har vi nordmenn med å blande oss inn i deres anliggender? Vi ligger jo ikke i Europa. Skandinavia er en halvøy på det store asiatiske kontinent. Europa er en annen halvøy på det samme kontinentet. Når har Europa gjort oss noe godt? Om fortidens Europa synger vi stolt i fedrelandssangen vår at kong Sverre talte datidens mektige, Paven i Roma, ”midt i mot”!

Olaussen agiterer i en setning for toleranse, medmenneskelighet, samhold og demokrati. Blir ikke dette ganske hyklersk på bakgrunn av den agressive holdningen det er å ta avstand fra et samarbeidende Europa? Ville ikke en anstendig holdning heller være å si Ja til EU og samtidig være klar på at Norge har ikke noe der å gjøre?

Nei, Olaussen er ingen handlingens mann. Som alle politikere elsker han å prate, trekke ting i langdrag. Slik er politikeres livsstil. De burde aldri få slippe til der målrettet handling er påkrevd. Selvsagt vil Olaussen protestere. Men hva har han utrettet? Ingen ting! Bortsett fra å forspille en gyllen anledning.

I en årrekke har målinger vist at opp mot 80 prosent av det norske folk ønsker Norge ut av EØS! Har Olaussen og ”Nei til EU” vært våkne og tatt initiativ, vist handlekraft? Aldri! Hva venter man på? Hvis ikke et flertall i folket på opp mot 80 prosent maner til handling – når da?
Sannheten er at ”Nei til EU” er blitt et mål i seg selv. Organisasjonen er blitt viktigere en SAKEN. Skulle Norge trekkes ut av EØS vil ”Nei til EU” bli overflødig. Og enda verre for Ledelsen. Også den blir overflødig!

”Nei til EU” – en pratemaskin ?
Leder av organisasjonen ”Nei til EU” inntil nylig, Henning Olaussen, har i avisen ”Klassekampen” den 23.11.2015, en artikkel under tittelen ”Vesten i blodtåka”.
I kjent stil hever Olaussen seg til retoriske høyder og proklamerer at ”Det gjelder å vise handlekraft”. Så sant, så sant. Men er det tillatt å spørre: Når viste Olaussen selv handlekraft? Som leder av organisasjonen ”Nei til EU”? Og når viste ”Nei til EU” handlekraft?
Svaret er at verken ”Nei til EU” eller dens leder har noen gang vist handlekraft. Ingen av dem har kommet lenger enn til pratestadiet. Dessuten: Hva mener man på det hold at ”Nei til EU” har som oppgave: Å være en harmløs heiagjeng? Språklig tar organisasjonen avstand fra EU og oppfordrer norske kvinner og menn til å gjøre det samme. Hvorfor?

Gjennom mange hundre år har europeiske folkegrupper og nasjoner bekriget og drept hverandre. Det må da være langt å foretrekke at de samarbeider på fredelig vis? For øvrig: Hva har vi nordmenn med å blande oss inn i deres anliggender? Vi ligger jo ikke i Europa. Skandinavia er en halvøy på det store asiatiske kontinent. Europa er en annen halvøy på det samme kontinentet. Når har Europa gjort oss noe godt? Om fortidens Europa synger vi stolt i fedrelandssangen vår at kong Sverre talte datidens mektige, Paven i Roma, ”midt i mot”!

Olaussen agiterer i en setning for toleranse, medmenneskelighet, samhold og demokrati. Blir ikke dette ganske hyklersk på bakgrunn av den agressive holdningen det er å ta avstand fra et samarbeidende Europa? Ville ikke en anstendig holdning heller være å si Ja til EU og samtidig være klar på at Norge har ikke noe der å gjøre?

Nei, Olaussen er ingen handlingens mann. Som alle politikere elsker han å prate, trekke ting i langdrag. Slik er politikeres livsstil. De burde aldri få slippe til der målrettet handling er påkrevd. Selvsagt vil Olaussen protestere. Men hva har han utrettet? Ingen ting! Bortsett fra å forspille en gyllen anledning.

I en årrekke har målinger vist at opp mot 80 prosent av det norske folk ønsker Norge ut av EØS! Har Olaussen og ”Nei til EU” vært våkne og tatt initiativ, vist handlekraft? Aldri! Hva venter man på? Hvis ikke et flertall i folket på opp mot 80 prosent maner til handling – når da?

Sannheten er at ”Nei til EU” er blitt et mål i seg selv. Organisasjonen er blitt viktigere en SAKEN. Skulle Norge trekkes ut av EØS vil ”Nei til EU” bli overflødig. Og enda verre for Ledelsen. Også den blir overflødig!

Reidar Gunder: Samfunnsviter: mangeårig leder av blant annet «Rettsdemokratisk institutt «og «Norges grunneierforbund.»

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: