Du er her
Hjem > Forsiden > «Tiende» på småhandel på Nesodden

«Tiende» på småhandel på Nesodden

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Det skader ikke å løfte blikket litt

-Det skader aldri å forsøke å se litt utover sin egen lille verden. Om ikke annet, kan det hjelpe oss å sette pris på det vi har.

Massanga
ADVENTSBESØK: Salg av lokale håndverksprodukter bidrar til opplæring av helsepersonell i Sierra Leone. Ole Berdon Bakke roser denne Nesodden-ideen idet han får overrakt «tiende» av salget fra Kundehylla hos Tove Smørsgård i 2ving Garn & Strikk. Marit Skavlid er en av hovedleverandørene til Kundehylla og lar seg inspirere av det gode formålet.

Det sier Tove Smørsgård i garnbutikken 2ving Garn & Strikk på Nesodden. Midt i den mest hektiske førjulshandelen, kunne hun overrekke 1000 kroner til driften av opplæringssykehuset Massanga Hospital i Sierra Leone. Det var «tiende» fra salg av produkter fra den såkalte Kundehylla i butikken hennes:
-Mange som driver med håndarbeid, lager mer enn de får brukt eller gitt bort. Det de har til overs, kan de legge for salg i Kundehylla. De bestemmer selv prisen. Av den går 10 prosent – tiende – til Massanga, forteller Smørsgård og viser fram votter, barneklær, skjerf, sjal, vesker og andre håndarbeidsartikler.
-Mange har funnet kortreiste julegaver her, smiler hun.

Lovord
Ole Berdon Bakke, som representerer Massanga-stiftelsen i Norge, fikk overrakt Kundehylle-overskuddet under et adventsbesøk på Nesodden. Han er full av lovord over tiltaket:
-Dette er utrolig oppmuntrende! Dette er oppfinnsomt, og positivt både for giverne og mottakerne, påpeker han.
Bakke forteller at det er den danske kirurgen Peter Bo Jørgensen som er initiativtaker til og drivkraften bak arbeidet i Sierra Leone. Han var engasjert i hjelpearbeid der tidlig på 2000-tallet da landet lå fullstendig i ruiner etter borgerkrigen på 1990-tallet. Massanga-sykehuset hadde vært et stort, veldrevet sykehus opprettet av adventistmisjonærer på 70-tallet. Etter krigen stod sykehuset forlatt, overgrodd og forfallent.

Utdanning
-Peter så muligheter i den store bygningsmassen, og fikk igang aktivitet der i 2006, forteller Bakke. En viktig del av virksomheten er utdanning av sykepleiere og akutt-kirurger. For å sikre kontinuitet, forsøker man å legge til rette for småindustri og annen aktivitet i ledige hus slik at det kan bli et levedyktig samfunn rundt sykehuset.
-Du virker optimistisk, Bakke?
-Jeg er i alle fall sikker på at dette er et gjennomtenkt og veldrevet prosjekt. Og alle monner drar når forholdene er så elendige som de er i Sierra Leone. Massanga alene har doblet tallet på akutt-kirurger i landet på to år!

Gisle Rostvåg

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: