Du er her
Hjem > Hovedoppslag > Astrid Olsen: en 100 åring som bør feires.

Astrid Olsen: en 100 åring som bør feires.

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

9. januar 1916, under et forrykende uvær i Kongsberg, ble vår mor Astrid Olsen født. Hun ble døpt i kirken der, men ved ett års alder flyttet familien. Hennes far Hans Olsen, jobbet først som arbeider under bygging av Sørlands-banen så under byggingen av Hjerpetjerns-tunnellen. Der bodde de på Meheia og unngikk dermed å bli smittet av spanskesyken som herjet på den tiden.

Astrids mor Helene og far Hans skaffet seg ku, gris og høns, og klarte seg brukbart etter at 1. verdenskrig var over. Helena jobbet da med å kokkelere og vaske tøy for arbeiderene. Et minne fra den tiden var da moren fødte trillinger og ingen av dem overlevde. Men etter hvert fikk Astrid en søster, Magna som kom til verden i 1921. Som 6 ½ åring begynte Astrid på skolen og måtte gå den lange veien frem og tilbake til Meheia.

Familien flyttet igjen denne gang til Nordkåsin (Kurverud-Kåsin) i Numedal der faren var med på byggingen av Numedalsbanen. Det er mange historier i familien om Astrids liv der, med alle spilloppene mellom henne og broren Harald. Og Astrid viste seg etter hvert som en kløpper i regning. Hun var faktisk så flink at hun underviste medelevene sine.

Etter hvert åpnet Numedalsbanen (1927) og familien flyttet til Gjerstad på Sørlandsbanen. Astrid begynte der i 5. klasse ved Tangen skole. Broren Harald var ferdig med folkeskolen og skulle gå for presten, og søster Magna startet i småskolen.

Elevene på Tangen måtte lese og skrive nynorsk for å følge skolens retningslinjer. Og Astrid som for lengst var ferdig med folkeskolens regnepensum kjedet seg noe hennes lærer Holt registrerte. Så en dag troppet han opp med regnebøker fra Handelsskolen. Astrid gikk ut fra folkeskolen med topp karakter i alle fag med ett unntak og det var i oppførsel.

Familien flyttet deretter til Nelaug på Sørlandsbanen. Astrid gikk for presten i Vegårdshei kirke. En nidkjær prest hun ikke var særlig begeistret for. Men hun ble da til slutt konfirmert og fikk begynne som hjelpekokk på anlegget.

Uansett Astrid var heldig som hadde en far med fast jobb. En far som var politisk aktiv og sto på for Arbeiderpartiet.

15 år gammel, ankom hun så Vestbanen jernbanestasjon i 1931. Der hun ble møtt av sine søstre Olga og Line som hadde ordnet jobb for henne som sommervikar på gamlehjemmet i Bærum. Etter dette lille oppholdet søkte hun en huspost, for deretter å bli kokk på en café der hun måtte kjøpe kokebok for å lære seg hva ‘benløse ‘fugler’ var.

Hybelen hun den gang bodde på var eid av en fiskegrossist. Der jobbet hun først som sekretær for så å avanserte til regnskapsfører hos AS Fiskcentralen på Vippetangen. ( Handelsskoleeksamen hadde hun da tatt på kveldstid.) Det var en jobb hun beholdt til hun var 66 år gammel. En kort periode på 50-tallet drev hun også sin egen fiskebutikk, ‘Delfinen’ i Motzfeldts-gate.

Vår mor var aktiv i Sosialistisk bondeungdomslag som hun var med og stiftet. SOS-Bul fikk mange gutter som medlemmer – kanskje fordi det var overskudd av jenter der? Enkelte medlemmer endte opp som kjente navn, så som Trygve Bratteli. Han ruslet ofte rundt på veiene på Nesodden dit mor og far Arne flyttet i 1948, med sin lille sønn Tore.

Hun traff vår far Arne i ungdomslaget. Etter to års forlovelsestid hadde de klart å spare til innskudd i egen leilighet i Vestheimgaten i Oslo. De giftet seg i januar 1940, like før tyskerne vandret nedover Karl Johans gate. I april 1941 ble deres sønn Tore født.

Selv i denne turbulente tiden fikk Arne ingeniør utdannelse ved Oslo tekniske skole, og de flyttet til Ursvik. Datteren, Inger kom til verden i mars 1946 like før de flyttet til Nesodden. I 2006 døde Arne.
Astrid er mor, bestemor, oldemor og tippoldemor.

Tiden går – og generasjonene består.

Tore Svein Olsen (sønn) og Inger Svindal (datter)

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: