Du er her
Hjem > Aktuelt > Gardell, Jonas: Jenny. Tiden 2006. Oversetter: Knut Ofstad

Gardell, Jonas: Jenny. Tiden 2006. Oversetter: Knut Ofstad

Dette innlegg er eldre enn 5 år og kan være utdatert.

Jonas Gardell er svensk forfatter, landskjent komiker og artist så vel i Sverige som i Norge.

Dette er tredje bind i fortellingen om Juha, fortellingen om forfatterens barndom. Om en barndom som ikke var slik den burde være.

gardell-jonas-jenny
Jonas Gardel «Jenny».

Dypest sett er spørsmålet Gardell reiser i denne boken: Hva skjer med unge mennesker som er delaktig i en forbrytelse mot et annet menneske? En voldshandling begått av mange mot den ene, den mest ensomme, utstøtte og vergeløse? Hvordan påvirker det overgriperne, de som blir vitner, alle de som vet, men som velger å tie.

Jenny og Juha går i 9.klasse på ungdomsskolen. De er venner, begge er de blant de utstøtte.

Juha er ikke på skoleavslutningen der overgrepet mot Jenny skjer, men får mange år senere gjennom et brev rede på det. Som en hevnens engel vender han da tilbake til overgriperne som nå selv er blitt fedre. Vender tilbake til lederen for overgriperne som sier,” det var da ikke så farlig”. Vender tilbake til de andre overgriperne som alle har det til felles at de ikke vedkjenner seg noen form for skyld..

På spørsmålet om dette en heltehistorie, så svarer jeg både ja og nei.

Dette er en fortelling om å tørre å gjøre det du kan hende er mest redd for, om det å risikere noe for et menneske du er glad i, men det er også en fortelling om avmakt, om rå overmakt.

Gardell bruker korte setninger, setninger med stort meningsinnhold, som nesten får en filmaktig virkning. Setninger som skjærer seg inn, inn i det mest sårbare.

Boken anbefales til alle ungdomsskoler, på alle bibliotek og i alle hjem. Fortellingen om Juha og Jenny kan gi håp og redde liv.

Til alle tenåringer som opplever seg som stygge forteller Gardell historien om Charlotte som står modell for en fotograf. Når hun som ung får se fotografiet opplever hun seg som stygg. 25 år senere ser hun det samme fotografiet og opplever seg som vakker.

Gunhild Gjevjon

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: